Erhan Usta'dan liman açıklaması: İktidar değişiminde bunlar gözden geçirilecek

Özelleştirilen limanların işletilmesinin 49 yıl uzatılmasına tepki gösteren İYİ Partili Usta “İktidar değişiminde bunlar gözden geçirilecektir. Yatırımcıları da bu konuda bilgilendirmek isterim” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, stokçuluğa karşı caydırıcılığın artırılmasını da içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. ve TCDD Genel Müdürlüğü'ne ait bazı limanların işletme hakkı devir sürelerinin uzatılmasını düzenleyen maddesine yönelik eleştirilerde bulundu.

Daha önce değişik tarihlerde devlete ait 18 limanın işletme hakkı devrinin yapıldığını ve bu limanların şu anda özel sektör tarafından işletildiğini söyleyen Usta, “Bu limanların önemli kısmının işletme sürelerinin bitmesine çok uzun süre var. En yakın olanın dahi işletme süresi 2027'de bitiyor. AK Parti Grubu ve hükümet, nedenini anlayamadığımız şekilde işletme süresi 5 yıl sonra bitecek olan limanın dahi işletme süresini tekrar uzatmak istiyor. Buna neden ihtiyaç doğdu diye soruyoruz. Hiçbir cevap yok" diye konuştu.

Düzenlemenin, "yağmalama mantığıyla yapıldığını" belirten Usta, "Limanlar milletin malıdır. 2067'ye kadar bir uzatım yapmaya hangi hükümetin hakkı var? 2067'ye kadar süre uzatımına gidiliyor; hangi fiyatta olacağı belli değil. Rekabetin olmadığı bir şekilde Türkiye'yi 2067'ye kadar bağlamamak gerekir. İktidar değişiminde bunların hepsi gözden geçirilecektir. Yatırımcıları da bu konuda bilgilendirmek isterim" ifadelerini kullandı.

'TİCARİ KREDİ FAİZ ORANLARI YÜZDE 30'UN ÜZERİNE ÇIKMIŞ, KİM YATIRIM YAPACAK?'

Kimsenin önünü göremediği bir ortamda kimsenin yatırım yapamayacağını ifade eden Usta, "1 yıldan uzun süredir ticari kredi verilmiyor, yatırım kredisi zaten yok. Ticari kredi faiz oranları yüzde 30'un üzerine çıkmış. Böyle bir ortamda kim yatırım yapacak, kim üretim yapacak? Bunu bize söylemeleri gerekir. 'Türkiye ekonomi modeli' diye ortaya koyulan modelin altında bir şey yok, yalnızca levha var. Bunun temeli üretim ve yatırımsa üretim ve yatırım yapılacak ortamın oluşturulması lazım" dedi.

'İHRACATA BAKIYORSUNUZ DA İTHALATTA REKOR KIRMIYOR MUYUZ?'

"İhracatta tarihi rekorlar kırılıyor" açıklamalarına değinen Usta, "İhracat yapan sanayicimizi tebrik ediyoruz, takdir ediyoruz, onlara şükranlarımızı arz ediyoruz ancak dış ticaretin iki boyutu var; ihracata bakıyorsunuz da ithalatta rekor kırmıyor muyuz? Türkiye tarihinin en yüksek ithalatı gerçekleşti. 225 milyar dolarlık ihracata karşın bu yıl 271 milyar dolar da ithalat oldu. Bir tarafa bakıp diğer tarafı görmeyen anlayışla ülkeyi idare etmek mümkün değil" şeklinde konuştu.

'KÖPÜK MESELESİNİN EN OLDUĞUNU İZAH ETMEK DURUMUDALAR'

Enflasyonun, Türkiye'nin ciddi bir problemi olduğunu belirten Usta, şunları söyledi:

"Enflasyonu nasıl düşüreceklerine ilişkin hiçbir şey yok. 'Kurdaki, enflasyondaki köpüğü aldık' diyorlar. İlk kez duyduğum bir kavram, 'enflasyondaki köpük' meselesinin ne olduğunu bize izah etmek durumundalar. Toplumu ikna etmediğinizde ve enflasyon beklentilerini düzeltmediğiniz zaman enflasyonla mücadele edemezsiniz. Enflasyonla mücadelenin birinci şartı enflasyon beklentileridir. Enflasyonunuz yüksek olabilir ama enflasyon beklentilerini olumluya çevirmeniz lazım. Bu da ortaya kapsamlı bir program koymakla olur. Bunu mutlak suretle hükümetten bekliyoruz." (ANKARA/AA)