Fabrikaların kullandığı doğalgaza yüzde 30 zam hazırlığı

Aylık güncellemeler kapsamında sanayinin kullandığı doğalgaza nisan ayında yapılacak zammın yüzde 30'u bulması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak son dönemde her ay doğalgaz satış fiyatlarında zam yapılıyor. Ancak, BOTAŞ'ın çıkış fiyatlarına zam için genellikle ay başlarında açıkladığı tarifeleri kullanıyor. BOTAŞ verilerine göre mart ayı itibarıyla küresel olarak doğalgaz satış fiyatları 2022’de bir miktar gerilemekle birlikte yüzde 349,72 oranında artarak 10000 metreküpte 945,95 dolar oldu. BOTAŞ, 2021 sonbaharına kadar görev zararı yazmazken, 2021 sonundan itibaren 50 milyar TL görev zararıyla yılı kapatmıştı.

Dünya'dan Mehmet Kaya'nın haberine göre yaşanan fiyat artışlarının kalıcı olması nedeniyle BOTAŞ bunun bir kısmını faturalara yansıtacak. Habere göre artış, sanayinin kullandığı doğalgaza yansıyacak ve fiyat artışı yüzde 30'u bulabilecek. Enerji zammı üretim maliyetini katlayacağı için tüketim ürünlerinde de yeni zamlar peşi sıra gelecek.