Erdoğan-Putin görüşmesinin şifreleri
Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin arasındaki görüşmeden çıkan mesajları değerlendirdi.
DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 9 Nisan’daki telefon görüşmesinin ardından medyada “Montrö’yü koruyun” başlığının öne çıktığını, bunun da 'resmî açıklama yapılmadan konuya dokunmaya cesaret edenler' tarafından yapıldığını belirten Murat Yetkin, "Bunun bir nedeni belki de işin ucunun Kanal İstanbul’a dokunmasıydı. Bir diğer nedeni de Çin aşısının artık salgınla mücadeleye yetmediği ve Rusya’dan aşı beklendiği gerçeğine" diye yazdı.
Yetkinreport.com'da yayınlanan "Rus aşısından Montrö’ye Erdoğan-Putin görüşmesi şifreleri" başlıklı yazısında Murat Yetkin'in değerlendirmelerinden bir bölüm şöyle:
Kremlin’in açıklamasına göre, Erdoğan-Putin görüşmesinde şu konular ele alınmış, Kremlin sıralamasına göre yazıyorum:
• Koronavirüs Covid-19 salgınına karşı Sputnik-V aşısı temini ve Türkiye’de ortak üretimi.
• Erdoğan turistlerin salgından korunması için alınan önlemleri anlatmış, liderler “Rus turistlerin sağlığını korumak için “yetkililerin yakın temasta kalmasında” anlaşmış.
• Libya’da ateşkesin devamından memnun olduklarını ve yeni hükümeti desteklemeye devam edilmesi gereğini konuşmuşlar.
• İdlib civarındaki “terörist faaliyetlerin” önlenmesi için anlaşmalara uyulması başta olmak üzere Suriye’deki durumu konuşmuşlar.
• “Erdoğan’ın talebi üzerine” Putin, Ukrayna’ya bakışını anlatmış, Ukrayna hükümetini kışkırtıcılıkla suçlamış ve (NATO’nun memnun olmadığı) 2015 Minsk planı dışında çözüm bulunmadığından söz etmiş.
• Erdoğan, Azerbaycan-Ermenistan sorunu çerçevesinde Dağlık Karabağ’da Rusya’nın oynadığı rolü övmüş, Putin’de İlham Aliyev ve Nikol Paşinyan ile yaptığı son görüşmeler konusunda bilgi vermiş. İki lider Güney Kafkasya’da altyapının (inşaatçıları memnun edecek konu) geliştirilmesini konuşmuşlar.
• Putin, Türkiye’nin inşa etmek istediği Kanal İstanbul konusuna değinerek 1936 Montrö Sözleşmesinin korunması gerektiğini ve mevcut Boğazlar Rejiminin bölgesel istikrar ve güvenliğin korunması bakımından önemini vurgulamış.
ÇIKAN SONUÇLAR
• Çin aşısı salgınla mücadeleye yetmiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aşıyla ilgili sözleşmelere uyulmadığını söylemesi, akla Çin’in Uygur sorunu nedeniyle Sinovac aşısını yeterince göndermediği sorusunu da getiriyor ama resmi makamlardan cevap alamıyoruz. Erdoğan Rusya’dan aşı istiyor. Burada “Rus turistlerin sağlığının korunması” önceliği dikkat çekiyor. Türk halkıysa salgının en ağır dalgasına maruz kalmış bulunuyor.
• Rusya, Kanal İstanbul’a tek bir açıdan yaklaşıyor: Montrö Sözleşmesinin bozulmaması. Ve buna stratejik önem atfediyor. Bunu daha önce Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksei Erkhov söylemişti, şimdi Putin söylüyor. Montrö, Erdoğan’ın öne çıkarmayı tercih ettiği üzere sadece Boğaz geçişini ilgilendirmiyor, sahildar olmayan ülkelerin Karadeniz’de bulundurabilecekleri gemi büyüklük ve sürelerini de ilgilendiriyor. Bu nedenle ABD uzun yıllardır Montrö’nün değiştirilmesi gerektiği konusunda Türkiye’ye baskıyla karışık telkinde bulunuyor.