YAZARLAR

Erdoğan-Özel-Ateş görüşmesi, Bahçeli’nin yüzüğü

Gündeme getirdikleri konularda AK Parti’nin tutumunu izleyeceklerini söyleyen bir parti yöneticisi geçen 40 gün içinde iyi bir sınav verilmediğini belirterek son sözü vatandaşın söyleyeceğine dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yumuşama”, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “normalleşme” olarak nitelendirdiği seçim sonrası siyasi temaslarda bir adım daha atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel’i kabul ettiği AK Parti Genel Merkezi’ndeki görüşmeden tam 40 gün sonra CHP’ye iade-i ziyarette bulundu.

18 yıl sonra gerçekleşen ziyaret 1.5 saat sürdü. Görüşme sonrası iki partinin sözcüleri içeriğe dair açıklamalar yaptı. Açıklamalardan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “yeni anayasa” yapımına destek istediğini, Özel’in ise ekonomik sorunlar, kayyım atamaları ve Gezi Davası başta olmak üzere tartışmalı yargı kararlarını gündeme getirdiğini biliyoruz.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ihtiyaç olursa bir üçüncü görüşmenin daha yapılabileceğini söylerken iki liderin 20 Temmuz’da KKTC'nin 50'nci yıl törenlerinde Lefkoşa'da bir araya geleceğini öğrendik.

VATANDAŞIN YÜZDE 68’İ NORMALLEŞMEYİ DESTEKLİYOR

CHP’li yetkililere göre “normalleşme” sürecinin seyrini AK Parti’nin atacağı adımlar belirleyecek. Görüşmenin “diyalog kanallarının açılması”, “demokrasinin vazgeçilmez unsurları istişare-müzakere kültürünün gelişmesi” açısından değerli olduğunu ifade eden partililer, “Vatandaşın yüzde 68’i normalleşmeyi destekliyoruz diyor. Sonuçta siyasi partilerin görüşmesinden daha doğal ne olabilir. Bu görüşmelerden bir yere de varılamayabilir ama diyalog kurulabilmesi önemli” diyor.

'CHP’NİN ÇANTASI 40 GÜNDE DAHA DA AĞIRLAŞTI'

Gündeme getirdikleri konularda AK Parti’nin tutumunu izleyeceklerini söyleyen bir parti yöneticisi geçen 40 gün içinde iyi bir sınav verilmediğini belirterek son sözü vatandaşın söyleyeceğine dikkat çekiyor:

“Erdoğan ile Özel’in 2 Mayıs’taki görüşmesinde gündeme gelen konuları hatırlayalım. 11 Haziran’da yapılan ikinci görüşmede CHP’nin gündem çantası daha da ağırlaştı. Geçen sürede 28 Şubat komutanlarının tahliyesi dışında dişe dokunur bir gelişme yaşanmadı. Üstüne yeni sorunlar eklendi. Kobani davasında yüksek cezalar çıktı. Hakkari Belediyesi’ne kayyım atandı. Anayasa Mahkemesi’nden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum amacıyla çıkarılan kararnamede çok önemli iptaller geldi. Çay, buğday fiyatlarında beklentilerin çok uzağında alım fiyatı belirlendi. Bizim gündeme getirdiğimiz konularda olumlu bir gelişme yaşanmazken bunların karşısında Erdoğan’ın çantasında sadece “yeni anayasa” var. Haziran sonuna kadar yeni anayasa yapımı ile ilgili yöntem önerimiz isteniyor. Ardından ekim ayında Meclis’in açılmasıyla bir sürecin işletilmesi planlanıyor. Bizim anayasa ile ilgili tutumumuz net. Önce mevcut anayasaya, Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmalı. Bizim bu yaklaşımımız bir yana vatandaş da bu iki çantaya, onun içindeki gündem maddelerine bakacak ve bir karar verecek.”

ERDOĞAN’IN ATEŞ’İ KABULÜ: MHP AÇISINDAN DÜN İLE BUGÜN ARASINDA FARK YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP Genel Başkanı Özel ile görüşmesinin hemen ardından Beştepe’de Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş ile bir araya geldi. Ayşe Ateş görüşme sonrası “Beni ve kızlarımı uzun uzun dinledi. Durumu anlattım, izah ettim, dosya hakkında konuştuk" dedi. Görüşmenin güzel ve olumlu geçtiğini dile getiren Ateş, tek talebinin yargılamanın bir an önce hızlı bir şekilde gerçekleşmesi ve adaletin yerini bulması olduğunu belirterek, "Kendisi de gerekenin hızlı bir şekilde yapılacağını söyledi" dedi.

