Erdoğan'dan ABD'ye Dedeağaç tepkisi: Kaçamak kaçamak cevaplar veriyorlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Dedeağaç'a sevkiyatını değerlendirdi: “Bunu görüşmelerde sorduğumuzda kaçamak kaçamak cevaplar veriyorlar, dürüst davranmıyorlar. Seçtikleri komşu yanlış bir komşu.”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

'SAVUNMA SANAYİİNDE BÜYÜK İŞBİRLİĞİ POTANSİYELİNE SAHİBİZ'

Görüşmeden ikili ilişkileri ele aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek ikili görüşmemizde gerek heyetler arası görüşmede konuları etraflıca değerlendirme fırsatı bulduk. Uluslararası ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduk. Ekonomik ilişkilerimiz her geçen gün artıyor. Macaristan'da 700 milyon dolarlık Türk ekonomik varlığı bulunuyor” şeklinde konuştu.

“Türk ve Macar girişimcilerin Afrika kıtasındaki ortak yatırımlarını büyük takdirle karşılıyoruz” diyen Erdoğan, “NATO müttefikleri olarak savunma sanayiinde büyük işbirliği potansiyeline sahibiz. Ülkelerimiz arasındaki dostluk anlaşmasının yürürlüğe girişinin 100'üncü yıl dönümü münasebetiyle 2024 yılını 'Türkiye-Macaristan Kültür Yılı' olarak kutlayacağız” ifadelerini kullandı.

'STRATEJİK ORTAĞIMIZ MACARİSTAN'LA İŞBİRLİĞİNİ İLERİYE TAŞIYACAĞIZ'

2016'da Macaristan'da ele geçirilen 101 parça tarihi eserin bugün Türkiye'ye iade edildiğini hatırlatan Erdoğan, “Bundan ötürü Sayın Başbakanın şahsında tüm Macar makamlarına şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bu işbirliğinin diğer ülkelere de örnek olmasını temenni ediyorum” dedi.

Orban'ın yarın İstanbul'da yapılacak Türk Konseyi zirvesine katılacağını belirten Erdoğan, “Stratejik ortağımız Macaristan'la Türk Konseyi'nin yanı sıra diğer bölgesel ve uluslararası platformlarda yürüttüğümüz işbirliğini ve dayanışmayı daha ileri taşımaya kararlıyız” diye konuştu.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine desteği nedeniyle Macaristan'a teşekkür eden Erdoğan, şunları söyledi:

“Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin önemini, özellikle bize her an gerekli desteği veren Sayın Orban'a, Macaristan'a yine şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Üyelik sürecimize verdikleri güçlü desteği her zaman anacağım, anmaya devam edeceğim. Görüşlerimizin Birlik içinde anlaşılması konusunda sağladıkları katkıların güçlenerek sürmesini temenni ediyorum.”

ORBAN: JESTLER ÖNEMLİ

Erdoğan'ın ardından konuşan Macaristan Başbakanı Orban, “Macaristan, 1001 yıllık bir devlettir. Macarların öğrendiği en önemli jeopolitik derse bizim 3 ülkeye dikkat etmemiz gerektiği. Bu üçgen içinde yaşıyoruz hayatımızı. Eskiler Moskova ve İstanbul'a, tabi bunu Ankara olarak belirtmeliyim. Bu üçgenin üç ayağıyla da dostluk ve stratejik ilişkiler içinde olmalıyız” dedi.

“Salgın döneminde Macar-Türk ticaret hacmi gerilemedi” diyen Orban, “Belki de yüzde 30'dan daha da fazla arttı. Bizim hesaplarımıza göre 4 milyar dolara yaklaştı. Bu da Sayın Cumhurbaşkanının 2013'te kazandırdığı ivmeyle sürdürülmektedir. Jestler önemli. Bu tarihi eserleri iade ettik. Bizim de çok hoşumuza gitti ama maalesef bizim değiller. Macarlar için kendimize ait olmayan şeyi sahibine iade etmek gerekirdi, biz bunu yaptık” ifadelerini kullandı.

'AVRUPA'DA 4 KRİZ BİZİ ETKİLİYOR'

Avrupa'nın 4 alanda kriz yaşadığını söyleyen Orban, şöyle devam etti:

“4 krizi bizi etkilemekte Avrupa'da: Sağlık, ekonomi, göç ve enerji. Her lider bu konulara çözüm arıyor. Salgın ortaya çıktığında maske gerekli olduğunda Türk dostlarımız hiç düşünmeden, maske yapımındaki malzemeleri Macaristan'a gönderdiler. Yarın da Macaristan önemli miktarda aşıyı Türk Konseyi çerçevesinde Afrika'ya bağışta bulunacaktır.

Ekonomik kriz bağlamında nedeniyle ancak yatırımlarla bunun üstesinden gelebiliriz diye düşündük. Çünkü ekonomiyi canlandırmak gerekiyor. Onun için yabancı yatırımları gerekmektedir. En büyük yatırım 70 milyar forintlik (yaklaşık 2 milyar 17 milyon lira) yatırım bir fabrika kurularak Türk yatırımı gerçekleşti. En büyük paketleme fabrikası bu.”

