Faruk Bildirici'den otosansür tepkisi: 'Tek nedeni olabilir, reklam gücü'

E-ticaret yasasındaki değişiklik görüşmelerini haberleştiren gazetelerin Trendyol'un adını yazmadığına dikkat çeken Faruk Bildirici, "Bunun tek nedeni olabilir; o da reklam gücü" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, e-ticaret yasasında yapılan değişikliğin TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’ndaki görüşmelerini haberleştiren medya kuruluşlarının, Trendyol'la ilgili konuşmaları aktarırken şirket adını kullanmamasını eleştirdi.

Hürriyet’in, “E-ihracatın lisans ücretine indirim” ve Sözcü’nün “Emeklilere 33 milyar, tek bir şirkete 80 milyar”, haberlerinde şirket adı bulunmadığını belirten Bildirici, "Muhalefet Trendyol’un birtakım yeni ticari oyunlarla yıllık lisans teşvikinden yararlanabileceğinden endişeli" dedi.

'SANSÜR VE OTOSANSÜR KENDİLİĞİNDEN DEVREYE GİRİYOR'

Bildirici'nin yazısından ilgili bölüm şöyle:

"Gazetecilik açısından dikkat çekici olan, Trendyol’un adının ve CHP Milletvekillerinin Trendyol’un kulis faaliyetine ilişkin anlatımının -Sözcü dışında- medyada yer almaması. AKP’nin aradan iki yıl geçtikten sonra kendi getirdiği yıllık lisans bedeli uygulamasına neden muafiyetler getirdiği ve ertelemeye çalıştığı da medyada sorgulanmadı.

Nedense iktidar medyası, başlangıçta bu düzenlemeden hiç söz etmedi, görmezden geldi. Türkiye ve Yeni Şafak, komisyondaki görüşmeler sonrasında 'E-ticarette Türk malı kararı' ve 'Çinli devlete karşı KOBİ’lere e-ticaret koruması' haberleri yapmakla yetindiler.

Gazetecilik açısından önemli olan, iki yıl önceki kulis ve tartışmalar henüz belleklerde olmasına rağmen medyanın Trendyol’a milyarlarca liralık ayrıcalık için harekete geçilebilmesini görmezden gelebilmesi. Bunun tek nedeni olabilir; o da reklam gücü.

Trendyol, daha geçen hafta yine birçok gazete ve haber sitesine boy boy haber görünümlü reklam vermişti. Öyle olunca da sansür ve otosansür kendiliğinden devreye giriyor.

Nihayetinde medyamız da patronların elinde. Onlar için şirket çıkarları, kamu yararından daha değerli…"

YAZININ TAMAMI

(ALINTI)