Erzincan Kadın Kapalı Cezaevi Meclis gündeminde

DEM Parti’li Nevroz Uysal Aslan, Erzincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olmayanlar için uygun koşulların oluşturulup-oluşturmadığının incelenmesini istedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Şırnak Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Nevroz Uysal Aslan, ağırlaştırılmış müebbet alan hükümlüler için inşa edilmiş Erzincan Kadın Kapalı Cezaevi'nin fiziki yapısının nasıl revize edilerek Kadın Kapalı Cezaevine dönüştürüldüğünü, ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olmayan mahpuslar için uygun koşulların oluşturulup-oluşturmadığının incelenmesini ve fiziki koşulları ile birlikte ilgili hapishanedeki yaşanan hak ihlallerini tespit edilerek raporlaştırılmasını istedi.

Nevroz Uysal Aslan, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na yaptığı başvuruda şu ifadeleri kullandı:

“Erzincan Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan kadın mahpuslardan Hacire Çay’ın tarafıma yaptığı başvuruda; İmralı Ada Hapishanesinde tutulan Sn. Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit ve izolasyon politikalarının Türkiye hapishanelerde de giderek yaygınlaştığını ve bu politikalardan Erzincan Kadın Kapalı Hapishanesindeki kadınlar olarak yoğun bir şekilde etkilendiklerini belirtmiştir. İlgili başvuruda kendisi ve 5 arkadaşı ile birlikte rızaları dışında 18.03.2024 tarihinde Tarsus Kadın Kapalı Hapishanesinden Erzincan Hapishanesine sevk/sürgün edildiklerini, yeni bir mimariyle müebbet hükümlüler için özel olarak dizayn edilmiş bu hapishanenin tamamlanmadan Kadın Kapalı Hapishanesine çevrildiğini, revize edilmek istenmişse de hapishanenin fiziki yapısının ağırlaştırılmış müebbet hükümlülerine göre düzenlendiğinden infazlarını ağırlaştırılmış müebbet hükümlüleri gibi çektiklerini ifade etmiştir.

Hacire Çay, başvurusunda; “En temel sorunumuz akşam belirli bir saatten sonra oda kapılarımızın kilitlenmesidir. Bulunduğumuz kilitli hücrelerde akşam sayımından sonra oda kapılarımız kilitlendiğinden tek başımıza kalıyoruz.  Ben ve arkadaşlarım ağırlaştırılmış müebbet statüsünde olmamamıza rağmen bu şekilde tek bırakılıyoruz ve ortak yaşam alanı ve maltadan belli bir saatten sonra faydalanamıyoruz. … bulunduğumuz 1. katlarda bulunan ve malta kısmında tavandan geçen ısınma-kalorifer borularından kaynaklı sözde güvenlik gerekçesiyle odalarımıza kilitleniyoruz. Cezaevi İdaresi, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün talimatı dışına çıkmadığını bildirerek kapıları kapalı tutmakta. Bizler malta kısmındaki borular bahane edilerek ağırlaştırılmış müebbet koşullarında tutulmaktayız ve bu durum bizler açısından ciddi bir sorundur. Bu sorunu sadece en alt katta bulunan bizler yaşıyoruz. Üst kattaki adli tutsakların oda kapıları daima açık olmakla birlikte odalar arası iletişimleri sürmektedir. 12 adet hücre-oda birbirlerine rahatlıkla ulaşabilmekteyken biz 6 kişi… birbirimize gidip gelememekteyiz. Odada kilitli tutulmak başta sağlığımız açısından ciddi problem olduğu gibi yaşadığımız kimi sağlık sorunlardan kaynaklı ani bir baygınlık, düşme, panik atak krizi vb. durumlarda acil müdahaleyi geciktirdiğinden hayati bir tehlikeyi de arz etmektedir.” demektedir.

Kamuoyunca siyasi/politik mahpuslar olarak bilinen mahpusların infaz süreleri boyunca uğradıkları ayrımcı ve eşitlik ilkesine aykırı uygulamaların bir an önce son bulması adına Komisyonun derhal harekete geçmesi elzemdir.

'FİZİKİ KOŞULLAR VE HAK İHLALLERİ TESPİT EDİLSİN'

Bu bağlamda;

Başvuruda belirtildiği üzere, ağırlaştırılmış müebbet alan hükümlüler için inşa edilmiş hapishanenin fiziki yapısının nasıl revize edilerek Kadın Kapalı Cezaevine dönüştürüldüğünü, ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olmayan mahpuslar için uygun koşulların oluşturulup-oluşturmadığının incelenmesi için komisyon bünyesinde bulanan Hükümlü ve Tutuklu Hakları İnceleme Alt Komisyonu’nun Erzincan Kadın Kapalı Hapishanesine bir ziyaret düzenlenmesini,

Alt Komisyonun Erzincan Kadın Kapalı Hapishanesinin fiziki koşulları ile birlikte ilgili hapishanedeki yaşanan hak ihlallerini tespit ederek raporlaştırmasını,

Erzincan Kadın Kapalı Hapishanesinde bulunan mahpusların infazının yasaya ve hukuka uygun şekilde infazı edilmesi için Komisyon’un Adalet Bakanlığı nezdinde girişimde bulunmasını ve yapılacak çalışmalardan tarafımın bilgilendirilmesini talep ederim.”