Ersin Tatar: Maraş'ın açılması gerekiyordu, o yapılmıştır

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "47 yıldır kapalı olan Maraş'ın insanlığa açılması gerekiyordu, o yapılmıştır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Maraş'ın açılmasını savundu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararını eleştirdi.

Beyarmudu şehitleri için düzenlenen anma törenine katılan Tatar, yıllardır "Bir anlaşma olursa Maraş'ın iadesi olacak" gibi bir beklenti içerisinde olunduğunu ancak Rum yönetiminin iyi niyetli olmaması nedeniyle anlaşma olmadığını öne sürdü. Tatar, Maraş konusunda daha önce fırsatlar kaçırıldığını savunarak Maraş'ın "çantada keklik" olmadığını söyledi.

 "47 yıldır kapalı olan Maraş'ın insanlığa açılması gerekiyordu, o yapılmıştır" diyen Tatar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Maraş'ın kısmen açılması ve Kıbrıs'ta iki devletli çözüm yönündeki açıklamalarını kınayan kararını da "BMGK'nin Rum-Yunan ikilisinin dürtmesiyle kararlar almasını sorgulamak gerek" diye eleştirdi.

'HAK SAHİPLERİNİN YERLEŞEBİLECEKLERİNE DAİR BİR MESAJDIR'

"(Bakanlar Kurulu tarafından) Son alınan karar, yüzde üç buçuk bölümünde (Maraş'ta) sivil idareye dönüştürülmesiyle, mal ve hak sahiplerinin orada yerleşebileceklerine dair bir mesajdır" diyen Tatar, Kıbrıs Vakıflar İdaresinin (EVKAF) elindeki belgelere göre, uluslararası hukuk bakımından 1974 tapularının tanındığını ve bunun kararını da uluslararası hukukun tanıdığı Taşınmaz Mal Komisyonu'nun vereceğini anlattı.

Tatar, KKTC olarak uluslararası hukuka ters düşecek uygulama içerisinde olmadıklarını savunurken, 47 yıldan sonra yatırım sahiplerinin de kendi haklarını alabilmeleri için onlara yol gösterecek düzenlemelerin yapıldığını ifade etti.

'SAĞLAM BİR ANLAŞMA OLMASI LAZIM'

Doğu Akdeniz'deki gelişmeler dikkate alındığında, Kıbrıs'ın artık eski Kıbrıs olmadığını, Türkiye ile geliştirilen siyasetle 'Mavi Vatan'da artık KKTC'nin daha da güçlendiğini savunan Tatar, "Kıbrıs'ta bir anlaşma olacaksa bizi 1974 öncesine götürmeyecek, Türkiye Cumhuriyeti’nin vazgeçilmez garantörlük hakkıyla sağlam bir anlaşma olması lazım" dedi. (AA)