Erdoğan'dan Esad'a çağrı: Bu dargınlığı bitirip yeni bir süreci başlatalım istiyoruz

Erdoğan Washington'daki NATO Zirvesi sonrası konuştu: Sayın Esed'e 'ya ülkeme gel ya da üçüncü bir ülkede yapalım' çağrımı 2 hafta önce yaptım. Dargınlığı bitirip yeni bir süreç başlatalım istiyoruz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Washington'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından iktidarın NATO - İsrail ilişkilerine yönelik kararını duyurdu, Suriye lideri Beşar Esad'la 'barış' sürecineilişkin mesajlar verdi.  

Erdoğan zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı. 

"İttifakımızın temel değerlerini ayaklar altına alan İsrail yönetiminin NATO'yla ortaklık ilişkisini sürdürmesi mümkün değildir" diyen Erdoğan ekledi: "Filistin'de kapsamlı, sürdürülebilir barış tesis edilene kadar, İsrail'le NATO nezdinde işbirliği yönündeki girişimler Türkiye tarafından onaylanmayacaktır."

Erdoğan Türkiye - Suriye ilişkilerine dair de "Sayın Esed'e 'ya ülkeme gel ya da üçüncü bir ülkede yapalım' çağrımı 2 hafta önce yaptım. Bu konuda Dışişleri Bakanım konuyla ilgileniyor. Bu dargınlığı bitirip yeni bir süreci başlatalım istiyoruz" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

MÜTTEFİKLER ARASINDA İŞBİRLİĞİ: Teröre karşı mücadelede müttefikler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesine ihtiyaç bulunduğunu görüyoruz. NATO'nun tespit ettiği iki temel tehditten biri olan terörizmle mücadelede müttefiklerimizden dayanışma bekliyoruz. Müttefiklik hukuku da bunu gerektirir. 

Bazı müttefiklerimizin, bilhassa terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD/YPG'yle kurdukları çarpık ilişkiyi kabul etmemiz mümkün değildir.

GAZZE: (NATO Zirvesi'nde) Tüm temaslarımda Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında süre giden mezalime dikkati çektim

Netanyahu yönetimi, yayılmacı ve pervasız politikalarıyla sadece kendi vatandaşlarının değil, tüm bölgenin güvenliğini tehlikeye atmaktadır. 

İSRAİL'E DESTEK KABUL EDİLEMEZ: Küresel vicdanın Filistinli sivillere saldırıların durdurulması için sokaklara döküldüğü ortamda, İsrail'e askeri desteğin sürdürülmesi kabul edilemez. 

Uluslararası camianın sorumluluk sahibi üyelerinin, 1967 sınırları temelinde iki devletli çözüm için el ele vermesi önemlidir.

Müttefiklerimizi ateşkesin sağlanması ve 9 aydır açlıkla sınanan Gazze'ye yardım ulaştırılması için Netanyahu yönetimine baskılarını artırmaya çağırıyorum.

İSRAİL'İ ŞİKAYET ETTİK: İsrail'i Lahey Adalet Divanına da Güney Afrika ile şikayet ettik. Dünyadaki diğer ülkelerin de şikayetçi olmasını talep ediyoruz.

NATO UKRAYNA'DA TARAF OLMAMALI: NATO'nun Ukrayna'daki savaşın tarafı haline getirilmesine asla geçit verilmemesi gerektiğine dair görüşlerimi burada açık yüreklilikle paylaştım.

ŞİÖ'YE TAM ÜYELİK: (Şanghay İşbirliği Örgütü) Gözlemci üye olarak değil, hedefimiz orada daimi üye olmaktır. Türkiye, artık Şangay Beşlisi'ne daimi üye olarak katılmalıdır

BİDEN '3-4 HAFTA İÇİNDE ÇÖZECEĞİM' DEDİ: (ABD'den F16 tedariki) Sayın Biden ile konuştum, '3-4 hafta içinde ben bu problemi çözeceğim' dedi. Parçalarla ilgili konu her zaman görüştüğümüz konular.

İSTANBUL'DAN BİRLİKTE DÜNYAYA SELAMIMIZI ÇAKARIZ: (NATO Zirvesi'ne Türkiye'nin ev sahipliği) Hangi şehir olacağı konusunda kararımız yok. Arkadaşlarımızla değerlendireceğiz. Büyük ihtimalle bu İstanbul'a yakışır. İstanbul'da zirveyi yapar, NATO'yla birlikte dünyaya selamımızı çakarız.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)