Erdoğan: 'Her seçim öncesi gaz keşfediyorlar' diyen aklıevveller oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni'nde damadı Berat Albayrak'ı andı, 2023'ü hedef gösterdi: Dördüncü sondaj gemimizin adı Abdülhamid Han.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filyos'ta Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni'ne katıldı.

Erdoğan törendeki konuşmasında "Karadeniz gazında kritik bir safhaya ulaşmanın heyecanını yaşıyoruz. Bugün 'Bismillah' diyerek ilk boruları denize indiriyor ardından da ilk kaynağımızı yapıyoruz. Bugünlere birilerinin ihsanı ile değil mücadele ederek, ter dökerek geldik" dedi. 

"Buradaki çalışma da Kasım ayının ilk haftasında bitecek. Sakarya Gaz Sahası da pik üretime inşallah 2026'da ulaşacaktır" ifadelerini kullanan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:  

DERİN DENİZDE İLK KAYNAK ÖNÜMÜZDEKİ AY: 2023'ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp gazı günlük iletime aktarmış olacağız. Derin deniz tarafından da ilk kaynak önümüzdeki ay gerçekleşecek.

SÖZDE EKONOMİSTLAR ORTAYA ÇIKTI: Öte yandan sismik arama ve sondaj faaliyetlerimize Rumların tezleriyle karşı çıktılar. Çalışmalarımıza olmadık iftiralar attılar. Özellikle bundan iki sene önce Karadeniz gazının müjdesini verdiğimizde bu hazımsızlığın zirve yaptığını gördüm. Her seçim öncesi gaz keşfediyorlar diyen aklıevveller oldu. Sözde ekonomistler ortaya çıktı. Daha bunun gibi ahlak ve vicdan dışı ithamla karşılaştık. Biz bunların hiçbirine kulak asmadık. Atalarımızın sen doğru ol, kem belasını bulur" sözünden güç olarak çalışmalarımızı sürdürdük.

BERAT ALBAYRAK'I ANDI: Biz bunların hiçbirine kulak asmadık. Çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürdük. Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile halefi Fatih Dönmez, bu süreçte büyük bir gayret sarf ettiler. Bugün o dirayetli duruşumuz ve sabrımızın meyvelerini topluyoruz. Bölgemizde yaşanan son gelişmeler ise Türkiye'nin Karadeniz'de yaptığı keşfin stratejik önemini artırmıştır.

FİYATLARDAKİ TIRMANMA KÜRESEL EKONOMİDEN: Enerji fiyatlarındaki tırmanma enflasyon oranlarına da yansıdı. Şu an küresel ekonominin temel sorunu enerji arzını sağlamak ile enflasyonu dizginlemektedir. Bu dönemde vatandaşlarımızı korumak için destek mekanizmalarını devreye aldık. Küresel riskleri minimalize etmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Yakın çevresi zengin hidrokarbon kaynakları ile dolu bir ülke olarak altına bakılmak bir taş bırakmamakta biz kararlıyız.

DÖRDÜNCÜ GEMİ ABDULHAMİT HAN: Şimdiye kadar 3 adet sondaj gemisi ile iki adet sismik araştırma gemisini envanterimize kattık. Sondaj gemisini 4'e çıkardık. Mevcutla yetinmiyoruz. Yeni gemilerle filomuzun gücüne güç katmaya devam ediyoruz. Bu dördüncü gemimizle filomuzu çok çok güçlü hale getirdik. Dördüncü sondaj gemimizin adını Abdülhamid Han olarak belirledik. Mersin Taşucu'nda teknik hazırlıkları yapılıyor.

Bu bölgede Sultan Abdülhamid yapmış olduğu çalışmalarla özellikle sismik araştırma sondaj çalışmalarıyla bir döneme aslında ismini vermiş. Dedik ki bu geminin adını Abdulhamid Han olarak belirlediğimizi açıklayalım.

Doğu Akdeniz'de de mevcudiyetimizi hissettiriyoruz. Kıbrıs Türkleri'nin hakkını her alanda savunuyoruz. 

2023'ÜN İLK ÇEYREĞİ: Biz enerjiyi bir gerilim ve çatışma alanı değil, bölgesel işbirliğinin anahtarı olarak görüyoruz. 

Türkiye'yi, enerji arz güvenliği sorununu tamamen çözmüş bir ülke yapıncaya dek mücadelemize çok yönlü şekilde devam edeceğiz.

Unutmamalıdır ki, Karadeniz gazının miktarı kadar tamamen yerli imkanlarla bizim böyle tarihi bir keşfe imza atmamız da önemlidir. 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren doğal gazın hanelerde kullanılmaya başlanmasıyla önemli bir psikolojik eşik daha aşılmış olacaktır. (HABER MERKEZİ)