ESHİD'in 'Hak Arama Özgürlüğünün Güçlendirilmesi' kampanyası sürüyor

ESHİD'in 'Hak Arama Özgürlüğünün Güçlendirilmesi' kampanyası, kısa film gösterimi ile devam etti. Gösterimin ardından konuşan Mehdi Özdemir, "Adalet sistemi erişilebilir değil" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'da Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD) tarafından düzenlenen "Hak Arama Özgürlüğünün Güçlendirilmesi" kampanyası kapsamında hazırlanan kısa animasyon filmi, Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda gösterildi.

Gösterimin ardından, Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği Yönetici Ceylan Palamut, ZAN Sosyal, Siyasal ve İktisadi Araştırmalar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Resul Temur, Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir ve Roboskili ailelerden Veli Encu, kampanyanın önemini anlattılar.

Konuşmasında adalete erişimde engellerin devam ettiğini belirten Ceylan Palamut, ESHİD'in Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı tarafından desteklenen projeyle dezavantajlı grupların adalete erişimini güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi. Türkiye'de yapılan araştırmalarda, hak ihlali ve ayrımcılığa uğradığını belirtenlerin yalnızca yüzde 6,2'sinin adli veya idari yollara başvurduğunu ifade eden Palamut, hak arama özgürlüğünün yasal güvencelerinin yetersizliği nedeniyle cezasızlık ve adaletsizliğin yaygınlaştığını vurguladı.

Adalet arayışının ciddi bir misillemeyle karşılandığını söyleyen Resul Temur, Roboski Katliamı ve Şenyaşar ailesinin yaşadığı zorlukları örnek verdi. Devletin yargı taciziyle hak arayışını engellediğini söyleyen Temur, sivil toplum örgütleri ve baroların işbirliğiyle adalete erişimin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

"Adalet sistemi erişilebilir değil" diyen Mehdi Özdemir ise, Türkiye'de eşit ve erişilebilir bir adalet sisteminin bulunmadığını ifade etti. Diyarbakır'da yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çeken Özdemir, işkenceye maruz kalan vatandaşların yargı tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Özdemir, barolar ve sivil toplum örgütlerinin mücadelesiyle bu sürecin değişebileceğini vurguladı.

Roboski Katliamı'nda yakınlarını kaybeden Veli Encu, hak arayışından vazgeçmeyeceklerini ifade ederek yaşadıkları zorlukları anlattı. Devletin katliamın faillerinin peşine düşmemeleri için baskı yaptığını belirten Encu, kendisinin de yıllarca baskıya maruz kaldığını ve bir komplo ile hapse atıldığını söyledi. Encu, adalet arayışından vazgeçerlerse benzer katliamların önünün açılacağını ifade etti.