Faşist AfD'ye karşı Essen kenti ayağa kalktı

Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Essen'deki kurultayı on binlerce kişi tarafından protesto edildi. NRW Başbakanı Hendrik Wüst, eyaletlerinde aşırı sağa yer olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ALMANYA - RUHR Bölgesi'nin Essen kentinde düzenlenen ve günlerdir tartışma konusu olan faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin kurultayı, beklendiği gibi onbinlerce kişi tarafından protesto edildi. Karşı gösterilere sadece Essenliler değil, diğer kentlerden gelenler de katıldı. Göstericiler, dün sabah saatlerinde kurultayın çevresindeki yolları ve bir otoban çıkışını kapatarak delegelerin kurultayın yapılacağı salona girmesini engellemeye çalıştı. Delegeler polis ekipleri tarafından salona getirildi.

Öğleden sonra da kurultayın yapıldığı Gruga Fuar salonunun yanında büyük bir karşı miting düzenlendi. Gösterilerde aşırı sol gruplar tarafından 28 dolayında polisin yaralandığı bildirildi. Bugünkü gösterilerle, eylemcilerin sayısının 100 bine ulaşması bekleniyor. Essen Belediyesi, AfD ile Gruga salonunu kiralama sözleşmesini iptal etmiş ancak Gelsenkirchen'deki idare mahkemesi iptalin geçersiz olduğunu karar vermişti.

WÜST: EYALETİMİZDE AŞIRI SAĞA YER YOK

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nin (NRW) Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakanı Hendrik Wüst, on binlerce kişinin AfD'yi protesto etmesinin, eyalette aşırı sağa ve kine yer olmadığını gösterdiğini söyledi. Wüst, “Gösteriler, sivil toplum tarafından demokrasi için demokrasi karşıtlarına karşı gösterilen güçlü bir işaret. Ancak şiddet kabul edilemez” dedi.

Essen kentinin CDU'lu Anakent Belediye Başkanı Thomas Kufen ise demokrasinin baskı altında olduğunu söyledi, çeşitlilik, hoşgörü ve özgürlük çağrısı yaptı. Kurultayın yapıldığı salonun yanında, Dünyaya Açık için Essen Birliği tarafından düzenlenen mitingde konuşan Kufen, şunları söyledi: “Aşırı uçlar, demokrasi karşıtı ve insanlık düşmanı görüşlerini yayıyorsa, demokratlar olarak bunlara karşı sesimizi yükseltmemiz gerekiyor. Çok sayıda kişinin gösterilere katılımı sevindirici. Essen'de kine ve kışkırtmaya yer yok.”

BALABAN: ESSEN'DE 140 MİLLETTEN 600 BİN KİŞİ YAŞIYOR

Essen Göçmen Dernekleri Birliği yöneticisi Muhammet Balaban, Essen'de 140 ayrı milletten 600 bin kişinin barış içinde yaşadığını söyledi, kentte aşırı sağa yer olmadığını söyledi. NRW eyaletinin kamu yayın kuruluşu WDR bünyesindeki Cosmo Türkçe radyosuna konuşan Balaban, Ruhr Bölgesi'nin farklı kültürden insanların barış içinde yaşadığı bir yer olduğunu hatırlattı, bunun böyle kalmasını istediklerini vurguladı. AfD'ye karşı gösterilere katılım için sürekli çağrı yaptıklarını belirten Balaban, AfD'nin ve aşırı sağcıların göçmenleri Almanya'dan sürme planlarının ortaya çıkmasının, kentte yaşayan göçmenleri çok tedirgin ettiğini ifade etti.

EŞBAŞKANLAR WEİDEL VE CHRUPALLA YENİDEN SEÇİLDİ

Protestolar eşliğinde yapılan kurultayda AfD'nin eşbaşkanlar Alice Weidel ile Tino Chrupalla yeniden seçildiler. Başka adayların olmadığı seçimde Chrupalla yüzde 83, Weidel ise yüzde 80 oy aldı. Hükümete ağır eleştiriler yönelten Weidel, “Almanya kendini yok ediyor" dedi. Federal Hükümet'in savaş çığırtkanlığı yaptığını ileri süren Weidel, hükümet üyelerinden 'cepheye gitmelerini' istedi. Avrupa Birliği'nin (AB) ile Ukrayna ile üyelik görüşmelerine başlamasını da eleştirdi, “Ukrayna, Avrupa'ya ait değil” dedi. Chrupalla ise partisinin büyüdüğünü söyledi, “Saksonya, Thüringen ve Brandburg eyaletlerinde hükümet kuracaklarını savundu. Bu üç eyalette eylülde eyalet meclisi seçimleri var, AfD anketlerde birinci parti görünüyor.

AFD, ANKETLERDE İKİNCİ PARTİ OLARAK GÖRÜNÜYOR

Yılbaşında anketlerde oyu yüzde 22'ye kadar yükselen, ancak skandalların ardından yüzde 15'e kadar gerileyen AfD, son ankette oyunu yüzde 17'e yükseltmiş görünüyor. Alman İkinci Televizyonu'nun (ZDF) anketine göre CDU'nun ardından ikinci parti konumunda bulunuyor. Ankete göre CDU yüzde 30, SPD 15, Yeşiller 12, FDP 6, BSW 9, Sol Parti ise 2 dolayında görülüyor.

Etiketler afd almanya protesto