Fatsa’nın sembolü Fener Adası'na büfeli teras
Fatsa Fener Adası üzerine büfe ve terasın yer aldığı bir proje yapılmak isteniyor. Prof. Dr. Mehmet Aydın, “Adaya hiçbir şekilde müdahale edilmemeli” diyor.
DUVAR - Ordu’nun Fatsa ilçesinde bulunan ve ilçenin sembolü olarak nitelendirilen Fener Adası’na, “Fatsa Fener Adası” projesi planlandığı ortaya çıktı. Ordu Büyükşehir Belediyesi adaya teras yapımı için ihaleye çıktı ancak ihale iptal edildi. Projenin görselleri incelendiğinde kayaların üzerine teras, çardak ve büfe yapılacağı görünüyor. TEMA Vakfı Fatsa İlçe Temsilcisi ve Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, söz konusu adanın Karadeniz Bölgesi’nin sayılı adalarından biri olduğuna dikkat çekerek “Adaya hiçbir şekilde müdahale edilmemeli. Rıhtım yapılmamalı, insanlar adaya çıkmamalı” dedi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi 12 Mayıs’ta “Fatsa ilçesi Fener Adası Teras yapım işi” ihalesi açtı. 3 Haziran’da, teklif veren istekli çıkmaması nedeniyle ihalenin iptal edildiği açıklandı. İhale teknik şartnamesinde proje kapsamında beton da kullanılacağı anlaşılıyor. Ayrıca ihale dosyasında yer alan görseller incelendiğinde, adanın üzerine teras yapılacağı ve bir de büfenin yer alacağı görülüyor. Öte yandan belediyenin meclisi haziran ayı toplantısında ihale dosyasında yer alan görsellerden oluşan bir video ile “Fatsa Fener Adası” projesi tanıtıldı.
‘BAŞKA YERDE YAŞAYAMAZLAR’
Projenin tanıtılmasının ardından TEMA Vakfı Fatsa İlçe Temsilcisi ve Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın bir rapor hazırladı. Fatsa Adası’nın önemine dikkat çekilen raporda, “Özellikle Karadeniz gibi sert zemin yapısı ve kayalık bölgeleri çok az olan denizel yapılarda, kayalık bölgeleri yaşam alanı olarak seçen eşkina, kötek, karagöz, iskorpit gibi balıkların başka alanlarda yaşama şansı yoktur. Karadeniz’in zemin yapısının büyük bölümü çamur ve biyoçeşitliliği çok azdır. Canlıların bulunduğu alanlar ise sadece taşlık ve sert alanlardır. Kumluk ve çamurluk alanlarda neredeyse yaşam belirtisi bile yoktur. Fatsa İlçesinin denizel kısmında 500-600 metre derinliğinde bir çukur vardır’’ denildi.
‘KUŞLARI DA ETKİLİYOR’
Raporda söz konusu adanın bölgenin neredeyse tek canlı barındıran noktası olduğu anlatılarak özetle şu ifadeler kullanıldı:
“Bölgedeki deniz canlıları bu ada çevresindeki kayalık bölgelerde çoğalmakta ve genç bireyleri bu kayalık alanlara sığınarak yaşama şansı bulmaktadırlar. Büyüdükçe de ada bölgesinden çevreye yayılmaktadırlar. Bazı kuşların ise yumurtlama alanıdır. Kıyısal alanlar yapılaşmadan dolayı neredeyse tamamı tahrip edilmiş durumdadır. Fatsa Adası gibi bakir yerler bu canlıların tek barınaklarıdır. Adada yapılacak herhangi bir yapılaşma bu kuşlara ciddi oranda zarar verecek ve adadan uzaklaşmasına neden olacaktır. Hatta adaya belediye tarafından bayrak dikilmiştir. Yapılan gözlemlerimde bunun bile kuşların adaya daha az gelmesinin nedeni olduğu belirlenmiştir.”
‘FELAKETLERE NEDEN OLUR’
Fatsa Adası’na teknelerin yanaşabileceği ve insanların dolaşabileceği rıhtım planlandığı vurgulanan raporda “Bölgeye bu şekilde teknelerin yanaşması ve insanların bu alanlara çıkması, adanın ekosistemine çok büyük zarar verecek, onlarca kuş türünün adaya gelmemesine, teknelerin çıkaracağı gürültüden dolayı balık popülasyonlarının adadan uzaklaşmasına neden olacaktır. Ayrıca adaya gelecek insanlar bu insan eli değmemiş alanı kısa zamanda, her yerde olduğu gibi çöplük alanına çevireceği de bir gerçektir. Ekosistemi ayakta tutan ve besleyen böyle alanlara dokunmak, gelecekte beklenmedik felaketlere neden olabileceği göz ardı edilmemelidir” denildi.
Proje hakkında bilgi almak için ulaştığımız belediye yetkilileri ise sorularımıza dönüş yapmadı.