Erkekler neden eğitimde geride kalıyor?
Eğitimin her aşamasında kız öğrencilerin erkek öğrencilerden önde olduğu ortaya çıktı. Richard V. Reeves, bu durumun sebebine değindi.
DUVAR - Son yıllarda eğitim alanında yapılan çalışmalar, dünya genelinde kız ve erkek öğrenciler arasında başarı açısından oldukça belirgin bir fark olduğunu ortaya çıkardı. İlköğretimden yükseköğrenime kadar eğitimin her aşamasında kız öğrenciler, erkek öğrencileri geride bırakıyor.
Orta sınıf ve eşitsizlikler üzerine çalışan araştırmacı Richard V. Reeves, The Spectator web sitesinde yayınlanan yazısında bu durumun sebebine değindi.
Evrim Ağacı'ndan Aylin Göçmen'in çevirisine göre, yazının öne çıkan kısımlarından bazıları şöyle:
“Finlandiya hakkında neler biliyorsunuz? Dünyanın en mutlu ülkesi olduğunu mu? Bu doğru. Okul sisteminin harika olduğunu mu? Yarı yarıya doğru. Finlandiya gerçekten de eğitimde başarı açısından uluslararası eğitim derneği sıralamasında her zaman üst sıralarda ya da üst sıralara yakın bir yerde yer alıyor, ancak bu kızlar sayesinde. OECD her üç yılda bir 15 yaşındaki gençler arasında okuma, matematik ve fen becerilerini ölçen bir çalışma yürütüyor. Buna PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) testi deniyor ve politikacıların büyük ilgisini çekiyor."
Finli öğrenciler PISA testlerinde genel performans açısından çok üst sıralarda yer alsa da, cinsiyetler arasında büyük bir fark bulunuyor. Finlandiya’daki kız öğrencilerin yüzde 20’si testte okuma alanında en yüksek puanları elde ederken, bu oran erkeklere sadece yüzde 9. Çoğu ölçümde, Finli kızlar fen bilimleri ve matematikte de erkeklerden daha iyi performans gösteriyor.
KIZ ÖĞRENCİLER, ERKEKLERİN YAKLAŞIK 1 YIL ÖNÜNDE
Kız öğrenciler okuma becerilerinde erkek öğrencilerin yaklaşık 1 yıl önünden ilerliyor. Üç temel derste (matematik, fen ve okuma becerilerinde) erkek öğrencilerin başarısız olma olasılığının kızlardan yüzde 50 daha yüksek olması durumunu İsveç, pojkkrisen (erkek çocuk krizi) olarak adlandırarak çalışmalar başlatırken; Avusturalya, "Boys, Blokes, Books and Bytes" adlı bir program tasarlıyor.