Ferda Ataman'dan Almanya'ya eleştiri: Hanau saldırısından ders çıkarılmadı

Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi Başkanı Ferda Ataman, Hanau'da dört yıl önce dokuz göçmen kökenli kişinin öldürüldüğü ırkçı saldırıdan Almanya Devleti'nin ders çıkarmadığını söyledi.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Google Haberlere Abone ol

ALMANYA – Almanya'nın Hanau kentinde dokuz göçmen kökenli kişinin ırkçı saldırıda öldürülmesinin dördüncü yıldönümü dolayısıyla açıklama yapan Federal Hükümet bünyesindeki Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi Başkanı Ferda Ataman, Alman Devleti'ne sert eleştiriler yöneltti. Funke Medya Grubuna konuşan Ataman, Alman Devleti'nin ırkçı saldırıdan ders çıkarmadığını ifade etti, “Alman Devleti, bu alanda başarısız kaldı” dedi. 

'DEVLET TARAFINDAN YALNIZ BIRAKILDIKLARINI HİSSEDİYORLAR'

Ferda Ataman. (Fotoğraf: Heinrich-Böll-Stiftung / Wikimedia Commons)

Saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarının çoğunun devlet ve resmi dairelerden tarafından yalnız bırakıldıklarını hissettiklerini söyleyen Ataman, şu görüşleri ifade etti:

“Devlet ve resmi daireler, Hanau gibi bir saldırıdan, bir daha böyle saldırıların tekrar etmemesi için ders çıkarmak zorundadır. Ne yazık ki, Alman Devleti şimdiye kadar gereken dersi çıkarmadı. Hessen Eyaleti İçişleri Bakanlığı, kanıtlanmış polis hatalarına karşın hâlâ özür dilemedi. Hanau kent merkezinde saldırıda yaşamını yitirenler için bir anıt da yapılmadı. Hala Hanau'da yaşayan katilin babası, yaşamını yitirenlerin yakınlarını huzursuz ediyor.”

'GÖÇMENLER VE MÜLTECİLER GÜNAH KEÇİSİ OLARAK GÖRÜLÜYOR'

Siyasi tartışmalarda göçmenlerin ve mültecilerin 'günah keçisi' olarak görüldüklerini ifade eden Ataman, buna son verilmesi gerektiğini söyledi. Ataman, “Göç hakkında elbette eleştirici tartışmalar yapılmalı, ancak göçmenlerin ve mültecilerin sorunların sorumlusu olarak gösterilmeli yanlış, kamuoyu önünde damgalanıyorlar” görüşünü ifade etti.

Ataman, Federal Hükümet ortaklarından Hür Demokrat Parti'yi (FDP) de 'Demokrasi Teşvik Yasası'nı engellemekle eleştirdi. 'Sol ideolojik proje' gerekçesiyle FDP'nin yasanın Federal Meclis'ten geçmesini engellediğini belirten Ataman, bunun aşırı sağa karşı mücadele eden milyonlarca kişi için 'utandırıcı bir sinyal' olduğunu söyledi.

2022 yılında Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen yasa tasarısı, demokrasiyi güçlendirmek için derneklere ve örgütlere mali destek sağlamayı öngörüyor. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile Yeşiller Partili Federal Aile Bakanı Lisa Paus, yasanın bir an önce Federal Meclis'ten geçmesini istemişlerdi.

AŞIRI SAĞA KARŞI DAHA ETKİLİ MÜCADELE

Öte yandan, Hanau saldırısında yaşamlarını yitirenler, kentin Kesselstadt semtinde düzenlenen yürüyüş ile anıldı. Katılımcılar, ellerinde ırkçı saldırıda yaşamlarını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdı, Alman Devleti'nden aşırı sağla daha etkili mücadele etmesini istedi. Resmi anma töreni ise bugün yapılacak.

19 Şubat 2020'de 43 yaşındaki Tobias R., Ferhat Unvar, Hamza Kurtović, Said Nesar Hashemi, Vili Viorel Păun, Mercedes Kierpacz, Kaloyan Velkov, Fatih Saraçoğlu, Sedat Gürbüz ile Gökhan Gültekin'i otomatik silahlarla öldürmüştü. Ardından annesini öldürmüş, kendisi de intihar etmişti.