Erdoğan: Kredi ve burs ödemelerini ayın 25'inden itibaren yatıracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversite öğrencilerinin, mayıs ayı kredi ve burs ödemelerinin 25 Nisan'dan itibaren hesaplara yatırılacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un Maltepe ilçesindeki Mimar Sinan Erkek Öğrenci Yurdu'ndaki iftarda öğrencilerle bir araya geldi.

Bu yıl 1 milyon 374 bin üniversite öğrencisinin kredi ya da burs aldığını ifade eden Erdoğan, “Her ay bu ödemeleri ayın 6'sı ile 10'u arasında hesaplara yatırıyorduk. Kredi ve burs ödemelerini mayıs ayı için bu ayın 25'inden itibaren yatıracağız” diye konuştu.

Üniversite kontenjanlarının arttığını belirten Erdoğan, “Eskiden üniversite kapısında öyle bir yığılma vardı ki, akıl alır gibi değildi. 10 öğrenciden 1 tanesi girebiliyordu. Şimdi 10'da 10. Kimseyi açıkta bırakmıyoruz” dedi.

Üniversite sayısının 78'den 207'ye yükseldiğini söyleyen Erdoğan, “Şu anda üniversitemizin olmadığı bir il yok. İş bilenin kılıç kuşananın. İbrahim Tatlıses diyor ya, 'Oxford vardı da gitmedik mi?' diyor. Şimdi ülkemizin her vilayetinde üniversitemiz var” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

OKUL HAYATIMIZ İDEOLOJİK GERİLİMLE GEÇTİ: Bizim okul hayatımız, Türkiye'nin siyasi, sosyal ve ekonomik bakımdan gerçekten çok çalkantılı, çok sıkıntılı bir döneminde geçti. Bir yandan ideolojik gerilimlerin ve kavgaların diğer yandan yokluğun, yoksulluğun hepsinin üzerine bir de 12 Eylül darbesinin baskısı altında eğitimimizi tamamlamaya çalıştık.

KIZLARIMIN YAŞADIĞI SIKINTILARI ASLA UNUTAMAM: Bizim evlatlarımız da hem koalisyonların yol açtığı istikrarsızlığın hem de vesayetin tüm çirkin yüzünü sergilediği siyasi ve sosyal çalkantıların gölgesinde eğitim ve öğretim hayatlarını sürdürdüler. Özellikle kız evlatlarımın yaşadığı sıkıntıları ve onları aşmak için çektiğimiz çileyi asla unutamam. Kızlarımızın anneleri okul kapılarında kızlarımızı almak için beklerlerdi. Bir taraftan polis, diğer taraftan kızlarımızın anneleri.

BU GENÇLİĞE TEKNOFEST GENÇLİĞİ DİYORUM: Sizlerin ise çoğunlukla gözlerini AK Parti döneminde açmış bir nesilsiniz. Ülkemizi ve dünyayı AK Parti'nin kazandırdığı eserlerin ve hizmetlerin penceresinden gördünüz, tanıdınız. Bu süreçte elbette sizler de ülkemizin yaşadığı farklı sınamalara şahit oldunuz. 15 Temmuz darbe girişimi başta olmak üzere son 7-8 yılda yaşadığımız hadiseleri hatırlıyorsunuz. Birileri farklı şeyler söyleyebilir ama ben bu gençliğe TEKNOFEST gençliği diyorum. Zira sizler artık uzayı okuyorsunuz. Artık sizler uzaya bu milletin veya bu gençliğin göndereceği uzay araçlarının bütün tanzimini, hesaplamalarını ve bu hesaplarla birlikte de onların hazırlığını yapıyorsunuz.

GENÇLİĞİ BÖLEN OYUNLARA KARŞI DURULAMADI: Teknolojiden edebiyata, spordan sanata her alanda gençlerimizin ülkemiz sınırlarını aşan başarılarıyla gurur duyuyoruz. Geçmişte bu milletin gençlerini kimi zaman sağ-sol, kimi zaman Türk-Kürt, kimi zaman ilerici-gerici diyerek bölen ülkenin potansiyelini heba eden oyunlara karşı yeteri kadar dirayetli durulamadı. Ama biz de Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza böyle bir ayrımı yok. Biz sadece ve sadece yaradanı severiz yaradandan ötürü anlayışı var.

