Erdoğan: Türkiye yeni dönemin forveti olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezinde Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezinde Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan, Tüm dünyayı menfi etkileyen siz bulutu dağıldığında Türkiye yeni dönemin forveti olacak" değerlendirmesinde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sermaye düşmanlığı, yatırım karşıtlığı yapanlara asla fırsat vermeyiz." dedi.

Erdoğan, "2. Dünya Savaşı'nın galiplerinin ekonomik, siyasi, askeri ve diplomatik çıkarlarını korumak amacıyla kurulan küresel sistem, miadını doldurmaya başlamıştır" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, "Amerika'nın kongresinde soykırımcı bir katilin nasıl alkışlandığını tüm dünya izledi, gördük. Kim alkışlanır? İnsanlığa hizmeti olan alkışlanır. 40 bine yakın çocuk, kadın, yaşlı, bu insanları katledenleri düşünün Temsilciler Meclisi alkışlıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kritik teknolojileri desteklemeye devam edeceğiz. Daha güçlü bir Türkiye'yi siz sanayicilerimizin katkısıyla inşa edeceğiz. Bu yolda biraz daha sabırlı olmamız gerekiyor. Türk ekonomisi çok boyutlu bir değişim sürecinden geçiyor. Daha doğru ifadeyle kabuk değiştiriyor. İş dünyamız şunu çok iyi bilsin. Ekonomimiz bu sürecin sonucunda farklı bir lige yükselecek. Tüm dünyayı menfi etkileyen siz bulutu dağıldığında Türkiye yeni dönemin forveti olacak" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Küresel otomotiv firmaları ve diğer büyük ölçekli araç üreticilerinin elektrikli araç yatırımlarını Türkiye'ye yöneltmesinin önünü açtıklarını, bu alanda üretim kapasitesini yıllık en az 1 milyon adede çıkarmayı öngören 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye aldıklarını söyledi.

Erdoğan, "Batarya çağrımız ile 2030 yılına kadar 80 gigawatt saatlik bir kapasite inşa ederek, bölgesel bir üretim üssü olmayı hedefliyoruz. Megawatt saat başına 6 bin dolara kadar sağlayacağımız hibe desteğini de içeren 4,5 milyar dolarlık teşvik paketini yatırımcıların istifadesine sunuyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Teknoloji alanlarında kalkınma yolculuğumuza büyük katkı sağlayacak en az 20 milyar dolarlık özel sektör yatırımını ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz." dedi.

Erdoğan, "HIT-30 Programı'yla vergi teşvikleri ve hibe desteklerinden oluşan toplam 30 milyar dolarlık kaynağı yüksek teknoloji yatırımlarına yönlendireceğiz. Güneş enerjisinde 15 gigavatlık bir kapasitenin tesisine yönelik hücre yatırımlarına megawatt başına 8 bin dolara kadar hibe desteği vereceğiz. Rüzgar enerjisinde kritik bileşenlerin ve deniz üstü türbinlerin imalatını desteklemeyi ve yerli bir rüzgar enerjisi markayı inşa etmeyi hedefliyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "AR-GE faaliyetleri bakımından dünyanın en büyük ilk bin firmasının ülkemizde kuracağı yeni merkezlerin personel giderinin yarısını 5 yıl karşılayacağız" dedi.

(HABER MERKEZİ)