Erdoğan’ın konuştuğu çadır kenttekiler: Hiç ısınamıyoruz, donuyoruz

Maraş’ta depremin 6’ncı gününde arama kurtarma çalışmaları devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklama yaptığı çadır kentte ise en önemli sorun ısınma.

Google Haberlere Abone ol

Ceren Bayar - Serkan Alan

MARAŞ - Depremin merkezi üssü Maraş’ta enkazlardaki arama kurtarma çalışmaları 6’ncı günde de devam ediyor. Kentin şehir merkezinde yoğunlaşan enkazların bir kısmında çalışmalar tamamlanıp enkaz kaldırma işlemi yapılırken bir tarafta az sayıda da olsa yakınlarını bekleyenler gözleniyor. Arama kurtarma çalışmalarının kendi enkazlarında depremin beşinci gününde başladığını söyleyenler yakınlarının cansız bedenlerini beklediklerini ifade ediyor. Arama kurtarma köpeklerinin yaşam belirtisi aradığı enkazların birinde, depremin 126’ncı saatinde ise iki kız çocuğu sağ şekilde kurtarıldı.

Yardımların ulaştığı kentte koordinasyon anlamında eksiklikler gözlenirken iletişim alt yapısı da henüz sağlıklı şekilde yapılamıyor. Tuvalet sorununun sürdüğü kentte bu durum sağlık sorunlarının kapısını aralarken özellikle kronik hastalara ilaç temini noktasında da sorunlar yaşanıyor.

‘RAHAT OLMUYORUZ, DEHŞET SOĞUK’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremin ardından ziyaret ettiği adreslerden biri de Maraş’tı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını yaptığı kentin merkezindeki stadyuma AFAD tarafından 500’e yakın çadır yerleştirildi. Enkazın altında yakınları olanların, “başkası almasın diye” ayrılamadığı çadırlarda özellikle geceleri fiziki sorunlar baş gösteriyor. Yardımlarla getirilen ısıtıcılar tüp olmaması nedeniyle çalıştırılamazken çadırda yaşayanların bir diğer sorunu da ilaç.

AFAD’ın çadır kentinde kalan ve depremin ikinci gününde çadıra ulaşabildiklerini söyleyen Suriye’den Maraş’a yerleşmiş bir kişi koşullarına dair, “Rahat olmuyoruz, dehşet soğuk” dedi. Battaniye ve kıyafet yardımının kendilerine ulaştığını ifade eden kişi, çadırda 16 kişi kaldıklarını belirterek, kronik rahatsızlığı olan yakının iki kez bayıldığını, ilaçlarının da kalmadığını söyledi ve “Yetkililere ilacın kalmadığını söyledik. ‘İki üç gün bekleyin gelirse’ dediler” ifadelerini kullandı.

‘HİÇ ISINAMIYORUZ, DONUYORUZ’

Maraş’taki depremden etkilenen bir diğer yaşlı kadın ise koşullarına ve yaşadıklarına dair, “Sıcak yemek, bir tane çay dahi içmedik burada. Hiç ısınamıyoruz. Bir küçük tüp vardı o da bitti. Donuyoruz. 8 tane daha canım var benim toprağın altında. Ocak verdiler ama tüp yok. Donuyoruz. Ben hastayım, iki kere ameliyat oldum. İlaçlarımın birini buldular birini veremediler. Beyimin de damarı tıkalı benim” diye konuştu.

‘ÇADIRA GİRDİK AMA ISINAMIYORUZ’

Maraş merkezdeki stadyumun içinde kurulan çadır kentte depremin ikinci gününden beri barınan bir depremzede, koşulların çok zor olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Tamam çadırlara girdik ama ısınamıyoruz. Isınmak için hiçbir şey yok. Sadece döşek ve yorgan var. Bir tane küçük tüp bulduk, azıcık çay demlerken onunla ısınıyoruz.”

ÇADIRIMIZI BOŞ BIRAKAMIYORUZ, BAŞKALARI ALMAK İSTİYOR

Pek çok akrabasını depremde kaybeden ve evi hasar gören depremzede, çadırları boş görenlerin hemen çadıra yerleştiğini ve bu yüzden çadırın başından ayrılamadığını anlatarak şöyle devam etti:

“Gıda var ama kimisi yiyeceği kadar alıyor, kimisi istif yapıyor, kimisi yağma yapıyor. Görümcemle göçük altında, eşim orada ama ben çadırdan çıkamıyorum çünkü çadırı alırlar elimden, dışarıda kalırım. Geçen gün oğlumu bırakmıştım, hemen ‘Bu çadır boşsa biz kalacağız’ diye gelmişler.”

‘GECELERİ ISINAMIYORUZ’

Depremden 57 saat sonra kurtarılan yaklaşık 2 yaşındaki Fatmanur’un annesi de çadır kentte ısınma sorunu yaşadıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“Sağ olsun ekipler kızımın kalbinde 6 delik olduğu için ekipler çok yardımcı oluyor. Dilerim herkesinki öyle olsun. Geceleri soğuk oluyor, ısınamıyoruz. Yarım bir tüp getirdiler. Çünkü yok. Tüp getiren şoför kaza yapmış. Bugün geleceklerini söylediler. İnşallah gelirse bugün ısınırız diye düşünüyorum.”

‘RUSYA SAHRA HASTANESİ KURDU’

Maraş’ta yurt dışından gelen ekiplerin kurduğu sahra hastaneleri de depremzedeleri tedavi etmeye başladı. Rusya’dan gelen ve 40’tan fazla doktorun görev yaptığı bu hastanelerden biri de Aliya İzzet Begoviç Parkı’nda kuruldu. Hastanede ameliyat, pediyatri, yoğun bakım gibi üniteler bulunuyor. (DUVAR)

Etiketler maraş deprem