'GÖÇMENLERE KARŞI SAVUNMA ÇEMBERİ OLUŞTURULMAZSA AVRUPA DAĞILIR'

Avrupa'ya göçe değinen Orban, “Akdeniz Batı Balkan yönünden ve Belarus yönünde göçmen baskısı vardır. Avrupa'nın bu durumda müttefiklere ihtiyacı vardır. Savunma korunma çemberi oluşturulmazsa Avrupa dağılacaktır ve zor durumda kalacaktır. Göç konusunda Türk dostlarımıza yardımcı olabildiğince olmalıyız. Avrupa Birliği olabildiğince yüksek miktarda Türkiye'ye destek vermelidir. Bunu parça parça değil doğrudan mali olarak destekleyelim. Güney ve doğu sınırlarının korunma hatları desteklenmelidir. Sadece bizim sınır korumamızı ve çiti finanse etmelidir. Bu AB'nin menfaatinedir” diye konuştu.

'NÜKLEER ENERJİ ALANINDAKİ ORTAK YATIRIMLARA DEVAM EDİYORUZ'

Nükleer enerjide ve askeri alanda işbirliğini de görüştüklerini aktaran Orban, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Sayın Cumhurbaşkanına Türk Akımı'ndan gelen doğal gaz için teşekkür ediyoruz. Nükleer enerji alanındaki ortak yatırımlara devam ediyoruz. Bursların sayısını arttırdık. Bu yıl yüzde 50 burs veriyoruz Türk öğrencilere. 1824 başvuru oldu. Bunu 200 daha arttırıyoruz. Bunun belli miktarını nükleer enerji eğitimine ayıracağız. Askeri işbirliği konusunda yeni perspektifleri ve Bosna konusunu görüştük. Her iki taraf için anlaşılabilir sebep Bosna'da barış ve istikrar önemli.”

ERDOĞAN'DAN MİÇOTAKİS'E: NANKÖRLÜK

Mülteciler konusunda Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Türkiye'yi suçlayan açıklaması ve ABD'nin Dedeağaç'a sevkiyatı sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öncelikle mülteci krizinin Türkiye tarafından kaynaklandığını söylemek gerçekten nankörlüktür. Zira şu anda Türkiye'de toplam mülteciye baktığımız zaman yaklaşık 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. 5 milyona yakın mülteciyi ülkesinde ağırlayan bir ülkeye 'mülteci sorunu Türkiye'den kaynaklanıyor' demek nankörlüktür. Eğer biz kapıları açacak olursak Yunanistan ne yapar bilemem” yanıtını verdi.

'ELİMİZDE BELGELER, VİDEO KAYITLARI VAR'

Yunanistan'ın mültecilerin olduğu botları batırdığını söyleyen Erdoğan, “Hepsinden öte Ege'de, Akdeniz'de mültecilerin botlarını şişleyerek onları ölüme mahkum eden ülke Yunanistan'dır. Elimizde bütün belgeler var. Çoluk çocuk demeden o botları şişleyerek bazen kendi kıyı emniyeti, oradan süratle geçmek suretiyle o botları devirerek batıran ve o insanları ölüme mahkum eden yine Yunanistan” dedi.

Yunanistan hükümetinin güven vermediğini belirten Erdoğan, “Neyi konuşuyor bunlar? Ne yazık ki Miçotakis de avanesi de yalanla gün geçiriyorlar. Dürüst davranmadıkları için de bölgede güven telkin etmiyorlar. Şu an itibariyle hâlâ elimizde bütün belgeler, video kayıtları var, nasıl bu göçmenleri, mültecileri o sulara gömdüklerinin belgeleri var elimizde. Dünyayı aldatabilirsiniz ama Türkiye'yi aldatamazsınız” şeklinde konuştu.

'YUNANİSTAN'IN KENDİSİ AMERİKA'NIN BİR ÜSSÜ DURUMUNA GELDİ'

Erdoğan ABD'nin Dedeağaç'a sevkiyatıyla ilgili ise şunları söyledi:

“Maalesef Dedeağaç ile ilgili konuda, aslında sadece Dedeağaç değil, Yunanistan'ın kendisi şu anda Amerika'nın bir üssü durumuna gelmiştir. Şu anda Yunanistan'ın içerisinde Amerikan üslerinin sayısını ben saya saya bitiremedim. O denli Yunanistan'ın içinde Amerika'nın üsleri var. Hepsini bir araya topladığımız zaman ortaya öyle bir tablo çıkıyor ki, Yunanistan'ın kendisi adeta Amerika'nın bir üssü gibi. Böyle bir tablo var.”

'NATO ÜYELERİ OLARAK NİYE BİRBİRİMİZE DÜŞÜYORUZ'

Konunun ABD ile görüşmelerde gündeme geldiğini dile getiren Erdoğan, “Dedeağaç bunların içinde sadece ufak bir bölge. Şu anda bütün bunlar niye neden yapılıyor? Biz bunu tabii gerek Biden'la gerek ilgililerle Savunma, Dışişleri Bakanım yaptıkları görüşmelerde sorduklarında kaçamak kaçamak cevaplar veriyorlar, dürüst davranmıyorlar. Kendilerine seçtikleri komşu yanlış bir komşu. Üs olarak da Ege'de Yunanistan'la takındıkları bu tavır doğru değil” ifadelerini kullandı.

ABD, Türkiye ve Yunanistan'ın NATO üyesi olduğunu hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Biz, Amerika, Yunanistan NATO üyesi. Ama NATO üyeleri olarak Amerika en çok destek veren olduğuna göre, biz niye birbirimize düşüyoruz? NATO üyeleri içerisinde gerek asker sayısı, gerek mali destek itibariyle Türkiye Amerika'dan sonra ilk 7 içerisinde yer alan bir ülke. Yunanistan'ın böyle bir durumu yok, çok gerilerde. Fakat biz kendimize inanıyoruz, kendimize güveniyoruz. Bu bölgenin biz sigortasıyız.” (HABER MERKEZİ)