Esenyurt kayyımı TBMM gündeminde

DEM Partili Cengiz Çiçek, Esenyurt Belediyesi'ne kayyım atanmasını Bakan Ali Yerlikaya'ya sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Partili Cengiz Çiçek, tutuklanan ve yerine kayyım atanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'i TBMM gündemine taşıdı.

Konuya ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya soru önergesi veren Çiçek, şu soruları sordu:

1 - Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanıp cezaevine gönderildikten sonra Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy’un kayyım olarak atanmasını demokratik teammüler içerisinde nasıl değerlendiriyorsunuz?

2 - Son zamanlarda gündemde olan iç barışı Esenyurt Belediyesi'ne kayyım atayarak mı tesis etmeyi düşünüyorsunuz? 

3 - Esenyurt Belediyesi'ne kayyım atamanması ile birlikte yüzde 49,05’e tekabül eden 227,608 seçmenin iradesinin gasp edilmesi demokratik yaşamın ortadan kaldırılması değil midir?

4 - Anayasa’ya açıkça aykırı olmasına rağmen 674 sayılı KHK’yle gündeme gelen bu hukuk dışı uygulama olan kayyımın tamamen kaldırılmasına ilişkin bir çalışmanız olacak mı?

5 - Yüksek oy oranları ile seçilen belediye eş başkanlarının yerlerine kayyım atanması demokrasinin reddi değil midir?

6 - Seçilmiş belediye eş başkanlarının yerine kayyım atanması Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve uluslararası hukuka aykırı değil midir?

7 - Türkiye’nin de imzası bulunan ‘Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nda belirtilen temel yükümlülüklerin aksine, neden muhalif belediyelere kayyum atanarak yerelin iradesi ve erk paylaşımındaki hakları ellerinden alınmaktadır?

8 - Yerlerine kayyum atanan belediye eş başkanları hakkında herhangi bir mahkeme hükmü var mıdır? Masumiyet karinesi neden görülmemektedir?

9 - Kayyum atamalarının özellikle Kürtlerin çoğunlukta olduğu il ve ilçelerde uygulanmasının sebebi nedir? Kürtlerin demokratik haklarının aşamalı olarak askıya alınması mı planlanmaktadır?

10 - Türkiye halklarının ortaya koyduğu iradeyi tanımamak, seçmen iradesini yok saymak suç değil midir?