Esenler Öykü Günleri'nde 'Filistin edebiyatı' oturumu

Esenler Öykü Günleri'nde düzenlenen "Filistin Öyküleri" oturumunda Filistin direniş edebiyatının ve bölgede yaşananların edebiyata yansımaları konuşuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Esenler Öykü Günleri, "Filistin Öyküleri" oturumuna ev sahipliği yaptı.

Esenler Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen oturumda Filistin'de uzun yıllardır devam eden zulmün edebiyata yansımaları ele alındı.

AA'nın haberine göre oturumu yöneten yazar Kürşat Çelik, zulme maruz kalan insanlarının seslerini duyurmaları için sanat eserlerinin önem taşıdığını belirterek, "Kameranın kısıtlı olduğu zamanlarda yaşananları en iyi romanlardan ve filmlerden öğrendik. Edebiyatın böyle olaylarda etkisi oldukça fazla oluyor" dedi.

'HAFIZA, FİLİSTİN DİRENİŞ EDEBİYATININ MOTTOSUDUR'

Yazar Peren Birsaygılı Mut, "Gessan Kenefani Öykücülüğü" başlıklı konuşmasında Filistin direniş edebiyatının halkın mücadelesini ve kültürünü anlamak için önemli bir rehber olduğunu ifade etti.

Edebiyatın, bir halkın yaşadıklarını anlatmada en önemli ayna olduğuna ifade eden Mut, şunları kaydetti:

"Filistin direniş edebiyatını dünya edebiyatından ayıran iki önemli özellik var. Birisi, edebiyat yoluyla hafızayı sürekli canlı tutmaktır. Unutulmaya karşı direnmek, Filistin edebiyatının en önemli mottosudur. İkincisi de yaşanan zulmü tüm dünyaya duyurmaktır, Filistin edebiyatı bunu başardı."

'FİLİSTİN DİRENİŞ EDEBİYATININ MİMARI CEZAYİR'DİR'

Yazar Osman Koca, "Filistin Öyküsü" başlığıyla yaptığı konuşmada, Filistin edebiyatının kadim bir edebiyat olduğunu vurguladı.

Koca, "Filistin direniş edebiyatının mimarı Cezayir'dir. Fakat Cezayir ile Filistin edebiyatını ayıran temel nokta Cezayir öykülerinde bağımsızlık, özgürlük, halk arayışları ve Batı'ya eleştiri varken, Filistin edebiyatı Cezayir'e göre daha içe dönüktür" değerlendirmesinde bulundu.

Öykü Günleri'nin yazar Cemal Şakar'ın yönettiği "Geleceğin Öyküsü" konulu son oturumunda, yazar Bülent Ayyıldız ve yazar Ahmet Melih Karauğuz, "Öykümüzün Gelecek Tasavvuru" ve "Yapay Zeka Öykümüzün Nesi Olur?" başlıklı konuşmalar yaptı.

Sanatçı Selin Yücesoy'un sahne aldığı "İstanbul Şarkıları" konseriyle sona eren 4. Esenler Öykü Günleri'nde katılımcılara onur ödülüne layık görülen edebiyatçı-yazar Selim İleri'nin kitapları hediye edildi. (HABER MERKEZİ)