Euro 2020 başlıyor: Avrupa Futbol Şampiyonası'nın az bilinen 10 kritik kuralı
EURO 2020 11 Haziran'da Türkiye-İtalya maçı ile başlayacak. 70 sayfalık şampiyona düzenlemeleri içerisinde az bilinen 10 tanesi...
DUVAR – EURO 2020 için 70 sayfadan ve 19 bin kelimeden oluşan kurallardan gözden kaçabileceğini düşündüklerini derledi. UEFA'nın kendi web sitesinde yer alan “10 kritik düzenleme” şöyle...
1. Şampiyonluk Kupası
EURO 2020'nin final maçı, 11 Temmuz'da Londra'nın Wembley Stadı'nda oynanacak. Maçın ardından düzenlenecek ödül töreniyle kazanan takıma resmi UEFA'nın resmi Avrupa Şampiyonası kupası olan Henri Delaunay Kupası takdim edilecek.
Ancak genel kanının aksine, takımlar bu kupayı ülkelerine geri götürmüyor. Törenin ardından UEFA kupanın orijinalini geri alıyor ve şampiyon takıma da bu kupanın gerçek boyutlarında bir kopyası veriliyor.
Ayrıca kazanan takımın kendisine verilen kupayı herhangi bir nedenle başka bir ülkeye götürmek istemesi halinde de UEFA'dan yazılı izin alması gerekiyor.
Kazanan takıma ayrıca oyuncular ve teknik kadro arasında dağıtılmak üzere 40 altın madalya, diğer finaliste de 40 gümüş madalya takdim ediliyor.
Şampiyonaya katılan her takıma da birer hatıra plaketi veriliyor.
2. Eşitlik halinde gruptan çıkma
Turnuvanın grup aşamasının son maçında aynı puana sahip iki takımın karşı karşıya gelmesi ve bu maçın da beraberlikle bitmesi halinde bir sonraki tura çıkacak taraf penaltılarla belirleniyor.
Bu senaryo henüz hiçbir büyük turnuvada gerçekleşmedi. Ancak EURO 2008'de bu senaryoya çok yaklaşıldı.
EURO 2008'de A Grubu'nun son maçında aynı puana sahip iki takım Türkiye ve Çek Cumhuriyeti karşı karşıya geldi. Çek Cumhuriyeti, 2-0 öne geçti ancak Türkiye müthiş bir geri dönüşe imza atarak maçı 2-2'ye taşıdı.
Son dakikalara bu skorla girilirken, birçok kişinin beklentisi gruptan çıkan takımın penaltılarla belirlenmesini bekliyordu. Ancak 89'uncu dakikada Nihat Kahveci, Türkiye'yi öne geçiren golü attı ve gruptan Türkiye çıktı.
Grup aşaması tamamlandığında eğer ikiden fazla takım aynı puanda tamamlarsa gruptan çıkacak takımın belirlenmesinde kendi aralarında oynadıkları maçla başlayarak, diğer kriterler belirleyici olacak.
3. Maçın tekrarı
Herhangi bir nedenle turnuvadaki bir maçın başlayamaması ya da tamamlanamaması halinde ertesi gün aynı sahada tekrar oynanması öngörülüyor.
Kurallara göre, tamamlanamayan maç, kesintiye uğradığı dakika itibarıyla başlıyor.
Bu durumda, sarı ve kırmızı kartlar tekrarlanan maça da taşınıyor. Ancak takımlara kırmızı kart hariç, takım kadrosunda değişiklik yapma hakkı veriliyor.
Takımlardan herhangi birinin yedi kişiye düşmesi halinde de maç tatil ediliyor.