Eren Keskin: Paramiliter yapılar 'sivil toplum', biz ise 'terörist' ilan edildik

Silahlı yapıların 'sivil toplum', kendilerinin ise 'terörist' ilan edildiğini belirten İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, "Artık kesinlikle birleşik cephe olması gerekir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, sivil toplum örgütlerinin devlet tarafından “terörist” ilan edildiğini, "silahlı paramiliter güçlerin" ise sivil toplum örgütü olarak kabul edildiğini söyledi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Ergin Çağlar'a konuşan Keskin, paramiliter yapılara karşı birleşik cephe olması gerektiğini belirtti.

‘ÜLKEYİ PARAMİLİTERLER YÖNETTİ’

Türkiye’nin 1990’lı yıllarda paramiliter güçler tarafından yönetildiğini belirten Keskin, o tarihlerden bugüne birçok kişinin "karanlık odaklar" tarafından katledildiğini vurguladı. O tarihlerde paramiliter güçlerin Özel Harp Dairesi’ne bağlı olduğunu ifade eden Keskin, JİTEM ve kontrgerilla gibi karanlık odakların da bu güçler içerisinde olduğunu kaydetti. 

'İÇİŞLERİ BAKANI 'GERÇEK DERİN DEVLET'İ TEMSİL EDİYOR'

AK Parti’nin iktidara gelmeden önce bu güçlerden rahatsız olduğunu fakat iktidara geldikten sonra derin devlet odaklı bu tür güçlerle uzlaşmaya gittiğini söyleyen Keskin, “Bugün de paramiliter yapılar var. Devletin içinde değişik odaklara bağlı bir takım yapılanmalar var. Mesela bugün sadece İçişleri Bakanı’na bağlı yapılanmalar var ve bence İçişleri Bakanı bugün ‘gerçek derin devleti’ temsil ediyor. Bana göre devleti temsil eden Erdoğan’dan çok Süleyman Soylu’dur. Bugün bir SADAT var. Özel Harekat Ocakları’nı ilk defa duydum. AKP’ye bağlı Osmanlı Ocakları var, Osmanlı Ülkü Ocakları. Tüm bunları bölge illerindeki arkadaşlarımızdan duyduk. Biz bunların hiçbirini bilmiyoruz" diye konuştu.

SEZEN AKSU ÖRNEĞİ 

Devletin özel resmi teşkilatlarının dışında da bir takım teşkilatlanmalar olduğunu söyleyen Keskin, "Yine Milli Beka Harekatı var gidip Sezen Aksu’nun kapısında açıklama yapıp kadını ifade vermeye zorladılar. O kadar çok teşkilat var ki mesela Zafer Partisi diye bir parti var o da organizeli bir güç olarak çalışıyor. Yani aradaki fark değişik merkezlere bağlı olan teşkilatlar, korkutucu olan da bu. Bir devlete bağlı derin yapı bir de devlet dışında başka yapılar. Bunların birçoğu da silahlı” diye belirtti.  

‘BİRBİRİNE GÜVENMEYEN BİRÇOK KANAT VAR’

SADAT başkanının faaliyetlerine ilişkin “İslam’ı ülkelerle işbirliği yapıyoruz. Onlara Özel Harp Teknikleri veriyoruz” açıklamasına değinen Keskin, bu açıklamaları korkunç olarak yorumladıklarını ancak iktidarın bu yapıyı desteklediğini sözlerine ekledi. Keskin, “SADAT bugün kamuoyunda çok tepki çekmesinden dolayı Erdoğan, hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi ama kimse inanmadı. Bugün devlet tek bir odaktan oluşmuyor. Devletin Kemalist kanadı, Süleyman Soylu, Bahçeli, Berat Albayrak ve Erdoğan kanadı var. Eskiden bilirdik bu odakları ama şimdi çok fazla odak var. Bunların birçoğu da birbirine güvenmiyor” dedi. 

