Eşekler yazın kullanılıyor kışın ölüme terk ediliyor

Yazları günlük işlerde kullanılan atlar ve eşekler, kışın masraftan kurtulmak amacıyla doğaya salınıyor. Yaklaşık beş ay doğada yaşam mücadelesi veren hayvanlardan çok azı kurtulabiliyor.

Köylüler, yazın kullandıkları eşekleri kışın beslemek istemedikleri için doğaya terk ediyor.
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yazın yük taşımacılığı gibi günlük işlerde kullanılan atlar ve eşekler, aralık ayından itibaren yem vermek istemeyen sahipleri tarafından doğaya salınıyor. Yaklaşık beş ay boyunca açlık ve soğuk ile mücadele eden hayvanlar, kar nedeniyle yiyecek bulamazken, bazıları soğuktan ölüyor, bazıları ise kurtlara ya da kargalara yem oluyor.

Yaşam mücadelesini sürdürebilen hayvanlar ise doğadan geri alınarak çalıştırılmaya devam ediyor. Hayvanseverler bu yanlışın önüne geçilmesi gerektiğini belirtse de bölgedeki bu işleyiş gelenek haline gelmiş durumda.

Fırat Nadir Bingöl

‘HAYVANLARI NE DE OLSA SENEYE BULURUZ’

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde yaşayan hayvan hakları savunucusu Fırat Nadir Bingöl, göçebe hayvancılık yapan kişilerin rutin olarak her sene geldiklerini ama at ve eşekleri yük olduğu için kendileriyle götürmediklerini söyledi. Hayvan sahiplerinin, üç katlı canlı hayvan taşıma araçlarıyla hayvanları taşımaları gerektiği halde sadece yük taşıdıklarını belirten Bingöl, bunun bir gerekçesinin de yem fiyatlarındaki artış olduğunu söyledi: “Kış aylarında hayvanları kullanmadıkları için ‘5-6 ay beslemek istemiyorum’ diyorlar. Ahıra koydukları bir hayvan yarım kova arpa, bir torba ot yerse besiciler için zarar oluyor. ‘Ne de olsa seneye buluruz’ düşüncesiyle hareket ediyorlar. At ve eşeklerin dışında çoban köpekleri de bu durumdan nasibini alıyor.”

‘KAR KALKINCA HAYVANLARIN PARÇASI BULUNMUYOR’

Bingöl, bölgede her kış yaşanan bu durumu belediyelere söylediklerini, hayvanları barınak ya da bir ahırda toplama düşüncelerine geri dönüş yapılmadığını belirtti. Hayvan sahiplerine bu konuda bir yaptırım uygulanmadığını söyleyen Bingöl, “Bu hayvanlara bakacak veteriner ve personelin yanında ilaç, yem ve ısınma giderleri var. Belediyeler bunu göze almıyor. Hayvan sahiplerinin yüzde 80’i hayvanlarını bu şekilde doğaya bırakıyor. Hayvanların çoğu donarak yaşamını yitiriyor. Kurt ve tilki olmasa bile kargalar cesetleri yiyor. Kar kalkınca hayvanların bir parçası bile bulunmuyor” dedi.

Okan Oflaz

‘HAYVANLARI KÖLELEŞTİRİYORLAR’

Yük Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği Kurucu Başkanı Okan Oflaz, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre bölgede yaşanan bu olayların ‘sahipli hayvana kötü muamele’ suçunu oluşturduğunu söyledi. Yasanın uygulanmasında problem olduğunu belirten Oflaz, kurumların harekete geçmesini ve denetimleri artırması gerektiğini ifade etti: “Hayvanların gerekli denetim altına alınarak her birinin çiplenip sisteme kaydının gerçekleştirilmesi ve hayvanı sokağa terk eden insana dair de cezai yaptırım uygulanması gerekiyor. Bu hayvanlar yabani hayvanlara yem oluyor ya da açlıktan, susuzluktan donarak ölüyor. Kalanları da yazın toplayıp yine sömürüyorlar, köleleştiriyorlar. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar üzerine Urfa’ya araç yolladık ve beş hayvanı biz alıyoruz. Bizim yapmamız gereken şey acil olarak o hayvanları kurtarmamız. İnsan vicdanı buna dayanamıyor. İşleyen bir sistem olsa bu görüntülerle karşı karşıya kalmayız.”