Ersözlü: Kullandığı oyu sosyal medyada paylaşan seçim suçu işliyor

Avukat Ersözlü, kısa bir dönem için geçerli olduğundan pek bilinmeyen seçim suçlarına karşı uyardı: Kullandığı oyu sosyal medyada paylaşanlar seçim suçu işliyor, ceza alabilirler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 14 Mayıs yaklaşırken "seçim suçları" da konuşulmaya başlandı.

Diğer suçlardan farklı olarak seçim dönemlerinde işlenen ve seçime dair suçlar ve uygulanabilecek cezai yaptırımlar, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un 'Seçim Suçları ve Cezaları' bölümünde düzenleniyor.

Seçimlerin 'serbestlik, eşitlik ve güven' ortamı içinde yapılabilmesini amaçlayan bu kanuna göre, seçim sürecinde ve seçim günü bazı fiil ve eylemlere, niteliğine göre idari para ve 5 yıla kadar hapis gibi cezalar uygulanabiliyor. Örneğin seçim günü yetkili kurulların emirlerine uymayan seçmenlere idari para cezası veriliyor. Mükerrer oy kullananlar ve seçim günü seçim sandığını çalanlar, 5 yıl hapisle yargılanabiliyor.

Avukat Ender Unutan Ersözlü

SAHTE SEÇMEN KÜTÜĞÜNE CEZA ARTIRILIYOR

DHA'nın haberine göre Avukat Ender Unutan Ersözlü, seçimin kesinleştiği tarih ile oy verme günü arasındaki süreçte dikkat edilmesi gereken seçim suçlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Oy verme günü ve öncesi seçim yasaklarına riayet etmeyenler ve yasak propaganda yapanlara çeşitli müeyyideler uygulanabiliyor. Örneğin seçim propagandasına engel olmak ve seçim propaganda matbualarının yayınlanmasına veya ilanına mani olmak veya bunları tahrip etmek, seçim suçu olarak değerlendiriliyor. Bu suçu işleyenler altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Ayrıca, tamamen veya kısmen sahte seçmen kütüğü veya seçmen listesi tanzim eden, bozan, çalan veya yok edenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 'belgede sahtecilik' suçuna ilişkin hükümlerine göre verilecek ceza yarı oranında artırılıyor. Kanun'da yazılı kurulların toplanmalarına veya görevlerinin ifasına mani olanlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabiliyor. Seçmen kütüğüne yazılmaya hakkı olmayan bir seçmeni yazan veya yazılmak hakkı olan bir seçmeni yazmayan veya kütüğe yazılmış olup da silinmesi gereken seçmenin adını silmeyen veya silinmemesi gerektiği halde o seçmenin adını silenler bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası alabiliyor."

SOSYAL MEDYA 

Avukat Ersözlü, çeşitli cezaların söz konusu olabileceği diğer seçim suçlarından bazılarını da şöyle sıraladı:

“Kanun'a göre, sandık başında oy verme yönünden kendisine yüklenen sorumlulukları yapmayanlar, kullandıkları oyları sosyal medyada paylaşanlar, oyunu kullandıktan sonra ihtara rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale telkin veya tavsiyede bulunan veya bunlara teşebbüs eden kimseler seçim suçu işlemiş olur. Mükerrer oy kullanmak, seçmen olmadığı halde oy kullanmak, sandık çalmak, seçim tutanağını tahrif etmek, haksız oy temini için menfaat teklif etmek, seçmenin oy kullanmasına engel olmak, silah taşımak gibi fiil ve eylemler, seçim kanunu kapsamında seçim suçu olarak değerlendiriliyor. Bu suçları işleyenler idari para cezasından çeşitli sürelerde hapis cezalarına kadar bazı müeyyidelerle karşı karşıya kalabiliyor." (HABER MERKEZİ)