'ONUR GENCER HAKİMİ BİLE TEHDİT ETTİ'

Tüm bu silahlı yapıların ve sivil siyaset adı altında çalışma yürüten siyasetçilerin söylemlerinin kadın katliamlarına ciddi anlamda etkisinin olduğunun altını çizen Keskin, şöyle konuştu:

“Bu nedenden dolayı kadına yönelik şiddetin politik olduğunu savunuyoruz. Devletin dilinin sertleştiği, ırkçılığın yükseldiği dönemlerde kadına yönelik şiddet de artıyor. Çünkü o devlet dilindeki şiddet erkekleri besliyor. Her erkek kendini şiddet uygulama alanında kendini özgür hissetmeye başlıyor. Bu futbolda şiddet dilinin gelişmesi, dizilerde şiddet dilinin gelişmesi, devleti yönetenlerde şiddet dilinin gelişmesi her şey kadına yönelik şiddeti arttırıyor. Bugün bir korucunun kadını öldürmesi, yakması ve gömmesi olayını 90’larda da gördük. Çünkü büyük bir cezasızlık var o dönemden bu döneme. Kendilerini özgür hissedip ‘bize bir şey yapmazlar’ diye yaklaşıyorlar. 33 yıllık avukatım ilk kez Onur Gencer gibi bir katille karşılaştım. 90’larda katiller genel olarak ortaya çıkmıyordu ama bugün Onur Gencer gibi bir katil kendini o kadar güçlü hissediyor ki duruşmada hepimizi tehdit ettiği gibi hakimi de tehdit etti duruşmada. İşte tüm bunlar sertleşen dilin ve ırkçılaşmanın bir sonucudur. Katiller bile kendilerini güçlü hissediyorlar.” 

‘SİLAHLILAR SİVİL TOPLUM OLDU’

Gelinen noktada gerçek sivil toplum örgütlerinin devlet tarafından “terörist” ilan edildiğine dikkat çeken Keskin, “Eline silah almamış ben, Osman Kavala, Aysel Tuğluk, Figen Yüksekdağ yine Gültan Kışanak terörist ilan ediliyoruz ama silahlı güçler sivil toplum örgütü oluyor. Bence bu ironiyi Kemalistler çözsün. Her şeyin başında onların tarafgirliği, kendilerine bir şey olmaması için suskunlukları bugüne kadar her şeyi besledi. 90’larda karşı çıktıklarımıza karşı çıksalardı bugün Türkiye buralara gelmezdi. Mağdur seçicilik yapıyorlar. Yani İstanbul’da, İzmir’de bir kadına bir saldırı olduğunda haklı olarak herkes karşı çıkarken mesela; Ekim Wan olayı bilinen bir örnektir. Ekim Wan Tatvan’da öldürülüp çırılçıplak bedeni teşhir edilirken, sadece Kürt kadınları buna karşı çıktı. Bu çok belirgin bir durum” ifadelerini kullandı.

‘BİRLEŞİK MÜCADELE ŞART’

Mağdur Kürt ve muhalif olunduğunda kimsenin ses çıkarmadığını söyleyen Keskin, şöyle devam etti: “Şikayet ettiğim şey tam da buydu. 90’larda çok büyük bir bölümü Kürt olan birçok insan katledildi. O dönem doktorlar, eğitimciler, avukatlar gibi çok insan katledildiğinde çok büyük bir suskunluk vardı. Eğer o suskunluk o zaman olmasaydı şimdi bu saldırılar Kemalistlere yöneldiğinde böyle bir ortam içerisinde olmazdık. Artık kesinlikle birleşik cephe olması gerekir. Ancak bizim bu coğrafyada çok farklı birleşik cepheler kurmamız mümkün değil. Çünkü bugün ki muhalefet ve iktidar aynı kaynaktan besleniyor. Şu anda yapılabilecek tek şey mağduriyet noktasında bir araya gelip karşı çıkabilmek, demokratik taleplerde bulunmak. Ben bu coğrafyada gerçek muhalefetin yüzde 15 ile sınırlı olduğunu düşünüyorum.” (HABER MERKEZİ)

RÖPORTAJIN TAMAMI