3 ŞEHİDİMİZ VAR: Aynı şekilde PKK'dan FETÖ'ye kadar gençlerimizi hedef alan yol açtığı kayıpların ağır bedeli oldu. Hamdolsun şu anda Suriye'nin kuzeyiyle ve Irak'ın kuzeyinde Pençe Harekatı yürüyor. Bugün 45 tane teröristin artık bedelini ödediler, bütün inlere, mağaralara komandolarımız giriyor. Bu sayı daha fazlasıyla artacak. Ama 3 tane şehidimiz var. Bütün şehitlerimizin ruhaniyeti bunlara bu bedeli ödetecek.

BİRÇOK HİZMET VE ESERİ BİLMİYORSUNUZ: Birçoğunuz birçok hizmet ve eseri belki de bilmiyorsunuz. Yavuz Sultan Köprüsü'nün başlangıcı ile bitişini çoğunuz bilmiyorsunuz. Aynı şekilde Osmangazi Köprüsü'nün başlangıcı ve bitişini bilmiyorsunuz. İstanbul-İzmir Otoyolu'nun başlangıcı bitişini belki de bilmiyorsunuz. Bir zamanlar İstanbul'dan İzmir, gençler buradan yola çıktığınızda İzmir'e varış şöyle kilometreler, saatlerle baktığınızda 6-7 saat. Ama şimdi 3 saatte İstanbul-İzmir. Bu mesafeyi kat edebiliyoruz.

BİZDEN ÖNCEKİLER NEDEN YAPMADI: Aynı şekilde 18 Mart Çanakkale Köprüsü dünyada bir ilk. Bunu başardık ve 2,5 milyar Euro'yla bunu bitirdik. Ama hangi usulle, yap-işlet-devret anlayışıyla bitirdik. Yani kasamızdan para çıkmadan getirilen krediyle bitirildi. Belli bir süre bu yüklenici firma Kore ve Türkiye olmak üzere burayı işletecekler ondan sonra da Türkiye'nin kendisine teslim edecekler. İşte bu bir maharettir. Bizden öncekiler de bunu yapabilirlerdi niye yapmadılar?

ESKİDEN 10 ÖĞRENCİDEN 1'İ ÜNİVERSİTEYE GİRERDİ, ŞİMDİ 10'DA 10: Ülkemizde eskiden üniversite kapısında öyle bir yığılma vardı ki, akıl alır gibi değildi. Bizim üniversiteye girişlerimizde 10 öğrenciden 1 tanesi girebiliyordu. Şimdi 10'da 10. Kimseyi açıkta bırakmıyoruz. Üniversite sayımızı 78'den 207'ye çıkardık. Şu anda üniversitemizin olmadığı bir il yok. İş bilenin kılıç kuşananın. İbrahim Tatlıses diyor ya, 'Oxford vardı da gitmedik mi?' diyor. Şimdi ülkemizin her vilayetinde üniversitemiz var.

BAY KEMAL'E SORSAN 'YURT YOK' DİYOR: Bugün ülkemizde üniversite kontenjanların sayısı ile liselerden mezun olan öğrenci sayılarımızı neredeyse aynı seviyeye getirdik. Artık gençlerimiz herhangi bir üniversiteye girmek için değil istediği üniversiteye yerleşmek için rekabet ediyor. Yurtlarımızın sayısını 190'dan 778'e, yurt kapasitelerini de 182 binden 747 bine yükselttik. Bay Kemal'e sorarsan “Yurt yok” diyor. İşte buyur.

BU YIL 1 MİLYON 374 BİN ÖĞRENCİYE KREDİ VE BURS VERİYORUZ: Biz bununla da kalmadık, yurtlarda kalan öğrencilerimize aylık 750 lira beslenme yardımından internete kadar her türlü destekliyoruz. Hiçbir evladımız eğitim öğretimden geri kalmasın diye aylık 850 lira burs veya kredi veriyoruz. Sadece bu yıl kredi veya burs alan 1 milyon 374 bin öğrencimiz var. Her ay bu ödemeleri ayın 6'sı ile 10'u arasında hesaplara yatırıyorduk. Kredi ve burs ödemelerini mayıs ayı için bu ayın 25'inden itibaren yatıracağız. Hayırlı olsun. (HABER MERKEZİ)