Erdoğan'dan Suriye'de seçim mesajı: Teröristana izin vermeyeceğiz

Efes-2024 Tatbikatı'na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, Suriye ve Kuzey'inde terör örgütünün teröristan kurmasına asla izin vermeyecek" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Efes-2024 Tatbikatı'na katıldı. Tatbikatı takip eden Erdoğan yaptığı konuşmada, "Suriye'nin toprak bütünlüğüne dair eylemleri yakından takip ediyoruz. Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde, Suriye ve Kuzey'inde terör örgütünün teröristan kurmasına asla izin vermeyecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

45 ÜLKEDEN 2 BİNE YAKIN PERSONEL KATILIYOR: Vatanımızın dört bir yanında görev yapan güvenlik güçlerimize selamlarımı iletiyorum. Tatbikatta sizlerle olmaktan bahtiyarlık duyuyorum. Kendi askerlerimizin dışında 45 ülkeden 2 bine yakın personel katılıyor. Tatbikata destek verenlere teşekkür ediyorum. Efes 2024 tatbikatında hiçbir ülke hedef alınmıyor. Barışı destekleme harekatına dayalı senaryo ile icra ediliyor. Ordumuzun kabiliyetlerini artıracağına inanıyorum. Siber güvenlikte farkındalığa katkı yapacaktır. Milli sistemleri de tatbikatta kullanma fırsatı buluyoruz. 33 farklı silah ve aracın denemesini yapacağız. Tatbikata kamu kurumları ile sivil kuruluşlar dahil edildi.

KAVGANIN DEĞİL BARIŞIN, İŞ BİRLİĞİNİN TARAFIYIZ: Savunma sanayindeki yetenekleri dost ülkeler ile paylaşmaktan memnuniyet duyduk. 5.5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık. 10 milyarlık sözleşme imzaladık. Efes tatbikatını savunma sanayindeki tecrübemizi paylaşımımızın yeni bir sembolü olarak görüyoruz. Yer alan silah ve sistemler ülkemizin ulaştığı noktayı ortaya koymakta. Kavganın değil barışın, iş birliğinin tarafıyız. Aynı coğrafyayı paylaştığımız ülkelerle yan yana yaşamak istiyoruz. Hiçbir ülkeye husumet beslemiyoruz. Kimsenin toprağında gözümüz yok. Bize uzatılan eli havada bırakmayız. Bizimle iş birliği isteyen herkesle bağlarımızı kuvvetlendirmeye hazırız. Dostlarımızın sayısını çoğaltmak için pek çok adım attık. Türkiye küresel gelişimlerin uzağında bir ülke değildir.

BÖLGEMİZİ HEDEF ALAN SİNSİ PLANIN OLDUĞU ANLAŞILIYOR: Çatışmaların ve krizlerin en yoğun yaşandığı coğrafyada bulunuyoruz. Karadeniz'den komşularımız olan Rusya Ukrayna savaşı üçüncü yılına girdi. İstanbul süreci ile barışı tesis etme çabamız savaş lobileri tarafından engellendi. Ekonomik maliyeti artan bu savaşın ne zaman sona ereceğini kimse bilmiyor. Suriye'de hala kaos hakim. Örgütün Suriye uzantısı teröristan kurma hedefi ile bölge halkı üzerindeki tehditlerini yoğunlaştırdı. Haraç vermeyenlerin öz topraklarından sürülmesinden çocuk askere kadar her yola başvuruyorlar. Bölgemizi hedef alan sinsi planın olduğu anlaşılıyor. Suriye'nin toprak bütünlüğüne dair eylemleri yakından takip ediyoruz. Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde, Suriye ve Kuzey'inde örgütünün teröristan kurmasına asla izin vermeyecek. Ne yapılması gerekiyorsa yaptık, aynı durumda harekete geçmekten yine çekinmeyiz. DEAŞ'a karşı mücadele eden, hezimete uğratan tek NATO müttefiki biziz. Biz bu hokkabazlıklara prim vermeyiz. Söz konusu milletimizin güvenliği olunca hiçbir tehdide boyun eğmeyiz. Bölücü örtüğün ve hamiliğini yapan güçlerin emrivakilerle hiçbir yere varamayacaklarını göreceklerine inanıyoruz.

SAVAŞIN DA BİR HUKUKU, SINIRI VE AHLAKI VARDIR: Komşumuz Irak da çatışmalardan yorgun düşmüş durumda. Tüm imkanlarımızla yanlarında olacağız. Afganistan'dan Somali ve Sudan'a kadar barışın ve huzurun hakim olması için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu ülkelerin güvenliğini kendi ülkemizin güvenliğinden ayrı tutmuyoruz. Azerbaycan Ermenistan arasındaki barış penceresi heba edilmemeli. İsrail'in Gazze'ye yönelik vahşi saldırıları artıyor. Mülteci kampına düzenlenen hava saldırısı insanlığın bittiği noktaydı. Böyle bir vahşeti haklı gösterebilecek gerekçe olamaz.15 binden fazla çocuk 10 binden fazla kadın Filistin topraklarında öldürüldü. 2,3 milyon insan göçe zorlandı. Savaşın da bir hukuku, sınırı ve ahlakı vardır. Camileri, hastaneleri, kiliseleri vurmak savaş değil apaçık bir soykırımdır. Bunu görmezden gelenler bu suça ortak oluyorlar. Ahlak ve vicdan sahibi kimsenin bu cinnet tablosunu kabul edeceğini düşünmüyorum. Bu vahşet tablosu karşısında Türkiye kendisinden bekleneni yapmakta. Gazze'de ateşkes temini için çabalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Sorumluların hesap vermesi için atılan tüm adımları destekleyeceğiz. Filistin devletini tanıyan tüm ülkelere teşekkür ediyoruz. Etrafımız ateşkes çemberiyken ülkemizin güçlü olması bizim için tercihten öte mecburiyettir. TSK'nın sahada en üstün sistemlerle donatılması temel gereklilik. 2002'den bu yana savunma sanayide millilik için seferberlik gösterdik. 2002'de 5,5 milyarlık projeler yürütülürken şimdiki projeler 96 milyar doları aştı. İHA ve SHİA üretiminde dünyanın ilk 3-4 ülkesi içindeyiz.

(HABER MERKEZİ)