Erdoğan resmen aday: Millet İttifakı'nın değişim talebi güçlendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığını açıklaması muhalefet cephesinde olumlu karşılandı. Muhalefete göre adaylık ilanı seçimi sistem oylamasına dönüştürme hedefini kolaylaştıracak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Erken seçim tartışmaları devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adaylığını resmen ilan etti. Zamanında yapılacağı açıklanan seçime 1 yıl kala, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim bölgesi İzmir’den seslenen Erdoğan, “Adaylık meselesini daha fazla geçiştiremezsin. Seçim önümüzdeki yıl haziran ayının ortasında yapılacak. Kaçacak yerin yok Bay Kemal. İşte söylüyorum, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklaması iktidar kulislerinde “Malumun ilanı” olarak değerlendirilirken bu sözlerin muhalefeti aday açıklamaya zorlayacağı yorumları yapıldı. Altılı masa ise aynı görüşte değil.

CHP’DEN ERDOĞAN’A: VARSA CESARETİN SANDIĞI GETİR

Erdoğan’ın adaylık açıklaması sonrası CHP’den ilk değerlendirmeyi Grup Başkanvekili Engin Altay yaptı. Altay, “Onlar için hayırlı olsun. Kaybedeceği bir seçime adaylığını açıkladı” dedi. CHP kulislerinde de Erdoğan’ın adaylık açıklaması “Sürpriz değil” sözleriyle karşılanırken “Erdoğan cesaret çağrısı yapıyor. Biz de Erdoğan’a 'Varsa cesaretin seçime gel, sandığı getir, yiğitliği öyle görelim' diyoruz. Seçim takvimi açıklansın, sandık kurulsun adayımızı açıklayalım. Seçime dedikleri gibi bir yıl varsa neden adayımızı açıklayalım. Aday açıklamak memleket sorunu konuşulmasın, gece gündüz aday konuşulsun demektir. Biz iktidar değişimine hazırlanıyoruz. Altılı masada birçok komisyon kuruldu. Yakında da ekonomi masası kapsamlı çalışmalar yapacak. Bizim gündemimiz bu” deniliyor.

ERDOĞAN DIŞINDA ADAY TARTIŞMASI BİTTİ

İYİ Partili siyasetçiler de Erdoğan’ın adaylığını resmen ilan etmesini “sürpriz değil”, “beklenen oldu”, “bizim açımızdan olumlu” sözleriyle değerlendirdi. “Erdoğan’ın ‘Adayım’ demesine çok sevindim” diyen İYİ Partili bir yöneticiye göre bu açıklama ile “Erdoğan dışında aday olasılığı” tartışmaları bitti, muhalefetin “seçimi sistem oylamasına dönüştürme” hedefi kolaylaştı.

ERDOĞAN’IN ADAYLIĞI 'BU DEVRAN BÖYLE SÜRECEK' DEMEK

“Cumhur İttifakı’nda Erdoğan dışında bir aday değişim umudu veren argümanları beraberinde getirebilirdi, bu ortadan kalktı” diyen siyasetçi açıklamanın muhalefete getireceği faydayı şöyle değerlendirdi:

“Erdoğan ‘Ben adayım’ demiyor, ‘ben devam ediyorum’ diyor. Bu çok önemli. 'Ben devam ediyorum' demek, 'Bu devran böyle devam edecek' demek. Erdoğan’ın adaylığı demek Türkiye’de yaklaşık 20 yıllık siyasi iradenin devam etme talebi demek. Partili cumhurbaşkanlığı sisteminin, tek adam rejiminin devam etme talebi demek. Biz bunun karşısına değişim talebini, parlamenter sistemi, hukuk devleti, demokrasiyi koyuyoruz. Erdoğan’ın adaylığını ilan etmesi ile değişim isteyen Millet İttifakı’nın talebi güçlenmiş oldu. Seçim adaylar üzerinden değil tam da sistem tartışması üzerinden gidecek. Seçimde Türkiye otoriter rejimle devam mı etsin, güçlü demokratik hukuk devletine mi geçsin, buna karar verilecek. Biz değişimin kazanacağına inanıyoruz.”

MİLLET İTTİFAKI KENDİ KURALLARINA GÖRE 'HODRİ MEYDAN' DİYECEK

Erdoğan’ın adaylığını ilan etmesinin muhalefetin aday açıklama sürecine nasıl etki edeceği merak konusu. İktidar partisi yöneticileri muhalefetin adayla ilgili köşeye sıkıştığını iddia etse de CHP ve İYİ Partili yöneticiler 6’lı masa takviminin değiştirmeyeceğinin altını çiziyor. Muhalefet kulislerinde, “Erdoğan’ın taleplerine göre değil Millet İttifakı kurallarına göre ‘Hodri Meydan’ deriz. Seçim takvimi belli olduğunda aday açıklanacak görüşünde bir değişiklik yok. Erdoğan 'Benim sahama gel, hakemi ben belirleyeceğim, teknik direktörünü de ben tayin edeceğim, seyirci de benden olacak, gel maç yapalım' diyor. Olur! Bu oyuna gelmeyiz” deniliyor.

'MERKEZ BANKASI'NDA KAYBETTİKLERİNİ ADAYLIK TARTIŞMASINDA BULAMAZ'

Muhalefet partileri “Erdoğan’ın siyaset gündemini domine etme çabasına prim vermeyeceğiz” görüşünde. Gündemin adaylık tartışmasına odaklanmasına izin vermeyeceklerini kaydeden muhalefet partisi yöneticileri Erdoğan’ı da ‘Merkez Bankası'nda kaybettiklerini adaylık tartışmasında bulamaz” diyerek uyarıyor.