Estetikte 'selfie aldatmacası' uyarısı: 1,5 metre kuralına dikkat
Uzmanlar, estetik operasyonlardan önce çekilen selfie'lerden yola çıkarak karar verilmemesi gerektiğini savunuyor.
DUVAR- Son yıllarda estetik operasyonlara ilgi hızla artıyor. Botoks, dolgu, mezoterapi, PRP, kök hücre, radyofrekans uygulamaları ve lazerler derken işlemler her geçen gün çeşitlilik kazanıyor.
Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Güngör, estetik yaptırmadan önce mutlaka dikkat etmek gereken noktaları ve kendinize sormanız gereken 6 soruyu sıraladı, uyarı ve önerilerde bulundu.
‘BEĞENİ, TAKDİR ALMAK TETİKLİYOR’
Yapılan çalışmaların; geçmişte estetiğe karşı olanların dahi, sosyal medya kullanımının artması nedeniyle bu önyargılarını değiştirdiklerini, hatta bazı kişilerin estetik işlemlerin bir ihtiyaç olduğunu düşünmeye başladıklarını ortaya koyduğunu vurgulayan Prof. Dr. Emel Güngör, “Sosyal medya ile yayılan kusursuz görünüme sahip olma arzusunun yanı sıra, online toplantı ve eğitim amaçlı sosyal medya kullanımları sırasında kendini yeterince güzel ve çekici bulmayarak estetiğe yönelenlerin oranı da arttı” dedi.
‘1,5 METRE KURALINA DİKKAT EDİN’
Dermatoloji Uzmanı Güngör sosyal medyada sıkça yer bulan selfie paylaşımlarının da estetik işleme karar verme sürecini etkilediğini, ancak bu noktada bazı yanılgılara düşebildiklerini söyledi.
Çekilen selfie fotoğraflarına göre estetik işleme karar verilmemesi gerektiğini belirten Güngör, “Yapılan çalışmalarda; 1,5 metre karşıdan çekilen fotağraflara kıyasla selfilerde burunlar normalden uzun ve geniş görünürken, çene daha kısa görünüyor ve gerçek yüz görünümü bozuluyor. Bunun tam tersi de yaşanabiliyor. Yani selfilerde çok güzel ve kusursuz görünenler gerçek hayatta öyle gözükmüyorlar. Buna ‘selfie aldatmacısı’ diyebiliriz. Hem kendi selfinize göre karar vermeyin hem de sosyal medya ile ilgili dikkatli olun, bu platformların aslında reklam servisi verdiklerini aklınızda tutun” diye konuştu.
‘PROFOSYONEL HEKİME DANIŞIN’
Estetik işlemlerin hayatınızdaki her şeyi düzeltmeyeceğini, bunun dışında yaşam şekli, iş, uyku ve yeme alışkanlıklarının da dış görünüşü etkileyeceğini ifade eden Güngör, “Ruhsal sağlığınızla ilgili tedavi altındaysanız bunu psikolog veya psikiyatristinizle mutlaka konuşun. Ayrıca kozmetik işlemi yapacak hekimle de bu durumu mutlaka paylaşın” uyarısında bulundu ve şunları kaydetti:
“Ne yazık ki yüz ve vücut hatlarının filtrelerle kolayca değiştirilmesi estetik girişimlerin de bu kadar basit, kolay ve sıradan işlemler olarak algılanmasına yol açtı. Oysa bu girişimlerin bilimsel kuralları olduğunu ve bu konuda eğitim almış ve tecrübe kazanmış kişilerce yapılması gerektiğini, kullanılacak ürünlerin ve aletlerin de çok önemli olduğunu akılda tutmak gerekiyor.”