Exlibris Kitabevi sular altında kaldı, sahaflar yardım kampanyası başlattı: Exlibris’i yardımınızla ayağa kaldıralım!

Hatay'da 2013 yılından beri faaliyet gösteren ve bölgede yaşayan birçok kitapseverin uğrak noktası olan Exlibris Kitabevi, yaşanan sel felaketi nedeniyle sular altında kaldı. 19 bin kitap ile efemera, plak ve benzeri toplam 35 bin ürünün telef olduğu felaket sonrası Sahaflar Derneği, Exlibris Kitabevi'ni yeniden ayağa kaldırmak için kitap kampanyası başlattı. Kitabevi sahibi Emre Koca, kampanyanın çok sevindirici olduğunu ve kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'de iki kişinin öldüğü sel felaketinde yüzlerce iş yeri de büyük zarar gördü. Konak ilçesine bağlı Hatay semtindeki Exlibris Kitabevi de selde zarar gören iş yerlerinden biri. Sel nedeniyle su baskını ile karşı karşıya kalan kitabevinde bulunan 19 bin kitap kullanılmaz hale geldi. Sekiz yıldır aynı yerde faaliyetine devam eden ve bünyesinde eski-yeni baskı birçok kitap ile plak, efemera gibi ürünleri barından kitabevi, İzmir'de özellikle Hatay bölgesinde yaşayan ve okumayı seven birçok kitapseverin evi gibiydi.

.

SAHAFLAR DERNEĞİ'NDEN DESTEK KAMPANYASI

Yaşanan felaket sonrası birçok yurttaş destek olmak için kitabevine koştu. Suyun tahliye edilmesi sürecinde birçok esnaf destek olurken, Sahaflar Derneği'nden de kitabevi için önemli bir kampanya geldi. Sahaflar Derneği aracılığıyla bir araya gelen İzmir ve İstanbullu sahaflar Exlibris Kitabevi'ni yeniden ayağa kaldırmak için bir kitap kampanyası başlattı. Sosyal medya hesapları üzerinden destek olmak isteyenlere çağrıda bulunan Sahaflar Derneği, şu ifadeleri kullandı:

“Kitap yardımında bulunmak isteyenler bizi mutlu eder. Yayınevleri destek verebilirlerse bizi mutlu eder. Destek olmak isteyenler şehirlerindeki meslektaşlarımızla ya da @hermessahafla doğrudan temasa geçebilirler. Dayanışma güçlendirir, Exlibris’i yardımınızla ayağa kaldıralım!”

Sahaflar Derneği'nin paylaşımının ardından yine sosyal medya üzerinden birçok kitapçı da yardım kampanyasına destek olmak için çağrıda bulundu.

'DÜKKANIN ARTIK YOK...'

Kitabevinin sahibi Emre Koca ise 2013 yılından beri Exlibris Kitabevi'ni işletiyor. 1995 yılından beri sahaflık yapan Koca, o gün yaşananları şu sözlerle anlatıyor:

"Uyandığımda sabah 06.30 sularıydı. Üst komşum aradı ve dükkana ulaşamadığını söyledi. Balkona çıktığımda evin çevresi tamamen kapalıydı. O sırada yönetici aradı. Evde olduğumu ve gelemeyeceğimi söyledim. Bana 'Dükkanın artık yok' dedi. Bizim dükkan yarım saat içerisinde suyun altında kalmış."

.

TOPLAM 35 BİN ÜRÜN SU ALTINDA KALDI

Kitap dükkanının yanı sıra dükkanın yan tarafında bulunan deponun da su altında kaldığını belirten Koca, sisteme kayıtlı 19 bin kitap olmak üzere efemera, plak, pul, eski para ve benzeri toplam 35 bin ürünün yok olduğunu söyledi. 10 yıldır kitabevinde olan ve sahafın simgesi haline gelen kedilerinin de sel baskını nedeniyle yaşamını yitirdiğini sözlerine ekleyen Koca, Kaymakamlık ve Büyükşehir Belediyesi görevlilerinin gelerek zarar tespit tutanağı tuttuğunu belirtti.

Sahaf arkadaşlarının başlattığı kampanyanın çok sevindirici olduğunu ve kendilerini heyecanlandırdığını söyleyen Koca, desteklerle birlikte yeni bir kitabevi açmaya çalışacaklarını belirtti. Koca, "İnsanlar çok duyarlı. Kamuoyuna ekstra bir şey söylemeye gerek yok. Herkes aradı. Herkes ellerinden ne gelirse yapacağını söylüyor. Özellikle Sahaflar Derneği'nin kampanyasının ardından birçok telefon alıyoruz. Bu bizim için çok ama çok değerli. Herkese çok teşekkür ederiz" dedi.