Eşi açıkladı: Tutuklu Rus muhalif Kara-Murza hastaneye kaldırıldı

Rusya'da 'vatana ihanet' iddiasıyla 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Vladimir Kara-Murza'nın hastaneye kaldırıldığı açıklandı. Eşi, Kara-Murza'yı görmesine izin verilmediğini söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tutuklu Rus muhalif Vladimir Kara-Murza'nın eşi Evgenia, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından açıklama yaparak, 'vatana ihanet' suçlamasıyla aldığı 25 yıllık hapis cezasının infazı için hapishanede bulunan Kara-Murza'nın hastaneye kaldırıldığını duyurdu. Evgenia Kara-Murza, bugün yaptığı açıklamada, eşinin perşembe akşamı tutuklu bulunduğu Omsk'taki bir hapishane hastanesine kaldırıldığını belirtti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, 42 yaşındaki İngiltere-Rusya vatandaşı Vladimir Kara-Murza'nın hangi sebeple hastaneye kaldırıldığı ya da sağlık durumunun nasıl olduğu ile ilgili detaylı bilgi paylaşılmadı. Eşi, Kara-Murza'yı görebilmek için avukatlarıyla birlikte beş saat beklediklerini ama görüş izni alamadıklarını anlattı. 

25 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTI

Rusya-Ukrayna savaşına eleştirileri ve Moskova yönetimine karşı yaptırım çağrıları ile bilinen Kara-Murza'nın, iki zehirleme teşebbüsünün sonrasında 'Polinöropati' olarak bilinen nörolojik bir rahatsızlığı bulunuyor. Evgenia Kara-Murza, açıklamasında, eşinin sağlık durumuyla ilgili daha önce sık sık endişelerini dile getirdiğini hatırlattı. 

Evgenia Kara-Murza da Rus muhalif Aleksey Navalni'nin 16 Şubat'ta tutulduğu ceza kolonisinde şüpheli bir biçimde hayatını kaybetmesinin ardından eşinin sağlık durumuyla ilgili endişelerini bir kez daha dile getirmişti. Kara-Murza'ya Nisan 2023'te verilen hapis cezası, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana verilen en uzun hapis cezası olmuştu. Kara-Murza, savaşın başlamasından iki ay sonra, Nisan 2022'de 'silahlı kuvvetlerle ilgili yanlış bilgi yayma' iddiasıyla gözaltına alınıp 'yabancı ajan' ilan edilmişti. Aynı zamanda eski bir gazeteci olan Kara-Murza, daha sonra savaşla ilgili konuşmaları gerekçe gösterilerek 'vatana ihanet'le suçlanmıştı. Kara-Murza, mahkeme kararına itiraz etmiş, ancak itirazı mayıs ayında reddedilmişti. Kara-Murza, aynı ay, hapishaneden yazdığı, ABD'nin The Washington Post gazetesinde yayınlanan yazıları için Pullitzer Ödülü'ne layık görülmüştü.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)