Esenyurt’ta neler yaşandı: 'Üzülüyoruz, ne diyeyim'
Esenyurt'ta Ahmet Özer’in tutuklanmasına öfke büyüktü ancak mitingin yapıldığı alan tam dolmadı. Özel harekatçıların ellerinin tetikte olduğu mitinge belediye işçilerinin katılması yasaklandı.
İSTANBUL -Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanmasından sonra, önce Esenyurt Belediyesi önüne çağrı yapılan sonra Esenyurt Meydanı’nda gerçekleştirilen protesto sonlandı Mitinge katılım beklenenin altındaydı. Miting için ayrılan alanın yarısından çoğu dolsa da alana yukarıdan bakıldığında boşluklar göze çarpıyordu. Katılımın az olmasının nedenlerinden biri, Esenyurtlulara göre hafta içi mesai saatleri içerisinde planlama yapılmasıydı. Bir diğer neden ise organizasyonun iyi planlanamadığı yönündeydi. Peki, gün boyu Esenyurt’ta neler yaşandı?
‘ELLER TETİKTE’
Esenyurt güne polis barikatları, yüzlerce polis ve gözaltı araçlarıyla uyandı. Belediye önüne giriş yasaklandı. Belediye meydanına ise giriş kısmi düzeyde vardı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in saat 16.00’da belediye önüne çağrı yapması sonrasında, irili ufaklı gruplar belediye önünde toplanmaya başladı. Katman katman dizilmiş polis barikatı, yüzleri maskeli, elleri tetikte bekleyen özel harekatçı polisler, meydandaki ‘gerilimin’ en net göstergesini oluşturuyordu.
ALAN DOLMADI
Öğleden sonra 14.00 civarında, siyasi partilerin Esenyurt Meydanı’nda toplanacağı çağrısı fısıltı düzeyinde yayılmaya başladı. Daha sonra mesajlarla çağrı yaygınlaştırılmaya çalışıldı. Belediye ile meydan arasındaki birkaç kilometrelik yol, mitinge gidenlerle dolmaya başladı. Meydan erken saatlerde toplanan kalabalıkla, coşkusu, öfkesi büyük bir duygu yaratsa da saat 16.00’yı geçtiğinde alana giriş yapan Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu’nu tam dolmamış bir meydan karşıladı.
Konuşmalarda erken seçim ve hukuksuzluk vurguları ön plana çıktı. Meydan yüzlerce polis tarafından çevrelendi, çatılarda uzun namlulu keskin nişancılar konuşlandı. Yer yer gerilimlerin olduğu miting, Tülay Hatimoğulları, Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’in konuşmalarıyla sonlandı.
‘ÜZÜLÜYORUZ AMA EMEKÇİYİM AĞABEY’
Mitinge katılanların öfkesi ifadelerine yansıdı. Temizlik görevlileri dışında belediye çalışanlarının mitinge katılması kayyımın ilk icraatı olarak yasaklandı. Belediye çalışanları endişeli. Alan boşalmaya başlayınca, temizliğe girişen işçiler, konuşmaktan çekiniyor. Çünkü, belediyede çoktan işten çıkarma söylentileri yayılmaya başlamış. Durumu doğru bulmadıklarını fakat işçi oldukları için de ellerinden bir şey gelmediğini ifade eden belediye çalışanları, “Ağabey biz emekçiyiz, şimdi bir şey derim başıma bela alırım. Üzülüyoruz, ne diyeyim?” diyorlardı.
'ADALET İSTİYORUM'
Mitinge katılanlardan biri olan Mahmure hanım ise meydana hukuksuzluğa karşı çıkmak için geldiğini söyledi. Yalnızca Ahmet Özer değil, Can Atalay için de adalet istediğini belirtti. Türkiye’nin iyi bir yöne doğru ilerlemediğini artık buna dur denilmesi gerektiğini söyleyen Mahmure hanım, herkesin Ahmet Özer’e sahip çıkması gerektiğini ifade etti.
Miting arasında çay ocağına oturanlar ise kendi aralarında konuşup, “hukuksuzluk” diyordu. Katılımdan memnun olmayanlar, Ahmet Özer’in yalnız bırakılmamasını düşünenler, mitingin, protestonun bugünle sınırlı kalmaması gerektiğini söylüyordu. Hakkari ve Van’ı örnek veriyor, kayyıma karşı verilen mücadelenin örnek alınması gerektiğini ifade ediyorlardı. Moğollar’ın “Bir şey yapmalı” şarkısının sıkça çalındığı meydanda seslerin arasında, iktidara masada değil, sokakta geri adım attırılacağını savunan CHP’lilerin partisinden beklentisi bu yöndeydi.