Erdoğan’ın, ‘Bak PKK’nın 5 tane, 10 tane, 15 tane var’ sözleri Meclis gündeminde

HDP’li Ömer Öcalan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’teki ‘çocuk’ tavsiyesinin ardından Kürtlere yönelik nüfus planlaması iddialarının araştırılması için Meclis Araştırması önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, grup toplantısında partisine katılan Mehmet Ali Çelebi’ye rozet taktığı sırada, "Allah'tan isteyelim devam. Çocuk çok önemli. Bak PKK'nın 5 tane, 10 tane, 15 tane var" ifadeleri tepki çekti.

HDP Urfa Miletvekili Ömer Öcalan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerinin geçmişteki ‘Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde geçen ifadeleri hatırlattığını belirterek, Kürtlere yönelik nüfus planlaması iddiaları için Meclis Araştırması önergesi verdi.

‘BU SÖYLEM KÜRTLERDE KENDİLERİNİ DEVLETİN GÖZÜNDE TERÖRİZE EDİLDİĞİ KANAATİNİ OLUŞTURMAKTADIR’

Kürt nüfusunun, cumhuriyetle birlikte inşa edilmeye başlanan “yeni Türk ulus kimliği” nedeniyle tarih boyunca tehdit unsuru olarak görüldüğünü araştırma önergesinin gerekçesinde söyleyen HDP’li Öcalan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihinden itibaren sürekli olarak Kürt vatandaşlarının nüfus artışından kaynaklı bir kaygı içerisinde olduğu çeşitli raporlardan ve yayınlardan anlaşılmaktadır” dedi.

1996 yılında Devlet Bakanı Salim Ensarioğlu’nun basına yansıyan, “12 Aralık 1996 tarihinde Bakanların önüne, onlar oturmadan önce 10 sayfalık bir ‘Kürt Raporu’ konuyor. Raporda, Böyle giderse 2010 yılında nüfusun yüzde 40’ı, 2025 yılında ise yarısı Kürt olacak. 2025’ten sonra Kürtler Meclis’te anayasayı değiştirecek çoğunluğu da ele geçirecekler. Çözüm olarak ileride vahim sonuçlar doğmaması için üç çocuktan fazla yapanlara cezai müeyyide getirilmeli. Çocuk sayısı az olanlar ise teşvik edilmeli” açıklamalarını hatırlatan HDP’li Öcalan, önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye ve dünyadaki nüfus mühendislikleri ile ilgili olarak tarihsel arka planını özetlediğimiz ve bu konu özelinde de Türkiye’de çok sayıda kitap, dergi ve makalede çok ciddi bir şekilde tartışılmaktadır. Hatta bazı yayınlarda Kürtlerin nüfus artışı ‘Kürt istilası’ olarak dile getirilmiştir. Dolayısıyla bütün bu tarihsel resmin peşi sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından çıtanın daha da yükseltilerek terör söylemi üzerinden bu konunun dile getirilmesi Türkiye’de yaşayan Kürtler açısından konuyu ciddi bir endişe boyutuna taşımıştır. Türkiye’deki nüfus verilerini incelediğimizde açıkça ortaya çıkan sonuç, Kürtlerin yoğun olarak çok çocuklu aile yapısına sahip olduğudur. Bu nedenle bu söylem Kürtlerde kendilerini devletin gözünde terörize edildiği kanaatini oluşturmaktadır. “

‘RAPORLARIN DOĞRULUĞU ARAŞTIRILSIN’

Devletin Kürtlerin nüfus yapısına yönelik bir politikasının olup olmadığı durumunun araştırma konusuna ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Burada araştırılması gereken temel husus, bu tür raporların doğruluğunun araştırılmasıdır” ifadelerini kullanan HDP’li Öcalan gerekçedeki açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bununla birlikte raporların varlığının ispatlanması halinde söz konusu raporların bireysel mi, kurum talebiyle mi ve yahut devlet politikasının uzantısı/aklı olarak mı hazırlanıp yürütüldüğü hususlarını aydınlatmak gerekir. Bu şaibelerin net bir şekilde cevaplandırılması gerektiğinin kanaatindeyiz. MGK ve Bakanlar Kurulu gibi kurumlarda sürekli tartışıldığı iddia edilen devletin Kürt vatandaşlarının nüfus artışından kaynaklı bir endişeye sahip olup olmadığı ve Kürt vatandaşlarına yönelik gizli bir nüfus planlaması, varsa, çalışmasının açığa çıkarılması amacıyla Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve talep ederim.”