'CUMHURBAŞKANI KABUL ETMESE 'DEVLET BAHÇELİ İSTEMEDİ, ENGELLEDİ' DİYECEKLERDİ'

Erdoğan’ın CHP’yi ziyaret ederek Özel’le görüşmesi, ardından Ayşe Ateş’i kabulü “AK Parti-MHP ittifakında çatlak” tartışmalarını bir kez daha gündeme getirdi. Bu iddiaları reddeden MHP kaynakları, Sinan Ateş cinayetiyle ilgili, “Biz bu konuda, 'dava süreci başladı, herkes elindeki belgeleri sunsun' diye çağrıda bulunduk. Cumhurbaşkanı istediği kişi ile görüşür. Erdoğan’ın Ayşe Ateş ile görüşmesi bizi rahatsız etmez. Bu ziyaret talebi Ayşe Ateş’ten gitti. Cumhurbaşkanı kabul etmese “Devlet Bahçeli istemedi, engelledi” diyeceklerdi. Ayşe Ateş görüşmeden kısa bir süre önce bu yönde de açıklamalarda bulundu. Sonuç olarak MHP açısından dün ile bugün arasında fark yok bizim için” değerlendirmesinde bulundu.

BAHÇELİ’NİN YÜZÜĞÜNDEKİ MESAJ NE ANLAMA GELİYOR?

Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özel ve Ateş ile görüşeceği gün partisinin grup toplantısında taktığı yüzük de büyük ilgi gördü. Bahçeli’nin sosyal medya hesabından da paylaşılan fotoğrafta yüzüğün üzerindeki “Allah bana yeter” yazısı dikkat çekti. Bu yüzük Meclis muhalefet kulisinde “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mesaj” olarak yorumlanırken “Reise uyarı” değerlendirmeleri yapıldı.

MHP kaynaklarından edinilen bilgiye göre yüzükte yer alan “Allah bana yeter” sözü Kuran-ı Kerim’de farklı surelerde geçiyor ama Bahçeli’nin göndermesi Âl-i İmrân Suresi 173. Ayeti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kur’an-ı Kerim tefsirine göre ayette, “Birtakım insanlar onlara, 'İnsanlar size karşı asker toplamışlar, onlardan korkun' dediler de bu, onların imanlarını arttırdı ve 'Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!' diye cevap verdiler” deniliyor.

Diyanet’in Âl-i İmrân Suresi 173. Ayeti tefsirinde de şu ifadeler yer alıyor:

“Kureyş ordusu kumandanı Ebû Süfyân Revhâ’da bulunduğu sırada müslümanların üzerine tekrar saldırıp onları imha etmek için plan hazırlarken müslümanların kalabalık bir kuvvet halinde Hamrâülesed’e geldiklerini haber alınca, planından vazgeçti. Bu esnada oradan geçmekte olan bir kervanın adamlarına, 'Muhammed’e rastlarsanız ona, kendilerini toptan yok edeceğimizi söyleyiniz' diyerek psikolojik savaş yöntemiyle müslümanları korkutmak istedi. Bu söz Hz. Peygamber’le birlikte müslümanlara ulaştığında onlar, 'Hasbünallahü ve ni‘me’l-vekîl' (Allah bize yeter, O ne güzel vekildir) dediler. İşte bu olay üzerine inen bu âyet her türlü olumsuzluğa rağmen müslümanların Allah ve Resûlü’ne olan imanlarını, güvenlerini ve kararlılıklarını göstermektedir. Buhârî’nin rivayetine göre ateşe atıldığı gün bu sözü Hz. İbrâhim de söylemişti (Buhârî, “Tefsîr”, 3/13; İbn Kesîr, II, 146-147).

'TÜRKİYE AZERBAYCAN OLMASIN'

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özel görüşürken Meclis’te de yoğun bir görüşme trafiği vardı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Denetim Komisyonu Eş-Raportörü Stefan Schennach AK Parti, CHP başta olmak üzere Meclis’te grubu olan tüm siyasi partileri ziyaret etti. Görüşmelerde uygulanmayan AİHM kararları, Gezi ve Kobanî davaları, kayyım atamaları vardı. Heyetin Gezi Davası tutuklusu Osman Kavala ile ilgili AİHM kararını uygulamadığı gerekçesiyle hakkında ihlal prosedürü başlatılan Türkiye için, “Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde kalmasını istiyoruz. Azerbaycan gibi olmasın” değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi. Eş-Raportör Schennach bugün de bakanlıklar düzeyinde görüşmelerine devam edecek.