Etten sonra sütte de kriz kapıda: Hayvanlar kesime gönderiliyor

Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği çiğ süt fiyatı üreticileri memnun etmedi. Artan maliyetler karşısında açıklanan zammın yetersiz olduğunu belirten üreticiler, destek istedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ELAZIĞ - Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatını 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere yüzde 8,5 zamla sütün litre fiyatını 14,65 lira olarak belirledi. Ancak yapılan zam süt üreticilerini memnun etmeye yetmedi.

Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, "Son bir yılda süte gelen zam üreticiyi tatmin etmekten çok uzak. Tüketicinin en vazgeçilmez besinlerden biri olan süte enflasyonun çok çok altında zam yapılmıştır. Bu kadar önemli bir ürünün üretimi için gerekli destek sağlanmazsa korkarım ki yakın gelecekte et gibi süt krizi de yaşanacaktır’’ dedi.

'SÜTÜN PARA ETMESİ LAZIM Kİ HAYVANCILIK GELİŞEBİLSİN'

Çiğ süte yapılan zammın üreticiyi memnun etmediğini belirten Ortaç, fiyatların yeniden güncellenmesini talep ettiklerini ifade ederek şunları söyledi: "Sütün para etmesi lazım ki hayvancılık sektörü gelişebilsin. Bizlerin yaptığı maliyet hesaplamaları ile konseyin açıkladığı rakamlar örtüşmüyor. Konsey 14,65 lira gibi bir rakam belirlemiş. Ancak bizim bölgemiz bu manada biraz sıkıntılı. Süt toplamak zor, ulusal firmalar yok. O nedenle bölgemizdeki üreticiler daha büyük zorluklarla mücadele ediyor. Bizler yakın bir zamanda fiyatların tekrar değerlendirilerek güncellenmesini istiyoruz.’’

'ŞARTLARDA İYİLEŞTİRME YAPILMAZSA YAKIN BİR ZAMANDA SÜTTE DE DIŞA BAĞIMLI OLACAĞIZ'

Süt üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini kaydeden Ortaç, "Bizim gibi bölgelerde süt üreticileri aile olarak bu işi yapıyorlar. Büyük, devasa firmalar yok. Ürettiği sütten istediği kazancı sağlayamayan üretici hayvanını satmak zorunda kalacak. Süt para edecek ki üretici hayvan beslemeye devam etsin. Sütçülük hayvan besiciliği döngüsünün devamını sağlar. Süt fiyatları üreticiyi tatmin etmezse bu hayvancılığa büyük darbe vuracaktır. Üretici damızlık hayvan beslemekten vazgeçecek. Dolayısı ile hayvanını kesime göndermek durumunda kalacak ve et fiyatları da artacaktır. Belki yakın zamanda ette olduğu gibi sütte de dışa bağımlı bir ülke olacağız."

'ARPAYI 7 LİRADAN SATIYORUM AMA YEMİ 550 LİRADAN ALIYORUM'

Besici Mahsuni Kaya da hayvancılık sektöründe ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti. En büyük gider kaleminin hayvan yemi olduğunu söyleyen Kaya, ‘’Besiciler olarak çok zor günler geçiriyoruz. Hayvanlarımızı satarak yem ve saman almaya çalışıyoruz. Sıkıntıların devam etmesi durumunda hayvancılık diye bir sektör kalmayacak. Süt fiyatları bizi kurtarmıyor. Bir kilo sütü bizden 12 liradan alıyorlar. Devlete veremiyoruz. Özel firmalara veriyoruz. Başka verecek yer olmadığı için mecbur kalıyoruz. Bunun yemini, suyunu, ilacını hesaplamıyorlar. Enflasyon rakamları ortadayken süte bir lira zam yapılmış. Bizler çözüm istiyoruz. Ben aynı zamanda arpa da ekiyorum. Mantığını anlayan bana anlatsın. Ben bir kilo arpayı 7 liraya satarken, 50 kiloluk yemin çuvalını 550-600 liradan alıyorum. Danamızı satıyoruz ki yem alalım. Üreticiyi ayakta tutacak destek verilmesini istiyoruz" dedi. 

'HAYVANLAR KESİME GİDİYOR'

Besici Ali Yıldırım ürettiği süt ile ancak hayvanın yem giderini karşılayabileceğini dile getirdi. Yıldırım, süt fiyatlarında güncelleme yapılmasını istediklerini ifade ederek şunları söyledi: ‘’Yıllardır besicilik yapıyorum. Zaman zaman zor dönemlerden geçtik. Besicilik zor iş. Herkes yapamıyor. Yapanlar da kar yapamadığı için ya bırakıyor, ya da hayvanını satıyor. Bizler ailece bu işle uğraşıyoruz. Bu manada personel giderinden kısıyoruz. Ama yem fiyatları uçmuş. Bugün hayvanımı satsam yarın aynı paraya yenisini alamıyorum. Çevremde bu işi yapan çoğu insan hayvanlarını kesime gönderdi. Hayvancılığın devamı için yavrular olması lazım. Ama biz doğacak yavruların giderini nasıl karşılayacağımızı düşünmek zorunda kalıyoruz.’’ 

 

Etiketler süt zam maliyet elazığ