Esad'dan eski iletişim bakanına yeni kabineyi kurma görevi

Suriye Devlet Başkanı Esad, temmuz ayında yapılan genel seçimin ardında yeni kabineyi kurma görevini eski iletişim bakanı Muhammed Gazi El Celali’ye verdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de 15 Temmuz'da Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin kontrolündeki bölgelerde yapılan genel seçimlerin ardından yeni kabinenin kurulması için görevlendirme yapıldı. Suriye devlet haber ajansı SANA'nın haberine göre, Devlet Başkanı Esad, Muhammed Gazi El Celali’yi yeni kabineyi kurmakla görevlendiren bir kararname yayınladı. Reuters'ın aktardığına göre, El Celali, Suriye'nin eski iletişim bakanlarından. 

ESAD'IN PARTİSİ SANDIKLARDAN BİRİNCİ ÇIKMIŞTI

Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin kontrolündeki bölgelerde yapılan genel seçimlerinin resmi sonuçlarına göre, sandıktan Esad'ın Baas Partisi birinci çıkmıştı.

Buna göre, katılım oranı 38,16 olarak açıklanırken, 7 milyon 300 bin seçmen oy kullanmıştı. Seçim sonuçlarına göre, beklendiği üzere, Baas Partisi mecliste çoğunluğu elde etmişti. Seçmenler, 250 üyeli meclis için hükümetin kontrolü altındaki bölgelerde 8 bin 151 seçim noktasında sandığa giderken, Halep, Latakya, Hama ve Deraa'da seçimler tekrarlandı. Yetkililerin iddiasına göre, bu bölgelerde mükerrer oy gibi usulsüzlükler tespit edilmişti. 

2011'DEN BU YANA DÖRDÜNCÜ SEÇİM

Seçim öncesinde, Baas ve müttefikleri, 185 kişilik bir milletvekili aday listesi çıkardı. Toplam 1516 milletvekili adayı 250 sandalye için yarışırken, 65 sandalye bağımsız adaylara gitti. 

18 Temmuz Perşembe günü açıklanan seçim sonuçlarına göre, Esad'ın Baas Partisi ve ittifakının aday gösterdiği 185 adayın tamamı meclise girmeye hak kazandı. 2020 yılında yapılan seçimlerde Esad'ın parti ve ittifakının milletvekili sayısı 177 olmuştu. Sonuçları açıklayan Suriye Yüksek Hukuk Komitesi Başkanı Jihad Murad, son seçimin 'çeşitli grup ve kesimlerdeki Suriye halkını en geniş şekilde yansıtan' seçim olduğunu ileri sürdü. Seçim, iç savaşın başladığı 2011'den bu yana yapılan dördüncü seçim oldu. 

Ülkenin mevcut kanunlarına göre, Esad'ın devlet başkanlığının 2028'de sona ermesi gerekiyor. Kurulacak yeni parlamentonun ise Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görev süresinin uzatılmasını öngören bir anayasa değişikliği yapması bekleniyor. Böyle bir anayasa değişikliği için mecliste dörtte üç çoğunluk, yani 188 milletvekilini oyunun olması gerekiyor. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)