Erdoğan: İsrail'le atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi azaltmayacak

Filistin Devlet Başkanı Abbas'la görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Ankara'da konuk etti. Beştepe'deki görüşmelerin ardından Erdoğan ve Abbas, ortak basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün Sayın Başkan ve heyetiyle Türkiye-Filistin ilişkilerini daha da güçlendirmesi için atabileceğimiz adımları ele aldık. Filistin halkının refah ve kalkınmasına desteğimizi teyit ettik. Ayrıca önemli bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduk. Filistin'in ülkemizin ve halkımızın gönlünde daima müstesna bir yeri vardır. Her zaman olduğu gibi Filistin halkıyla dayanışmamızı, Filistin davasına desteğimizi en güçlü şekilde sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözümü savunduğunu dile getiren Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

SON SALDIRILARDA ŞEHİT OLAN KARDEŞLERİMİZE RAHMET DİLİYORUM: Filistin Devleti'nin ilan edildiği andan itibaren tanıyan Türkiye, iki devletli çözüm vizyonunu her platformda savunmaktadır. İsrail'in saldırılarıyla Gazze'de yaşanan sivil can kayıplarına ilişkin tepkilerimizi açık ve net ortaya koyduk. Saldırılarda yaralanan 2 Filistinli yavrumuzu da tedavileri için geçtiğimiz hafta ambulans uçakla, anne ve babasıyla birlikte Ankara Şehir Hastanemize aldık. Son saldırılarda şehit olan kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. 

KUDÜS VE MESCİD-İ AKSA'YLA İLGİLİ HASSASİYETLERİMİZİ İSRAİL'E İLETTİK: Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın statüsüne değiştirilmesine matuf eylemleri hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu husustaki hassasiyet ve beklentilerimizi İsrailli muhataplarımıza en açık şekilde doğrudan aktardık, aktarıyoruz. İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır. Aksine bu adımların Filistin meselesinin çözümüne ve Filistin halkının durumunun iyileştirilmesine katkı sağlayacağını Filistinli kardeşlerimiz de ifade ediyorlar.

FİLİSTİNLİLER ARASINDA UZLAŞI GAYRETLERİNE DESTEĞE HAZIRIZ: Filistinli kardeşlerimiz arasında birlik ve uzlaşı sağlama gayretlerini de yakından takip ediyoruz. Bu alanda da her türlü desteği vermeye hazırız. TİKA, Türk Kızılay ve Türk sivil toplum kuruluşlarının Filistin'e yönelik insani ve kalkınma yardımları devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle gıda güvenliğimizi korumak için uygulamaya koyduğumuz bazı kısıtlamalara Filistin'i dahil etmedik.

YURDA ANNEMİN ADININ VERİLMESİNDEN MÜTEHASSIS OLDUM: Cenin Serbest Sanayi Bölgesi projesi TOBB tarafından yürütülüyor. Kudüs Üniversitesi Kız Yurdu inşaatı da bu yaz TİKA'nın destekleriyle tamamlanıp Maarif Vakfımızca devralındı. Filistin'in geleceği olan gençlerimize hizmet edecek olan bu yurda merhum annemin adının verilmesinden son derece mütehassıs oldum.

FİLİSTİN'E TURİZMİ TEŞVİK EDİYORUZ: Filistinli kardeşlerimizin yurt dışı seyahatlerinde Türkiye'yi tercih etmesinden memnuniyet duyuyoruz. Biz de başta Kudüs olmak üzere Filistin'e yönelik turizmi teşvik ediyoruz.

BAŞKENTİ KUDÜS OLAN BİR FİLİSTİN BARIŞ İÇİN ZARURİ: Birleşmiş Milletler parametrelerinde 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasının tüm bölgemizin barış ve istikrarı için zaruret olduğunun altını bir kez daha çiziyorum. (HABER MERKEZİ)