Faşist lider Wilders'e Erdoğan hakkındaki paylaşımı nedeniyle Ankara'da soruşturma

Avrupa'nın en tartışmalı siyasetçilerinden biri olan, göçmen ve İslam karşıtlığıyla tanınan Geert Wilders hakkında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki paylaşımı nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Wilders'in paylaşımını dayandırdığı Türkiye raporu Hollanda'da tartışma yaratırken, Ankara iddialara ilişkin resmi açıklama istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki paylaşımı nedeniyle Hollanda Temsilciler Meclisi Üyesi ve faşist eğilimli Özgürlük Partisi'nin Başkanı Geert Wilders hakkında soruşturma başlattı. Başsavcılıktan yapılan açıklamaya göre, Wilders'in Erdoğan hakkında fotoğraf ve yazılı hakaret içeren Twitter paylaşımı nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Avrupa'nın en tartışmalı siyasetçilerinden biri olan, göçmen ve İslam karşıtlığıyla tanınan Wilders, Hollanda Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörlüğü (NCTV) tarafından hazırlanan bir rapora istinaden Erdoğan hakkında bir görsel paylaşmış, 'terörist' ibaresini kullanmıştı. Wilders'in bu paylaşımı üzerine Türkiye'de sosyal medyada açılan #TerrorsitGeertWilders etiketi en çok konuşulan konular arasına girmiş; Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da tepki göstermişti.

RAPOR MEDYAYA SIZDIRILDI

Wilders'in gündeme getirdiği ve Hollanda ile Türkiye arasında kriz çıkaran rapor ise medyaya sızdırıldı. BBC Türkçe'nin Lahey muhabiri Yusuf Özkan'ın haberine göre, "Türkler Arasında Selefiliğin Gelişimi - Hollanda'daki Etkisi" başlıklı rapor, 'gizli' ibaresi taşıyor ve 30 sayfa. 

Raporda Erdoğan'ın "Selefi ve bazen cihatçı örgütlerle birlikte bilinçli bir İslamlaştırma stratejisi uyguladığı" ve bunun "Hollanda'daki Türkiye kökenli kuruluşları etkilediği" iddia ediliyor. Hollanda'daki Türk toplumunun bir kısmının 'Türkiye'den etkilenme konusunda savunmasız olduğu' belirtilen raporda, "Türkiye, Hollandalı Türkleri, 'Türk vatandaşı' olarak görüyor. Türkiye seçimlerinde Erdoğan'a oy veriyorlar. Hollanda'da Türk hükümetiyle temas halindeki kuruluşlarla bağlantı içindeler" deniliyor.

'HOLLANDA'DAKİ TÜRKLERİ DEMOKRASİDEN UZAKLAŞTIRABİLİR' İDDİASI

BBC'nin aktardığına göre raporda, NCTV 'Türkiye'deki cihatçı ve Selefi örgütlerin, sosyal medya aracılığıyla Hollanda'daki Türkiye kökenli gençleri hedef aldığı' iddia ediliyor; 'bu platformlarda cihat yanlısı, Batı ve Yahudi karşıtı görüşlerin yayıldığı' belirtiliyor.  Raporda, "Erdoğan'ın dini mesajları ve faaliyetlerindeki artışın, Hollandalı Türkler arasında nefret ekebileceği ve onların demokrasiden uzaklaşmasına neden olabileceği" iddia ediliyor.

TRAMVAY SALDIRISI İDDİASI

Raporda, Hollanda'nın Utrecht kentinde 18 Mart 2018'de Türkiyeli Gökmen Tanış'ın gerçekleştirdiği ve dört kişinin öldüğü tramvay saldırısı da Erdoğan'la ilişkilendiriliyor; Utrecht'teki saldırının , Erdoğan'ın Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde meydana gelen cami saldırısı sonrası yaptığı "Batı ve Hıristiyanlık karşıtı açıklamalardan bir gün sonra düzenlendiği" savunuluyor.

'SELEFİLERE DESTEK' İDDİASI

NCTV, "Erdoğan'ın 2023'te kendisini Sünni Müslümanların küresel lideri ilan etmeyi ve Türkiye'yi İslam devletine dönüştürmeyi hedeflediğini" de iddia ederek, "Türkiye ve Suriye'deki bazı selefi, cihatçı örgütlere destek verdiğini" öne sürüyor. Rapordaki bir diğer iddia da, "Türkiye kaynaklı selefi ve cihatçı hareketlerin Hollanda'nın istikrarı ve ulusal güvenliğini tehdit edebileceği" yönünde.

HOLLANDA MECLİSİNE SORU ÖNERGESİ YAĞDI

Hükümet ve istihbarat birimleri tarafından değerlendirilen raporun medyaya sızdırılması, Hollanda'da yoğun tartışma yarattı. Siyasi partiler, meclisi olağanüstü toplantıya çağırarak, hükümetten açıklama istedi. Konuyla ilgili iktidar ve muhalefet partileri tarafından da çok sayıda soru önergesi verildi. BBC Türkçe'nin aktardığına göre önergelerde, Hollanda'da devlet yardımı alan Türkiye kökenli kuruluşların incelenmesi, Türkiye'nin Hollanda'daki dini kuruluşlara para akışının önlenmesi gibi öneriler de yer aldı.

Hollanda hükümet kaynaklarıysa, sızdırılan raporun taslak olduğunu ve henüz son şeklinin verilmediğini, raporla ilgili olarak Güvenlik ve Adalet Bakanı Ferdinand Grapperhaus'un parlamentoya bilgi vereceğini söyledi. Hollanda medyası, bunun 'Erdoğan'ı açıkça hedef alan ilk resmi belge' olduğu yorumu da yaptı.

TÜRKİYE RESMİ AÇIKLAMA İSTEDİ

Hollanda'yı 'toplumsal huzuru bozabilecek tehditlere karşı korumakla' görevli resmi bir devlet kurumu olan NCTV'nin raporu, Türkiye ile Hollanda arasında da kriz yaratmış durumda. Wilders'e dava açılmasının yanı sıra diplomatik bir gerilim de patlak verdi. BBC Türkçe'nin özel haberine göre, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve kendisine Türkiye'nin duyduğu rahatsızlık iletildi. Türkiye, Erdoğan ile ilgili iddialara ilişkin olarak Hollanda hükümetinden resmi açıklama istedi.

'HOLLANDA'DAKİ TÜRKLER TEHLİKEYE ATILDI'

İsim vermeden konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de, Hollanda'daki Türk toplumunun yaşanan gelişmeler nedeniyle endişe içerisinde olduğunu belirterek, resmi bir kurum tarafından hazırlanan bu raporun 'akıl ve mantıkla izah edilemeyeceğini' belirtti. (BBC Türkçe)