Fazla tüketilen ete dikkat: Kalbinizi yorulabilir
Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Uzmanlar, fazla et tüketmenin doğuracağı rahatsızlıklar nedeniyle uyardı. Dr. Turgay Ertan, "Fazla tüketilen etin kalbin performans yükünü artırıyor" dedi.
DUVAR - Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Turgay Erten kırmızı et tüketiminin kolesterol ve kalp damar hastalıkları üzerindeki etkisine değinerek fazla tüketilen etin kalbin performans yükünü artırdığını belirtti. Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Pirçek ise kahvaltıdan akşam yemeğine kadar günün her öğününde etle hazırlanmış menüleri tüketmenin artan sıcaklarla birlikte sağlık açısından doğru tercih olmayabileceği ve hayvan kesildikten sonra etin hemen tüketilmemesi gerektiği konusunda uyardı
DHA'da yer alan habere göre hayvansal kaynaklı besin tüketiminin vücudun kolesterol seviyesini değiştirdiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Turgay Erten, “Bu tarz besinlerin fazla tüketimi, vücutta düşük yoğunluklu lipoprotein yani kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL seviyesinin artış göstermesine neden olmaktadır. Kandaki bu kötü kolesterol düzeyinin yükselmesi ise kalp krizi riskine davetiye çıkarmaktadır.
Normal şartlarda LDL seviyesinin 100’ün altında seyretmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra diyabet, damar tıkanıklığı, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan kişilerde ise doğru beslenme prensipleriyle kolesterol seviyeleri düşürülmeli ve mutlaka kontrol altında tutulmalıdır” dedi.
Etin fazla miktarda tüketilmesinin kalbin performans yükünü artırdığını söyleyen Uzm. Dr. Erten, "Damar tıkanıklığı kalp hastalıklarının en yaygın nedenlerindendir. Kolesterol kanda yüksek olduğu zaman kalbi ve beyni besleyen damarlarda plaklar oluşturmaktadır. Damarların cidarında biriken bu plaklar bir süre sonra daralmaya, tıkanıklıklara ve diğer organlara giden kan akışının yavaşlamasına yol açmaktadır" dedi.