Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda: 'Gazze soykırımının önüne geçmek için neyi bekliyorsunuz?'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin New York kentinde toplanan 79'uncu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, Filistin'i tanımayan devletleri bir an önce tanımaya çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin New York kentinde Birleşmiş Milletler (BM) 79'uncu Genel Kurulu oturumuna hitap etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva ve ABD Başkanı Joe Biden'ın konuşmalarının ve verilen kısa aranın ardından Genel Kurul'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'birileri rahatsız olsa da, birileri yine şahsını hedef alacak olsa da bazı gerçekleri açık açık konuşma arzusunda olduğunu' ifade ederek, "Üzülerek görüyoruz ki son yıllarda BM kuruluş misyonunu ifa etmekte yetersiz kalıyor" ifadelerini kullandı.

'Dünya 5'ten büyüktür' şiarının temsil ettiği değerlere bugün hiç olmadığı kadar ihtiyaç olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Ekim'den bu yana aralıksız devam eden İsrail saldırılarında 41 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. "İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze, dünyanın en büyük çocuk ve kadın mezarlığı haline gelmiştir" diyen Erdoğan, "Filistin'i tanımayan diğer devletleri, bu kritik dönemde tarihin doğru tarafında yer alarak Filistin devletini bir an evvel tanımaya davet ediyorum" çağrısında bulundu. 

'ETKİ SAHİBİ ÜLKELER "TAVŞANA KAÇ, TAZIYA TUT" DİYOR'

Erdoğan, hitabında, "Ey BM Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa 'dur' demek için daha neyi bekliyorsunuz? Siyasi ikbali için tüm bölgeyi savaşa sürükleyen katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?" diye sordu.

Filistin'de yaşananların çok büyük bir ahlaki çöküşün göstergesi olduğuna işaret eden Erdoğan, "İsrail yönetimi temel insan haklarını hiçe sayarak bir millete, bir halka karşı apaçık bir etnik temizlik uygulamakta" ifadelerini kullandı. "Buradan bir kez daha canları pahasına vatanlarını savunan Filistinli kardeşlerimi selamlıyorum diyen" Erdoğan, İsrail üzerinde etki sahibi ülkelerin 'Tavşana kaç, tazıya tut' dediğini söyledi.

Erdoğan, "İsrail yönetimi, temel insan haklarını hiçe sayarak bir millete karşı etnik temizlik, apaçık bir soykırım uygulamakta, topraklarını işgal etmektedir" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya işaret ederek, "Bundan 70 sene önce nasıl Hitler insanlığın ittifakıyla durdurulmuşsa, Netanyahu ve cinayet şebekesi de insanlığın ittifakıyla durdurulmalıdır" diye konuştu.

'FİLİSTİN DEVLETİNİN VÜCUT BULMASI ARTIK DAHA FAZLA ERTELENEMEZ'

Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıların da yakından takip edildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin devletinin vücut bulması artık daha fazla ertelenemez" ifadelerini kullandı. Erdoğan, konuşmasında ayrıca "Müslümanların sırf inançlarından dolayı hedef alınmasına nasıl karşıysak antisemitizme de aynı şekilde karşıyız" dedi.

Filistin halkıyla dayanışma sergileyen, hemen her hafta sokakları doldurarak Gazze'de yaşananlara karşı seslerini yükselten özellikle öğrencilere teşekkür eden Erdoğan, komşu ülkelerle ilişkiler hakkında da değerlendirmede bulundu. Ukrayna'daki savaş 3'üncü yılını bitirirken adil ve kalıcı bir barıştan uzak olunduğuna işaret eden Erdoğan, savaşın Ukrayna'nın toprak bütünlüğü temelinde diplomasiyle çözülmesinin önemine dikkat çekerek, "Silahlanma yarışı hızlandıkça diplomasinin alanı giderek daralıyor" dedi.

'KIBRIS'TA FEDERASYON MODELİ ARTIK GEÇERLİLİĞİNİ TAMAMEN YİTİRMİŞTİR'

Doğu Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye'nin rolünün yadsınamayacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Türklerinin haklarına dikkat çekti. Kıbrıs meselesinin üzerinde 61 yıl geçtiğini hatırlatan Erdoğan, o günden bu yana adada sükunetin hakim olduğunu belirterek, "Federasyon modeli artık geçerliliğini tamamen yitirmiştir. Adada iki ayrı devlet, iki ayrı halk vardır" değerlendirmesinde bulundu.

"Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri yeniden tescil edilmeli, tecrit artık son bulmalıdır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün uluslararası toplumu bir kez daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanımaya, diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasında, Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan Yaz Olimpiyatları açılış törenine yönelik eleştirilerini de bir kez daha dile getirdi. Erdoğan, "Cinsiyetsizleştirme meselesi bir tercihten ziyade, artık küresel bir dayatmaya, tam anlamıyla kutsala ve fıtrata karşı bir savaşa dönüşüyor" diyerek "BM Ailenin Dostları" grubuna üye olduklarını ve bu kapsamda 'aileyi ve fıtratı savunmaktan geri durmayacaklarını' söyledi. 

133 DEVLET VE HÜKÜMET BAŞKANI KATILIYOR

Açılışını BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yaptığı 79'uncu BM Genel Kurulu görüşmelerine 133 devlet ve hükümet başkanı, üç başkan yardımcısı, 80 başbakan yardımcısı ve 45 bakanın katılması bekleniyor. Guterres'in açılışını yaptığı 79'uncu BM Genel Kurulu görüşmelerinin başkanlığını Kamerunlu Philemon Yong yürütüyor.

BM Genel Kurulu'na 14'üncü kez hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, burada yapacağı konuşmasında özellikle İsrail'in saldırısı altındaki Gazze Şeridi'ndeki duruma dikkat çekmesi ve üye ülkelerden İsrail'in saldırılarına karşı durmalarını talep etmesi öngörülüyordu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)