Faşist AfD, gençlerin en beğendiği parti: 'Gelecek farklı olacak söylemi etkili oluyor'

Almanya'da 14 ile 29 yaşları arasındakiler, en çok faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisini beğeniyor. Prof. Emre Arslan, en çok kırsal kesimde yaşayan gençlerin AfD'yi tercih ettiğini söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

ALMANYA – Son yıllarda oyunu sürekli artıran ve son üç eyalet meclisi seçimlerinde yüzde 30'un üzerinde oy alan faşist parti Almanya için Alternatif (AfD), gençlerin en çok beğendiği parti konumuna geldi. Almanya genelinde 14 ile 29 yaşları arasındakilerin en çok beğendiği parti olan AfD, 22 Eylül Pazar günü yapılan Brandenburg eyalet meclisi seçiminde 16 ile 24 yaş grubunda bulunanlardan en çok oyu alan parti oldu.

Bu yaş grubundakilerin yüzde 32'si AfD'yi, yüzde 19'u Sosyal Demokrat Parti'yi (SPD), yüzde 12'si Sahra Wagenknecht Birliği'ni (BSW), sadece yüzde 9'u Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisini seçti. Eyalet meclisi dışında kalan ve gençler denince ilk akla gelen Yeşiller, bu yaş grubunda yüzde 20 oy kaybına uğradı. 1 Eylül'de yapılan Thüringen eyalet meclisi seçiminde bu yaş grubundan seçmenlerin yüzde 31'i, yine aynı tarihte yapılan Saksonya eyalet meclisi seçiminde ise yüzde 38'i AfD'ye oy vermişti.

KIRSAL KESİMDE YAŞAYAN VE DÜŞÜK GELİRLİ GENÇLER AFD'Yİ SEÇİYOR

Geçen nisan ayında yayımlanan 'Almanya'da Gençlik' araştırması, 14 ile 29 yaşları arasındaki gençlerin en çok beğendiği partinin AfD olduğunu ortaya çıkarmıştı. Bu araştırma yöntem açısından tartışıldı, ancak başka araştırmalar da aynı yönde bulgulara ulaştı. 

Federal Hükümeti'n bu yıl yayımlanan 17'nci Çocuk ve Gençlik Raporu, gençlerin neden AfD'yi seçtiği konusunda ipuçları veriyor. Buna göre, çoğunlukla kırsal kesimde yaşayan, eğitim düzeyi ve geliri düşük gençler bu partiye oy veriyor. AfD'yi seçme sebepleri arasında gençlere yönelik altyapı hizmetlerinin azaltılması, yerleşik partiler karşısında duyulan hayal kırıklığı ile doğulu gençlerin kimlik arayışı ilk sıralarda yer alıyor. Bu kategorideki gençler, AfD tarafından takdir edildiklerini, kendi kimliklerini ve değerlerini korumada bu partiden destek gördüklerine inanıyor. Ayrıca AfD'nin sosyal medyada, ağırlıklı olarak da Tik Tok'ta gençlere hitap etmesi, gençlerin bu partiyi seçmelerinde önemli rol oynuyor.

PROF. ARSLAN: AfD'NİN YENİ BİR GELECEK SUNMASI GENÇLERE CAZİP GELİYOR

Emre Arslan.

Uluslararası Köln Üniversitesi öğretim üyesi ve toplumbilimci Prof. Emre Arslan da AfD'yi daha çok kırsal kesimde yaşayan gençlerin seçtiğini söyledi. Ayrıca, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Almanya'ya gelen Alman kökenlilerin de bu partiyi tercih ettiğini belirtti. Genelde radikal söylemlerin gençlere cazip geldiğini, bu sebeple gençlerin geçmişte Yeşiller'i ve Hür Demokrat Parti'yi (FDP) tercih ettiklerini hatırlatan Prof. Arslan, gençlerin AfD'yi tercih sebepleri hakkında şu görüşleri ifade etti:

“AfD'nin 'gelecek farklı olacak' söylemi gençler üzerinde etkili oluyor. Müslümanlar gönderilirse daha çok iş imkanı olacağı inancı üzerine bir gelecek kurgusu yapıyorlar. Böylece gelecek kaygılarının olmayacağına inanıyorlar. Ayrıca, genelde gençlerde bir yenilik 'ihtiyacı' vardır, AfD'nin yeni bir 'gelecek' sunması gençlere cazip geliyor demek ki. Diğer partilere göre AfD'nin gençlere yönelik olarak sosyal medyayı kulllanması da gençlerin bu partiyi tercih etmelerinde ektenlerden biri.”

Prof. Arslan, AfD'yi tercih eden diğer bir kesimin de dağılan Sovyetler Birliği'nden gelen Alman kökenliler olduğunu, bu kişilerde Alman kimliğinin çok baskın olduğunu, AfD'yi de bu kimliği savunan ve koruyan bir parti olarak gördükleri için tercih ettiklerini söyledi.

'SOSYAL DEMOKRAT PARTİ'Yİ EMEKLİLER KURTARDI'

Brandenburg eyalet meclisi seçiminden SPD'nin az farkla birinci parti olarak çıkması ve oylarını artırması, yaşlı seçmenleri de mobilize etmesi sayesinde oldu. Bu yüzden medyada, 'SPD'yi emekliler kurtardı' yorumu yapıldı. 60 yaşın üstündekilerin büyük oranda SPD'ye oy verdikleri gözlendi. Prof. Arslan, yaşlıların genelde yerleşik partiler olan SPD ile CDU'yu tercih ettiklerini, Brandenburg eyalet meclisi seçiminde de SPD'ye oy verdiklerini belirtti. Prof. Arslan, “Yaşlılar, genelde istikrardan yanadır, var olanı korumaya eğilimlidirler, değişime sıcak bakmazlar” değerlendirmesini yaptı.