Eskişehir’de MESEM öğrencilerinden staj dosyası adı altında para istendi: Yasal değil
Odunpazarı MESEM’de öğrencilerden staj dosyası adı altında 1500’er lira para isteniyor. Öğrencilerden okulun açıldığı dönemde kayıt parası adı altında da para istenmiş, soruşturma başlatılmıştı.
İSTANBUL – Eğitim öğretim yılının başında açılan Eskişehir Odunpazarı Mesleki Eğitim Merkezi’nde (MESEM) yaklaşık 1300 öğrenci bulunuyor. Öğrenciler haftayı 1 gün okulda, 4 gün staj yaptıkları iş yerlerinde geçiriyor. MESEM’e kayıt yaptıran öğrencilerden sene başında istenen kayıt parasına bu kez staj dosyası eklendi. 1500’er lira istenen öğrenci velileri durumdan şikayetçi.
SENE BAŞINDA İSTENEN KAYIT PARASINA İDARİ İNCELEME
Eskişehir’de Tepebaşı’ndan sonra Odunpazarı ilçesinde Merkezi Eğitim Merkezi (MESEM) açıldı. Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Özkan Demirkol, sene başında öğrencilerden para istendiğini, Eğitim Sen olarak duruma müdahil olduklarını söyleyerek süreci durduklarını ifade etti. Demirkol, "İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de idareci hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma hala devam ediyor diye biliyorum" dedi.
‘STAJ DOSYASI İÇİN PARA İSTENMESİ YASAL DEĞİL’
Demirkol, MESEM kapsamında çalışan öğrencilerin staj dosyalarını okuldan alabilmeleri için 1500’er lira para istendiğini de belirterek bu durumun yasal olmadığını söyledi: “Kayıt parasının incelemesi devam ederken böyle oldu. Tepebaşı MESEM’de böyle bir uygulama yok. Sadece Odunpazarı’ndaki bir sorun. Sene başında kayıt parası, şimdi staj dosyası adı altında para isteniyor.”
‘İNCELEME BAŞLATILACAĞI SÖYLENDİ’
İstenen paraların kayıt dışı da tutulabileceğine dikkat çeken Demirkol, sorunun şikayetler üzerine duyulduğunu anlattı ve idareciler tarafından inkar edildiğini söyledi: “Veliler ve öğrencilerin şikayeti var. Biz gerekli yerlere durumu ilettik. Tekrar bir inceleme başlatılacağı söylendi.”
‘ÖĞRENCİLER AKADEMİK EĞİTİMDEN UZAKLAŞTIRILIYOR’
Demirkol, Eğitim Sen olarak MESEM’lere bakış açılarının olumlu olmadığını sözlerine ekleyerek şu ifadeleri kullandı: “Bizim MESEM’e bakış açımız zaten belli. Öğrencilerin devamsızlık oranları çok artıyor. Kısa yoldan, ucuz iş gücü yaratılıyor. Akademik eğitimden böylece kopuyor öğrenciler. Öğrenciler MESEM’e kaydolduktan sonra okullarında devamsızlık yapıyorlar. Okulda eğitim alması gereken öğrenciler, devlet destekli olarak patronların eline bırakılıyor.”
2024 yılı sonuna kadar 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine 5 bin 100 TL, 12. sınıf öğrencilerine 8 bin 501 TL işletme tarafından ödeniyor. Bu tutar 30 günlük ücret olarak değerlendiriliyor. Öğrencinin okula ya da işletmeye devamsızlık yapması halinde günlük yevmiyesi kesiliyor. Ayrıca, öğrenci başına işletmelere devlet katkısı da yapılıyor. Öğrencilerin aldığı para ise kayıtlı oldukları okul tarafından talep ediliyor.