'Evli kadınları işe almayan' Apple tedarikçisi Foxconn'a tepki

Hindistan Marksist Partisi'nden Umanath, Foxconn'un evli kadınlara ayrımcılık yaptığı iddialarına ilişkin, "Sendikalar ve kadın örgütleri bu ayrımcılığa karşı seslerini yükseltmeli" dedi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın tedarikçisi Foxconn'un Hindistan'da evli kadınları işe almadığı iddia edildi. Reuters'ın özel haberine göre, Foxconn, ana Apple montaj fabrikasındaki işlere sistematik olarak kadınları almıyor, buna gerekçe olarak ise evli olmayan kadınlara göre 'daha fazla ailevi sorumlulukları olmasını' gösteriyor. Ağustos 2023'te firmadaki işinden ayrılan Paul isimli bir kişi de Foxconn'un 'kültürel meseleler' ve toplumla alakalı baskılar dolayısıyla tipik olarak evli kadınları işe almadığını, şirketin gerekçelerinden birinin de kadınların evlendikten sonra çocuklarının olması olduğunu anlattı. 

Reuters'ın aktardığına göre, Hindistan'da Başbakan Narendra Modi'nin iktidardaki Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) kadın kolları örgütünün ardından Rahul Gandhi'nin liderliğindeki muhalefet Kongre partisi de iddialara tepki gösterdi. Parti, Narendra Modi hükümetinden Foxconn'u işe alma prosedürleri ile ilgili sorgulamaya çağırdı. Hükümet ise fabrikanın olduğu Tamil Nadu eyaletinden konuyla ilgili detaylı bir rapor istedi. 

'YABANCI YATIRIM ÇOK ÖNEMLİ OLSA DA...'

Kongre milletvekili Karti P. Chidambaram, Hindistan Çalışma Bakanı Mansukh Mandaviya'ya konuyla ilgili bir mektup yazarak Foxconn'un federal hükümetten büyük teşvikler aldığını hatırlattı, 'Hindistan kanun ve değerlerine uyduğundan emin olmak için' şirketten uygulamalarını açıklamasının istenmesi gerektiğine dikkat çekti. Chidambaram, sosyal medya X (eski adıyla Twitter) platformundan da yayınladığı mektubunda, "Yabancı yatırım çok önemli olsa da kültürel değerlerimizi pahasına olmamalı" dedi.

Haberin salı günü yayınlanmasının ardından, Apple ve Foxconn işe alma uygulamaları ile ilgili 2022'deki hatalarını kabul ederek söz konusu konuları ele almak için çalıştıklarını belirtti. Fakat Reuters'ın araştırmasında dikkat çekilen ayrımcı uygulamalar 2023 ve 2024'te yaşanmıştı. Foxconn, 'medeni hal, toplumsal cinsiyet, din ya da herhangi başka bir temelli istihdam ayrımcılığı iddialarını güçlü bir şekilde kınadıklarını' ifade ederken, Apple, Foxconn dahil tüm tedarikçilerinin evli kadınları işe aldığını savundu.

Perşembe günü Reuters'a açıklama yapan muhalefet Hindistan Marksist Partisi'nden Vasuki Umanath, "Çin'de ayrımcılık yapmıyorlarken bunu Hindistan'da yapabilirler mi? Sendikalar, kadın örgütleri ve demokrasi güçleri bu ayrımcılığa karşı seslerini yükseltmeli" dedi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)