Ezgi Başaran: Tarhan Erdem haksızlığa uğradı ama kıymeti de bilindi

Gazeteci Ezgi Başaran, 6 yıl birlikte çalıştığı Tarhan Erdem'i anlattı. Başaran, "Çok haksız eleştirilere maruz kaldı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Siyasetçi, araştırmacı, yazar Tarhan Erdem, tedavi gördüğü hastanede 89 yaşında hayatını kaybetti. Gazeteci Ezgi Başaran, Erdem’le birlikte 2010’dan 2016’ya kadar 6 yıl çalıştıklarını anlattı. Başaran, Erdem’in çevresi tarafından haksızlığa uğradığını ancak daha sonra değerinin bilindiğini söyledi.

Ezgi Başaran

Başaran, şu ifadeleri kullandı:

“Tarhan bey benim gördüğüm ve çalıştığım en çalışkan, en kibar ve en beyefendi kişilerden biriydi. Biz görüş almak, fikir danışmak veya yazı işleri toplantısına çağırmak için sabah 8’de arardık, aynı kibarlıkla ve enerjiyle cevap verirdi. Akşam 8’de arardık yine aynı. Hiçbir zaman yazılarını geciktirmezdi. İşini gerçekten çok iyi yapan bir insandı. Bunu paylaşıp anlatmak konusunda da ciddi bir becerisi vardı. Çok insan yetiştirdi. Zaman zaman çok eleştiriye maruz kaldı. İşi gereği çeşitli rakamlar verdi her seçimde. Ben ciddi haksızlığa uğradığını düşünüyorum. Elbette bir anket yapıldığı zaman yanılma payları vardır. Dünyanın her yerinde vardır. Son 10 yılda dünyanın her yerindeki anketlerin sapma payı yüzde 1 buçuktan yüzde 5’e çıkmış durumda. Çünkü ciddi otoriter rejimlerde sessiz kalan veya fikrini söylemekten çekinen veya tam tersi olan seçmenler ortaya çıktı. Mesleği olan anket ve nabız tutma işinde dünyanın her yerinde çeşitli tartışmalı şeyler olmuştur. Fakat Tarhan Bey, özelinde özellikle 2007 seçiminde, 'verdiği rakamların hormonlu olduğu', 'kendisinin manipülasyon yaptığı', 'iktidara yaranma gayretinde olduğu' gibi çok haksız eleştirilere maruz kaldı.”

'TÜRKİYE'YE ÇOK FAYDALI OLDU'

Tarhan Erdem'in müthiş bir meslek etiği ve disiplini olduğundan bahseden Başaran, “Değil herhangi bir güç odağına yaranmak olsun, 'babasını da tanımaz' derler ya, işi söz konusu olunca öyle bir adamdı. Ben ileri yaşlarında özellikle kendi çevresi tarafından çok haksızlığa uğradığını düşünüyorum. Ama son dönemde kıymetinin bilindiğini, Türkiye’ye çok faydalı olduğunu, verdiği bilginin bilindiğini bilerek gitmiş olduğunu umuyorum. Yoksa gerçekten kalbim çok acıdı göçtüğünü duyduğum dün geceden beri. Bunu bilerek gittiğini umuyorum. Bu önümüzdeki seçimler Türkiye tarihi için önemli dönüm noktalarından biri olacak. Keşke bunları da görseydi ve içi daha rahat gitseydi” dedi.