Feleknas Uca: AİHM ve AKPM kararları neden uygulanmıyor?

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridi Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Feleknas Uca, AİHM ve AKPM kararlarının neden uygulanmadığını sordu. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, PKK lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan ağır tecrit koşullarını Meclis gündemine taşıdı. Uca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AHİM) verdiği ihlal kararının 30 Kasım’da görüşüleceğini hatırlattı.

'KARAR 7 YILDIR UYGULANMIYOR'

Önergede şunlar yer aldı: "AİHM, Abdullah Öcalan’ın şartlı salıverilme hakkına sahip olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmesini de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bulmuştur. AİHM, Abdullah Öcalan’ın sistematik şiddete ve tecride maruz kaldığına dair bir karar vermiştir. Bu karar ise yedi yıldır Türkiye tarafından uygulanmamaktadır. Öte yandan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), yayınladığı 24 Ocak 2019 tarihli karar metninde, CPT’nin, Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer mahpuslara uygulanan tecride ilişkin tavsiyelerini takip etme ve Türkiye’yi bu tavsiyelere uyma çağrısında bulunmaktadır."

Uca Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

- AİHM, Abdullah Öcalan’ın sistematik şiddete ve tecride maruz kaldığına dair karar vermiştir. Bu karar ise yedi yıldır Türkiye tarafından uygulanmamaktadır. 30 Kasım’da yapılacak Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısından önce bu kararı uygulamaya yönelik bir çalışmanız var mı?

- AKPM’nin, CPT’nin, Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer mahpuslara uygulanan tecride ilişkin tavsiyelerini takip etme ve Türkiye’yi bu tavsiyelere uyma çağrısına uyulacak mıdır? (MA)