Esequibo krizi: Brezilya, Venezuela sınırına asker konuşlandırdı

Maduro'nun Esequibo bölgesini Venezulea'nın yeni haritasına dahil etmesinin ardından, Brezilya sınıra asker konuşlandırıldığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya, petrol ve gaz rezervleri keşfedilen ihtilaflı Esequibo bölgesini topraklarına katmayı planlayan Venezuela sınırına asker konuşlandırdı. 19'uncu yüzyıldan bu yana Guyana ile ihtilaflara konu olan petrol ve gaz zengini Esequibo bölgesini topraklarına katmak için Venezuela'da 3 Aralık'ta yapılan referandumda halk, yüzde 95 ile hükümete destek verdi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, referandumun ardından Ulusal Meclis'ten Esequibo bölgesinin ülkenin 24. eyaleti olarak belirlenmesi için yasal düzenlemeler yapması ve bölgede petrol arama lisansı çıkarılmasını talep etti. Venezuela ordusunun Esequibo bölgesine girebilmek için Brezilya sınırını geçmesi gerekmesi bölgede tansiyonu artırdı.

GUYANA ORDUSUNA AİT HELİKOPTER KAYBOLDU

Öte yandan, Guyana ordusuna ait bir helikopterin Venezuela sınırına yakın bir noktada kaybolduğu bildirildi. Bölge basınında çıkan habere göre, Genelkurmay Başkanı Omar Khan yaptığı açıklamada, orduya ait ve içinde 7 kişinin olduğu GDF Bell-412 tipi helikopterin Venezuela sınırı yakınında kaybolduğunu duyurdu. Khan, helikopterin iki ülke arasındaki ihtilaflı Esequibo bölgesinde kaybolduğunu tahmin ettiklerini belirterek, helikopteri arama çalışmalarına başladıklarını söyledi.

AA'nın aktardığına göre, helikopterin Venezuela saldırısı sonucu ortadan kaybolduğuna dair ellerinde bir kanıt olmadığını vurgulayan Khan, hava şartlarının kötü olduğuna dikkati çekti. Venezuela tarafından ise konuya ilişkin şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

Venezuela ile Guyana arasındaki Esequibo bölgesi anlaşmazlığı, Guyana'nın bağımsızlığından önceki döneme dayanıyor. Guyana'nın İngiliz sömürgesi olduğu dönemde, 1899 tarihli sınır tahkimi kararına göre Esequibo Nehri'nin batı sınırı olarak belirlenmesi ancak 1966'da Guyana'nın bağımsızlığını kazanmasının ardından bu sınırı tanımaması iki ülke arasında anlaşmazlığa neden oldu.

Halihazırda, Esequibo bölgesi veya Guyana Esequibo olarak bilinen bölge Guyana'nın ortalarında bulunan Esequibo Nehri'nin batısında ülkenin ise kuzeyinde yer alıyor. Bölgenin doğal kaynaklar açısından son derece zengin olduğu biliniyor. (DIŞ HABERLER)