Erker: Vize’deki maden ocakları nedeniyle köylüler zarar görüyor
Kırklareli’deki Okçular Köyü’nde, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü mevcut maden ocağında kapasite artışına gitmek isterken bölge halkı, yeni saha açılmasını istemiyor.
Deniz Çil
KIRKLARELİ - Istranca Ormanları’nda yürütülen madencilik faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor. Madenler çevrede ciddi tahribata sebep olurken; mevcut maden ocaklarında kapasite artışlarına gidilmek isteniyor.
Vize İnsan Doğa Yaşam Derneği Başkanı Alpar Erker, yeni açılacak sahaların bölgeye yıkım getireceğini söyledi.
YILDA 120 PATLATMA YAPILMASI PLANLANIYOR
Meşe ve gürgen ağaçlarının yoğunlukta olduğu Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Okçular Köyü’nde, iki adet aktif maden ocağı bulunuyor. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından faaliyette bulunan granit ocağı işletmesi ile kırma-eleme tesisinde kapasite artışına gidilmek isteniyor. Genişletme çalışmasının yapılması planlanan 22,39 hektarlık alan içerisinde çok sayıda meşe ve gürgen ağaçları yer alıyor. Genişletilmesi istenen alanda, ayda 12, yılda ise 120 patlatmanın yapılması planlanıyor. Üretilecek malzemenin tamamının ise Çerkezköy-Kapıkule Demiryolu Yapım Projesi’nde kullanılması bekleniyor.
10 MADEN VE TAŞ OCAĞI FAALİYET GÖSTERİYOR
Maden ve taş ocaklarının bölgenin kanayan yarası haline geldiğini belirten Vize İnsan Doğa Yaşam Derneği Başkanı Alpar Erker, sadece Vize ilçesinde yaklaşık 10 maden ve taş ocağının faaliyet gösterdiğini belirtti. Erker, bölgede yeni maden sahalarının açılmak
istendiğini ancak, bölge halkı, STK’lar, belediye ve çevre dernekleri tarafından Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne yapılan itirazlar ve mahkemenin vermiş olduğu kararlarla en az dokuz ocağın faaliyete geçmesinin önüne geçildiğini kaydetti. Erker, maden ve taş ocaklarına karşı mücadele edildiğini ancak, en son Okçular Köyü’ndeki maden ocağında genişletme çalışmaları yapılması için ÇED raporu hazırlandığını söyledi.
‘ORMANLIK ALAN YOK OLACAK’
Açılmak istenen ocağın ağaçlık alanının ortasında kaldığını ifade eden Erker, “Ocağın faaliyete geçmesi durumunda çok sayıda ağaç kesilmek zorunda kalacak. Bölgede ormanlık alan ne yazık ki, yok olacak. Maden ve taş ocakları bölgeyi kuşatmış, ele geçirmiş durumda. Bölgede maden ocağı yapılaşması söz konusu. Bölgenin bitki örtüsü ve ekosistemine hiç bakılmıyor. Maden ocakları orada doğal yaşama ve bölge halkının yaşamına zarar veriyor. Devlet Demiryolları’nın hat yapımı için malzemeye ihtiyacı var. Ama bölgede halkının da sağlıklı yaşamaya ihtiyacı var. Halkımız yaşanan durumdan rahatsız” dedi.
‘MADENLERİN TARIMA VE HAYVANCILIĞA ZARARI ÇOK BÜYÜK’
Maden ocakları nedeniyle bölge halkının büyük ekonomik kayıplar yaşadığını ve yeni sahaların açılmasını istemediklerini belirten Alpar Erker, “Maden ocaklarının, tarıma ve hayvancılığa zararı çok büyük oldu. Bölgede faaliyet gösteren ocaklar nedeniyle verimler yarı yarıya düştü. Hatta, nohut ekimi yapan bir üreticimiz, hiç verim alamadı. Bölge insanı hayvanlarını otlatmak için çıkartıyorlardı ancak maden ocakları nedeniyle, çıkartamaz hale geldi. Maden ve taş ocağının yanında, çiftçilik ve hayvancılık olmaz. Orman köylüsünün, ormanı kullanma kapasitesi her geçen gün düşüyor. Enerjiye ve taşa ihtiyaç var. Ama bunlar yapılırken o bölgede yaşayan yerel halkın yaşamına zarar verilmemeli” şeklinde konuştu.
YENİ MADEN SAHALARI BÖLGEYE YIKIM GETİRİR
Okçular Köyü’nde iki tane maden ocağının aktif şekilde çalıştığını ifade eden Erker, yeni açılacak sahaların bölgeye yıkım getireceğini ifade ederek, şunları söyledi: “Maden ve taş ocaklarının Trakya’da ve bölgemizde faaliyet göstermesine karşıyız. Bunların ruhsatlarının derhal iptal edilmesini talep ediyoruz.”