Faruk Bildirici'den Cumhuriyet'e sorular: '500 bin lira alındı mı?'
Cumhuriyet gazetesi "para karşılığı manipülatif haber" iddiası ile gündemde. Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, konuyla ilgili iddiaları inceleyerek gazeteye bazı sorular yöneltti.
DUVAR - Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu'nun gazeteden ayrılmasına giden "para karşılığı manipülatif haber" iddiası gündemdeki yerini koruyor.
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Trendyol ve gazete ile ilgili bu iddiaları inceleyerek Cumhuriyet gazetesine 6 soru yöneltti. sorular yöneltti.
Bildirici, kendi internet sitesinde kaleme aldığı, "'Para karşılığı haber'in öyküsü ve Cumhuriyet'e sorular" başlıklı yazısında, "Cumhuriyet yönetimi, 'Saldırı altındayız' savunmasıyla geçiştirmek yerine ortaya çıkan sorulara tatmin edici yanıtlar vermesi gerekli. Savcılığın kovuşturmaya yer olmadığı kararı vermiş olması da bu dosyanın kapanması için yeterli gerekçe olamaz. Çünkü Mollaveisoğlu’nun da vurguladığı gibi bu artık ceza davasının değil, gazetecilik meslek etiğinin konusu" yorumunu yaptı.
Bildirici, "Cumhuriyet’in üzerine düşen gölgeyi kaldırmak için" şu soruların yanıtlanması gerektiğini belirtti:
"1- E-ticaret şirketinden yeni çıkan yasa aleyhine haber yapmak için 500 bin lira alındı mı?
2- Bu konuda gazete içinde inceleme başlatıldı mı; başlatıldıysa sonucunda nasıl bir işlem yapıldı?
3- Kamu yararı yerine piyasada tekel konumunda olan bir e-ticaret şirketinin çıkarlarını koruyan haberler yayımlamak gazetecilik etiğine ve Cumhuriyet’in ilkelerine aykırı değil mi?
4- Temmuz 2022’de ilk çıktığında yasaya destek veren Cumhuriyet, neden Aralık 2022’de tam tersi bir tutum alarak yasa aleyhine tam altı haber yayımladı?
5- Yasayı destekleyen ilk haberde mesleki kodlara uygun olarak karşı görüşe de yer verilirken, Aralık 2022’deki altı haberde de sadece yasa aleyhine görüşlerin kamuoyuna yansıtılması etik açıdan sorunlu bir tutum değil mi?
6- Neden bu haberlerde yasal düzenlemeye şirketler değil de yasanın asıl muhatapları olan tekelleşmenin önlenmesi ve tüketiciler açısından bakılmadı?"
MEHMET MUŞ'TAN PAYLAŞIM
Öte yandan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, yaptığı yazılı açıklamada, e-ticarette tekelleşmeyi kaldıran ve yerli üreticiyi koruyan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, TBMM'de 1 Temmuz 2022'de oy birliğiyle kabul edildiğini hatırlattı.
Muş, şu ifadeleri kullandı: "Bir gazetenin 'e-ticaret düzenlemesi aleyhine haber yapılması için para aldığı' iddiaları ciddidir ve savcılıklar tarafından soruşturulmalıdır. Belli lobilerden para alınarak TBMM'nin iradesine kastetme amaçlı yapılan bu maksatlı yayınların ve onlara para aktardığı iddia edilen e-ticaret firmasıyla ilgili yargısal süreçlerin başlatılması kamuoyunun beklentisidir. Ayrıca bu e-ticaret firması tarafından söz konusu gazete haricinde başka gazeteler ve köşe yazarları nezdinde de belli paralar aktarmak suretiyle benzer girişimlerde bulunulup bulunulmadığı da araştırılmalıdır. TBMM'nin bir üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olarak bu vahim iddialarla ilgili süreçlerin takipçisi olmak ve bunların soruşturulmasını istemek benim en temel görevlerimden biridir." (HABER MERKEZİ)