Esitaş'ta sendikalaştığı için işten çıkarılan işçi, geri alındı
Esitaş fabrikasında Birleşik Metal İş'te örgütlendiği için işten çıkarılan bir işçi, işe geri alındı.
DUVAR - Kocaeli'inin Dilovası ilçesindeki İmes’te Esitaş fabrikasındaki işçilerin Birleşik Metal-İş'te örgütlenmesinin ardından bir işçi işten atıldı. İşverenin ile sendika arasındaki görüşmelerin ardından işten çıkarılan işçi geri alındı.
Birleşik Metal İş'in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Dilovası İmes’te Esitaş fabrikasındaki işçilerin sendikamızda örgütlenmesi sonrası işten atmaya karşı başlatılan mücadele kazanımla sonuçlandı ve atılan işçi geri alındı. işverenlik sendikaya saygı duyacağını beyan etti. Kararlı duruşları nedeniyle üyelerimizi selamlıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Dilovası İmes’te Esitaş fabrikasındaki işçilerin sendikamızda örgütlenmesi sonrası işten atmaya karşı başlatılan mücadele kazanımla sonuçlandı ve atılan işçi geri alındı. işverenlik sendikaya saygı duyacağını beyan etti. Kararlı duruşları nedeniyle üyelerimizi selamlıyoruz pic.twitter.com/q5FsEg9ecm
— BİRLESİK METAL-İŞ (@BirlesikMetal) February 14, 2024
Sendika, işten çıkarma kararı sonrası şu açıklamayı yapmıştı:
"Dilovası İmes'te kurulu Arteche Türkiye (Esitaş Elektrik) işyerinde çalışan işçi kardeşlerimiz, bir süredir yürütülen örgütlenme çalışması sonucu Birleşik Metal-İş Sendikamıza üye oldular.
Sendikamız, kısa bir süre önce işyerinde yasanın aradığı çoğunluğu sağlayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yetki tespiti başvurusunu yaptı ve belgemiz elimize ulaştı.
Sendikamızın işyerinde başvurusunun duyulması üzerine sendikal örgütlülüğe tahammül gösteremeyen Genel Müdür, 1 üyemizi "seni evinden aldırırım" diye tehdit de ederek işten çıkardı.
Bu gelişmeler üzerine işçiler, anayasal haklarına ve işlerine sahip çıkmak için ve işten atılmalara yönelik tepkilerini gösterdiler...
İşçilerin sendikaya üye olma hakkı sadece Anayasamızda değil, ülkemizin altına imza koyduğu uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımız tarafından da güvence altına alınmıştır.
Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak tanımlanmış ve cezai yaptırıma bağlanmıştır.
İşyerinde çalışma barışı isteniyorsa, işçilerin sendikalaşma hakkına saygı duyulmalı ve atılan işçi, derhal geri alınmalıdır.
Arteche Türkiye (Esitaş Elektrik) işçileri sendikalı çalışma hakkı için kararlılar. Bu hakka sahip çıkmayı sürdürüyorlar.
Bizler, Birleşik Metal-İş üyesi metal işçiler olarak, haklarını almak ve aramıza katılmak için mücadele veren Arteche Türkiye (Esitaş Elektrik) işçilerinin yanındayız."