Erdoğan-Miçotakis gerilimi ABD basınında: Sözünü kesti, ağız dalaşı başlattı

Steven Erlanger imzasıyla NYT'de yayımlanan haberde, Prag'da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısında Erdoğan'ın Miçotakis ile 'ağız dalaşı başlattığı' iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da ilk kez düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısında yaşanan Erdoğan-Miçotekis gerilimini aktardı. "Seçimler yaklaşırken Erdoğan yeniden Yunanistan ile gerginliği kızıştırıyor" başlıklı yazı, Steven Erlanger imzasıyla yayınlandı. İsminin açıklanmamasını talep ederek gazeteye konuşan bir diplomatın, "20 yıllık iktidarı sallantıda olduğu için Erdoğan'ın krize ihtiyacı var" dediğini yazan Erlanger, "Sayın Erdoğan, kendisini NATO ortakları için zahmetli ve öngörülemeyen bir müttefik haline getirdi" ifadelerini kullandı. 

'ODADA BULUNANLAR SİNİRLENDİ VE ŞAŞIRDI'

Avrupalı ​​bir diplomata ve ATS toplantısına katılan iki üst düzey Avrupalı ​​yetkilinin açıklamalarında dayandırılan haberde, Prag'da 6 Ekim'de basına kapalı şekilde düzenlenen toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis'in sözünü kestiği ve 'ağız dalaşı başlattığı' belirtildi. Erdoğan'ın Miçotakis'i Ege'nin doğusundaki anlaşmazlıkları çözme konusunda 'samimiyetsizlikle' suçladığı ileri sürüldü. Odada yer alanların 'rahatsız olduğunu ve şaşırdığını' aktaran gazetede, Erdoğan'ın Avrupa Birliği’ni (AB) ise 'Yunanistan ve Kıbrıs’ın yanında yer almakla' suçladığı iddia edildi. 

ERDOĞAN, 'PROTOKOL KAİDELERİNİ BİLMİYOR' DEMİŞTİ

Erdoğan, Miçotakis ile tartışma yaşadığı iddialarına ilişkin bir gazetecinin, "Dün Prag'daydınız. Liderlerle görüştünüz. 'Akşam yemeğinde Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile Erdoğan tartışma yaşadı' diye haberler çıktı. Böyle bir şey yaşandı mı?" sorusunu Erdoğan, "Bende böyle bir yüz görüyor musun? Bir defa protokol kaidelerini bilmeyen bir adam" sözleriyle yanıtlamıştı. Erdoğan, 7 Ekim'de yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: 

"Kendisinin orada konuşması programda olmamasına rağmen ben ana konuşmacılardan bir tanesiydim. Konuşmamı yaptım, masama geçtim. O da kimden nasıl izin aldı bilmiyorum, oradan çıktı bana cevap yetiştirmeye kalktı. Onun cevabına ben cevap mı vereyim? Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı bu seviyeye düşer mi? Sadece onun birkaç kelamını dinleyerek onunla yetindim. Doğru dürüst kimse de alkışlamadı." (DIŞ HABERLER)