Ermenistan: Azerbaycan ile çatışmalarda 15 askerimiz öldü

İkinci Dağlık Karabağ savaşının ardından bir yıl geçerken bölgede gerilim tekrar tırmanıyor. Erivan, 'Azerbaycan güçleriyle yaşanan çatışmalarda 15 Ermenistan askerinin öldüğünü' açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki gerilim son günlerde tırmanırken Erivan'dan '15 askerimiz öldü' açıklaması geldi. 12 Ermenistan askerinin 'esir alındığı' da gelen bilgiler arasında.  

'İKİ KARAKOL KAYBEDİLDİ'

Rusya merkezli Interfax ajansının haberine göre Ermenistan Parlamentosu, 'Azerbaycan sınırında yaşanan çatışmalarda 15 askerinin öldüğünü' açıkladı.

Sputnik'nin haberine göre de Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin doğu yönünde gerçekleştirdiği taarruz sonucu iki askeri karakolun 'kaybedildiği' yer aldı. “Saat 16.00 (TSİ 15.00) itibarıyla Ermenistan'ın doğu sınırındaki durum son derece gergin kalmaya devam ediyor” ifadelerini kullanan Ermenistan Savunma Bakanlığı misilleme eylemleriyle ‘düşmana personel ve teçhizat bakımından ağır kayıplar verdiğini ancak 'çatışmaların sürdüğünü' duyurdu. Buna karşın açıklamada aynı zamanda "Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nde görevli 7’si sözleşmeli ve 5’i zorunlu olmak üzere toplam 12 asker esir alındı” bilgisi paylaşıldı.

AZERBAYCAN: KARAKOLARIMIZA SALDIRDILAR

Öte yandan Bakü'den daha farklı bir açıklama geldi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Anar Eyvazov, 'Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki durumun gergin, fakat Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin kontrolü altında olduğunu' duyurdu. Basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Eyvazov, karşı taraftan askerlerin Azerbaycan karakollarına saldırdığını ve iki askeri yaraladığını söyledi. 

ERİVAN'DAN RUSYA'YA ÇAĞRI

DW'de yer alan habere göre Rus haber ajansı TASS, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı toprak bütünlüğünü korumak için Rusya'dan yardım istediğini aktardı. Bir başka Rus haber ajansı INTERFAX da Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan, "Azerbaycan Ermenistan'ın toprak bütünlüğüne saldırdığı için Rusya'dan ülkelerimiz arasında 1987'de yapılan (ikili savunma) anlaşmaya istinaden Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü savunmasını istedik" dediğini bildirdi.

Rusya'nın Ermenistan'da askeri üssü ve Dağlık Karabağ bölgesinde de askerleri bulunuyor. Rusya'dan konu ile ilgili bir henüz bir açıklama yapılmadı.

İKİNCİ DAĞLIK KARABAĞ SAVAŞININ ARDINDAN

Azerbaycan ve Ermenistan arasında geçen yıl meydana gelen ve 44 gün süren Dağlık Karabağ savaşında en az 6 bin 500 kişi yaşamını yitirmişti. Azerbaycan, bu savaşta Ermenistan güçlerini Dağlık Karabağ ve çevresinde 1990'lı yıllardan beri kontrol ettiği topraklardan çıkarmıştı. Azerbaycan'ın Türkiye'den de askeri destek aldığı savaş, Rusya'nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesle son bulmuştu. Ancak bölgede tansiyon düşmedi. (DIŞ HABERLER)