Ergene Nehri alarm veriyor: Suyu 3. derece kirli
Yapılan analiz sonucu Ergene Nehri'nin suyu 3. derece kirli çıktı. Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "Evsel atıklar ve kanalizasyon suları, Ergene ile akarsulara karışıyor" dedi.
DUVAR - Yıldız Dağları'ndan doğup, 283 kilometre yol kat ederek Meriç Nehri ile birleştikten sonra Ege Denizi'ne dökülen Ergene Nehri, kimyasal ve evsel atıklar nedeniyle yıllardır kirli akıyor.
DHA'nın haberine göre, Edirne'de Uzunköprü Belediyesi, Ergene Nehri'nin 5 noktasından su aldırıp, analiz yaptırdı. Hazırlanan raporda, nehir suyunun izin verilen çevresel kriterlerin üzerinde kirli olduğu belirtildi.
Raporu inceleyen Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Ergene'nin bölgede önemli olduğunu, yerleşim yerleri ile endüstriyel bölgeden etkilenen bir nehir olduğunu söyledi.
Tarımsal ve gübreleme faaliyetleri nedeniyle bölgede azot fosfor ve gres yağı gibi konsantrasyonların arttığını belirten Tecer, "Yapılan analizler sonucunda; buradaki yer üstü sularının 3'üncü derecede kirlenmiş bir su olduğunu görüyoruz. Yer üstü suları, çevre kriterlerine göre değerlendirdiğimiz zaman hiçbir şekilde içme ve kullanma amacı ile kullanılamayacak. Ancak arıtılmadan sonra bazı sulama ihtiyaçlarında kullanılabilecek su kalitesine dönüştüğünü görüyoruz. Bir dikkat çeken nokta da demirin yüksekliği, demir konsantrasyonları da burada yüksek" dedi.
Tecer, Ergene Nehri'nde değerlerin yüksek olduğunu belirterek, "Yüksek su kriteri olan parametrelere baktığımız zaman toplam azotu 1,5 miligram/litreden fazla ise kirli suları işaret ediyor. Burada 12,58 miligram/litre seviyesinde. Kimyasal oksijen ihtiyacı da 50'nin üzerindeyse de kirli su olarak kabul ediyoruz. Ölçümlerde bu değer 136'ya çıkmış. Demir de 110 litre seviyesine çıkmış. Dolayısıyla bu değerler, izin verilen çevresel kriterlerin üzerinde. Bir de evsel atıkların, kanalizasyon sularının daha anlaşılabilir tabirle söylemek gerekirse akar sulara karıştığı anlamına geliyor" diye konuştu.