Eti Krom toplantısı: İşçilerin tüm talepleri reddedildi

Eti Krom işçileriyle toplantı yapan Yıldırım Holding YK Başkanı Yıldırım, işçi temsilcini işten çıkarmak istediğini söyledi. Ayrıca Yıldırım grevin yasa dışı olduğunu savundu.

Fotoğraf: Eti Krom
Google Haberlere Abone ol

ELAZIĞ - Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde 1 Temmuz’da yaklaşık 350 işçinin başlattığı iş bırakma eylemi sonrasında işveren Yıldırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Yıldırım, bugün Alacakaya’da işçilerle bir araya geldi.

Daha önce firma yöneticilerine taleplerini ileten işçiler, olumlu sonuç alamayınca eylemlerini devam ettirme kararı almışlardı. İşçilerin talepleri arasında maaşlarında iyileştirme, ikramiye ve mesai ücretlerinin tam ödenmesi yer alıyor. 

Görüşmeyi hoparlör ile dışarıya da verdiren Yıldırım, yapılan grevin kanuni olmadığını söyledi. 

'YÜZDE 100 HAKLIYIM'

Eti Krom maden işçilerinin iş bırakma eylemi 1 Temmuz’dan beri devam ediyor. İşçiler ile görüşmeye gelen Yıldırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı yapılan eylemin kanuni olmadığını söyleyerek içişlerin taleplerini reddetti. İşçilere yönelik firmanın şartlarının belli olduğunu ve işe girerken bu şartları kabul ettiklerine dair belge imzaladıklarını söyleyen Yıldırım, işçi temsilcisi olarak söz alan Erdem Güldemir’in iş akdinin feshini istediğini belirtti.

Firmasının zarara uğratıldığını savunan Yıldırım, grev için yüzde 51 çoğunluğun olması gerektiğini belirterek, eylem yapan işçilerin azınlık olduğunu ve bildirimde bulunmadan iş bıraktıklarını ifade etti. Yıldırım şöyle devam etti: ‘’Ben yüzde 100 haklıyım. Türkiye’de bir seçim oluyor, siyasi seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 51 le cumhurbaşkanlığını aldı. Siz yüzde 51 değilsiniz ki burada. Eylem neden çıktı? Sadece siz misiniz? Başkaları da var. Onlar, bunu istemiyor."

'BELEDİYE BAŞKANI BU HAKLARI KENDİ İŞÇİSİNE VERSİN'

Fabrikanın kurulu olduğu Alacakaya Belediye Başkanı'nın işçilerin haklarını savunan bir dilekçeyi holdinge vermesine de tepki gösteren Yıldırım, “Alacakaya Belediye Başkanı, bu hakları önce kendi personeline versin. Ondan sonra gelsin, ben de sizle görüşeyim. Kendi işçilerine veriyor mu, onu araştırın’’ dedi.

İşçi temsilcisi olarak konuşan Erdem Güldemir’e de Yıldırım, ‘’İstifanı ver, git. Ben bu adamı istemiyorum. Örgütlü bunlar. Provoke yapıyor. Belediye asgari ücret veriyor. Sen asgari ücretle çalışmıyorsun. Üzerinde alıyorsun. Elazığ Belediyesi veriyorsa git orada çalış. Bizim kurallarımız böyle. Bugün neden eylem yapılıyor? Sebebi ne? Ya ben burayı kapatacağım, ya da çalışmaya devam edeceksiniz. Ben sizin şartlarınızla çalışmıyorum’’ diye konuştu. 

Toplantının ardından görüştüğümüz işçi temsilcisi Erdem Güldemir konuyla ilgili "Haklı taleplerimiz için başlattığımız iş bırakma eylemi neticesinde işveren olarak Ali Rıza Yıldırım Bey bizlerle görüştü. Ancak hiçbir talebimiz kabul edilmedi. Kabul edilmediği gibi rencide edici bir üslupla konuştu. Biz burada siyaset yapmıyoruz, illegal bir örgütlenme içinde değiliz. Çalışıyoruz, emek veriyoruz. Bizlerin çalışma koşulları herhangi bir işçinin koşullarından daha zor. Asgari ücretin biraz üstünde maaş almamız bizim hak ettiğimiz bir durum değil" ifadelerini kullandı.